Reklama
Reklama

Brzmi wytwornie, choć jest prosta i tania. W PRL-u była prawdziwym przysmakiem

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników nietypowym daniem, zaserwuj im homara po polsku, czyli przysmak rodem z PRL-u. Co ciekawe, w tej sałatce nie znajdziesz kosztującego kroci skorupiaka, a wędzoną rybę, którą bez trudu kupisz w większości sklepów. W jakie składniki musisz się zaopatrzyć, aby przygotować polską wersję homara? Podpowiadamy.

Sałatka z rybą w roli głównej, ze względu na swój zapach może nie sprawdzi się jako propozycja posiłku na wynos do pracy. Jednak jako danie na imprezę lub kolację będzie doskonała. Do przygotowania homara po polsku, będziesz potrzebować jedynie kilku składników, a większość z nich z dużym prawdopodobieństwem masz już w lodówce, więc obejdzie się bez wielkich zakupów. Jeśli lubisz rybne sałatki, PRL-owski rarytas, na pewno przypadnie ci do gustu.

Sprawdź także: Idealna na lekki posiłek. Chrupiąca i soczysta sałatka z kurczakiem i żurawiną

Homar po polsku - przysmak z PRL-u

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się nic innego jak sałatka na bazie wędzonego dorsza oraz tartej marchewki. Przepis na homara po polsku pochodzi z jednej z książek Ireny Gumowskiej, polskiej dziennikarki, publicystki i autorki kilkudziesięciu książek, w tym poradników kulinarnych. Gumowska w PRL-u uczyła Polaków nie tylko, jak gotować, jej publikacje często dotyczyły zasad savoir-vivre, dobrego wychowania, oraz zdrowego odżywiania. Polski homar miał być serwowany w domu Mistrza Kapituły Orderu Pomiana, profesora Tadeusza Gronowskiego. Order Pomiana, nazwany jest na cześć Edwarda Pomiana-Pożerskiego - twórcy pierwszej paryskiej wyższej szkoły gastronomicznej. Przyznawany był w latach od 1965 do 1976, stanowił uhonorowanie najwybitniejszych gastronomów na świecie.  

Warto dodać, że homar po polsku to danie nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W wędzonym dorszu znajduje się sporo białka, które jest substancją budulcową organizmu, odpowiada za prawidłową pracę mięśni i wpływa na sytość po posiłku. W rybie tej zawarte są także witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. Obecna jest tu także spora dawka potasu, który między innymi wpływa na regulowanie ciśnienia krwi.

Dodatek marchewki dostarcza błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, poprawia pracę jelit, zapewnia sytość, a także pomaga zadbać o prawidłowy pozom cukru oraz cholesterolu we krwi. Za pomarańczowy kolor marchewki odpowiada barwnik beta-karoten, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo, a także świetnie wpływa na kondycję skóry. Obecna w marchewce witamina A wspiera zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Natomiast zawarta w sałatce natka pietruszki to bomba witaminy C, która działa przeciwutleniająco i wzmacnia odporność organizmu.

Homar po polsku - przepis

Ta rybna sałatka to danie, które zdążysz zrobić na ostatnią chwilę przed przybyciem gości. Do przygotowania homara po polsku, będziesz potrzebować:

  • 400 g mięsa z wędzonego dorsza, bez skóry i ości,
  • 2 spore marchewki,
  • ½ cytryny,
  • 4 łyżki majonezu,
  • pęczek natki pietruszki.

Obraną rybę przełóż do miski i rozdrobnij. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, a następnie przełóż ją do miski. Wyciśnij sok z cytryny, uważając, aby nie wpadły do niej pestki. Dodaj majonez, posiekano drobną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj.

Z czym jeść homara po polsku? Taką sałatkę można zajadać samodzielnie, lub podać ją ze świeżym pieczywem.

Źródła: terazgotuje.pl, krolestwogarow.pl

Zobacz też:

Zapiekanka makaronowa z prostych składników. Rodzina będzie pod wrażeniem

Znawcy makaronów będą zachwyceni. Oryginalna wersja tylko dla odważnych

Zajadają się nimi nie tylko na Podlasiu. Zrób kartacze z tego przepisu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki