Idealna na lekki posiłek. Chrupiąca i soczysta sałatka z kurczakiem i żurawiną
Szukasz lekkiej przekąski, którą zjesz w czasie przerwy? Nasza sałatka z kurczakiem i żurawiną to połączenie pysznych warzyw, delikatnego mięsa i słodko-kwaśnej żurawiny. Kolorowa kompozycja jest pełna witamin i wyjątkowego smaku. Wypróbuj, jeśli zależy ci na prostym przepisie.
Sałatka z kurczakiem i żurawiną wychodzi naprawdę soczysta i sycąca. Dzięki wykorzystaniu drobiu jest też delikatna w smaku. Z kolei żurawina dodaje jej nieco słodyczy i kwaskowatości, co przełamuje aromat kremowego sosu i sprawia, że sałatka staje się wyrazista. Nie można też zapomnieć o tym, że niewielki owoc wzbogaca danie o cenne antyoksydanty, witaminę C i błonnik. To świetne drugie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia, która doda nam energii, wzmocni odporność i odciąży układ pokarmowy.
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 125 g ryżu,
- mała czerwona cebula,
- łodyga selera naciowego,
- pół pęczka natki pietruszki,
- duża garść suszonej żurawiny,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka uprażonych ziaren słonecznika,
- łyżeczka przyprawy do gyrosa,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Mięso umyj, oczyść z błonek i pokrój w małą kostkę. Dopraw wedle uznania przyprawą do gyrosa i odstaw na 15 minut, by mięso się przegryzło. Po tym czasie obsmaż mięso na złoty kolor.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu wrzuć go do miski. Dodaj do ryżu mięso, a także poszatkowaną natkę pietruszki. Na suchej patelni podsmaż słonecznik. Dorzuć go do miski z ryżem i mięsem. Żurawinę zalej gorącą wodą i odczekaj 10 minut, aż zmięknie. Po tym czasie odsącz ją za pomocą ręcznika papierowego i dodaj do miski z ryżem i mięsem.
Do osobnej miski nałóż majonez, jogurt, a także przyprawy. Wymieszaj wszystko. Odczekaj chwilę, by sos nabrał aromatu. Dodaj sos do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Spróbuj galicyjskich sznycli. Wnętrze skrywa pyszną niespodziankę
Zdrowe i pełne białka mięso, o którym zapomnieliśmy. Najlepiej smakuje w gulaszu
Pączki bez jajek i bez mleka - puszyste jak obłoczek. Sekretem jest jeden składnik