Reklama
Reklama

Brownie przekładam tym kremem, każdy kęs to prawdziwa rozkosz. Koleżanki dzwonią po przepis

Jeżeli lubisz klasyczne brownie, tę wersję pokochasz - jest jeszcze bardziej podkręcona, z dodatkiem intensywnego w smaku kremu. Każdy kęs tego deseru to prawdziwa rozkosz, dlatego robię ten deser na wyjątkowe okazje. Goście zawsze biorą sobie dokładkę.

Brownie z kremem czekoladowym to deser będący prawdziwą gratką dla miłośników kakao. Jest mocno dekadencki, wytrawny i pełny aromatu. 

Brownie z kremem czekoladowym - lista składników

Brownie: 

  • 500 g masła, 
  • 240 g masła, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 80 g kakao w proszku, 
  • 4 jajka, 
  • 1 łyżka wanilii, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Krem: 

Reklama
  • 200 g orzechów laskowych, 
  • 200 g cukru pudru, 
  • 50 g czekolady mlecznej, 
  • 40 g kakao w proszku, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżeczka wanilii, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • wiórki czekoladowe do dekoracji. 

Brownie z kremem czekoladowym - przepis

Przygotuj brownie. 

Masło rozpuść i lekko przestudź. Dodaj cukier i wanilię. Ubij całość trzepaczką, do uzyskania gładkiej masy. 

Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. 

Dosyp mąkę, kakao i sól. Wymieszaj do uzyskania bardzo gęstego ciasta. 

Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do środka ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 25-30 minut, w zależności od tego, czy wolisz bardziej suche, czy bardziej ciągnące się brownie. 

Przygotuj krem. 

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na blaszce orzechy laskowe i wstaw je do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza na 12-15 minut. Wyjmij, przełóż orzechy na czysty ręcznik i lekko przestudź. Pocieraj je do momentu, aż skórka się złuszczy. 

Orzechy umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na pył, przez ok. 5 minut. Dodaj cukier puder, kakao i pokruszoną w palcach czekoladę. Zmiksuj wszystko do uzyskania gładkiej masy.

Złóż ciasto. 

Brownie przedziel na pół, tworząc dwa blaty o wymiarach 20x15 cm. Jeden z nich posmaruj kremem czekoladowym i przykryj drugim blatem. 

Brownie z kremem czekoladowym posyp wiórkami czekoladowymi. Podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten biszkopt nie ma w sobie grama mąki. Rośnie nieziemsko, smakuje jeszcze lepiej

Prosty chleb bez grama mąki. Lekki, ale pożywny, pomoże pozbyć się boczków

Spróbowałam na wakacjach w Turcji, teraz robię często. Placek z nadzieniem, które Polacy kochają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery