Brownie przekładam tym kremem, każdy kęs to prawdziwa rozkosz. Koleżanki dzwonią po przepis
Jeżeli lubisz klasyczne brownie, tę wersję pokochasz - jest jeszcze bardziej podkręcona, z dodatkiem intensywnego w smaku kremu. Każdy kęs tego deseru to prawdziwa rozkosz, dlatego robię ten deser na wyjątkowe okazje. Goście zawsze biorą sobie dokładkę.
Brownie z kremem czekoladowym to deser będący prawdziwą gratką dla miłośników kakao. Jest mocno dekadencki, wytrawny i pełny aromatu.
Brownie:
- 500 g masła,
- 240 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 80 g kakao w proszku,
- 4 jajka,
- 1 łyżka wanilii,
- ½ łyżeczki soli.
Krem:
- 200 g orzechów laskowych,
- 200 g cukru pudru,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 40 g kakao w proszku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka wanilii,
- ½ łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- wiórki czekoladowe do dekoracji.
Przygotuj brownie.
Masło rozpuść i lekko przestudź. Dodaj cukier i wanilię. Ubij całość trzepaczką, do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj jajka i ponownie wymieszaj.
Dosyp mąkę, kakao i sól. Wymieszaj do uzyskania bardzo gęstego ciasta.
Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do środka ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 25-30 minut, w zależności od tego, czy wolisz bardziej suche, czy bardziej ciągnące się brownie.
Przygotuj krem.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na blaszce orzechy laskowe i wstaw je do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza na 12-15 minut. Wyjmij, przełóż orzechy na czysty ręcznik i lekko przestudź. Pocieraj je do momentu, aż skórka się złuszczy.
Orzechy umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na pył, przez ok. 5 minut. Dodaj cukier puder, kakao i pokruszoną w palcach czekoladę. Zmiksuj wszystko do uzyskania gładkiej masy.
Złóż ciasto.
Brownie przedziel na pół, tworząc dwa blaty o wymiarach 20x15 cm. Jeden z nich posmaruj kremem czekoladowym i przykryj drugim blatem.
Brownie z kremem czekoladowym posyp wiórkami czekoladowymi. Podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ten biszkopt nie ma w sobie grama mąki. Rośnie nieziemsko, smakuje jeszcze lepiej
Prosty chleb bez grama mąki. Lekki, ale pożywny, pomoże pozbyć się boczków
Spróbowałam na wakacjach w Turcji, teraz robię często. Placek z nadzieniem, które Polacy kochają