Chatka jak z bajki. Wychodzi mega puszysta i leciutka
Truskawkowa chatka to deser na bogato. Łączy lekkie ciasto, przetwory owocowe, puszysty krem, aksamitną polewę czekoladową i wiórki kokosowe. Choć jest nieco pracochłonny, to wcale nie trudny do zrobienia. Jeśli przygotujesz truskawkową chatkę według naszego przepisu, już wkrótce będziesz się cieszyć perfekcyjnym wypiekiem.
Wyjątkowy kształt, dużo różnych smaków i soczyste owoce - tak najlepiej można podsumować, czym jest truskawkowa chatka. Deser idealny na lato zrobi wrażenie na każdym - nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
Truskawkowa chatka to ciasto, które pięknie prezentuje się na talerzu. Jeśli chcesz go spróbować, nie zwlekaj i zabierz się za jego przygotowanie. Postępuj według poniższego przepisu, a na pewno wszystko się uda.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 50 g cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g schłodzonego masła
- jajko
- 100 ml kwaśnej śmietany (18%)
Składniki na krem:
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 3 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Składniki na farsz:
- 500 g truskawek
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier (do smaku)
Składniki na polewę:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 75 ml śmietany kremówki (36%)
- 50 g wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Połącz w dużej misce produkty sypkie (mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól). Wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko i śmietanę. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.
Przygotuj krem. Zagotuj 300 ml mleka. W 200 ml rozpuść proszek na budyń. Wymieszaj go dokładnie z żółtkami. Wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając je tak, by nie powstały grudki. Odstaw gęsty budyń do całkowitego wystudzenia. Zmiksuj go z masłem i wstaw krem do lodówki.
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp w rondelku kilkoma łyżeczkami cukru, zalej wodą i zagotuj na palniku o niskiej mocy. Gdy truskawki zaczną się rozpadać, wymieszaj je z mąką ziemniaczaną i zdejmij rondelek z palnika.
Schłodzone ciasto podziel na 7 równych porcji. Każdą rozwałkuj na identyczny prostokąt. Z sześciu prostokątów wykonaj rulony wypełnione truskawkowym farszem. Wraz z siódmym prostokątem (ponakłuwanym w kilku miejscach widelcem) ułóż ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10-15 minut. Ostudź.
Posmaruj prostokąt ciasta kremem. Ułóż na warstwie kremu trzy rurki z truskawkami. Rozprowadź na nich kolejną warstwę kremu i ułóż dwie rurki. Na kolejnej warstwie kremu ułóż ostatnią rurkę. Z rurek i kremu ma powstać piramida. Resztę kremu odłóż do dekoracji. Wstaw deser do lodówki na kilka godzin.
Pokrusz czekoladę i roztop ją (w rondelku na wolnym ogniu) w śmietanie kremówce. Oblej przestudzoną masą czekoladową schłodzone ciasto. Wstaw z powrotem do lodówki. Gdy polewa zastygnie, udekoruj ją resztą kremu (użyj rękawa cukierniczego) i wiórkami kokosowymi.
Choć sezon na truskawki zaczyna się w czerwcu i kończy z początkiem lipca, to można w łatwy sposób go wydłużyć. Pierwszą metodą jest przyrządzenie pysznych przetworów z truskawek. Owoce świetnie nadadzą się do zrobienia konfitury, dżemu czy kompotu.
Jeśli marzy ci się jednak dodanie truskawek do wypieku, po prostu je zamroź. Pamiętaj, aby najpierw dokładnie je obrać, umyć i osuszyć. Następnie ułóż je w odstępach na tacce i w taki sposób włóż do zamrażalnika. Wyjmij je po ok. godzinie. Gdy będą już zamrożone, dopiero przerzuć je do pudełka lub woreczka i koniecznie opisz bieżącą datą. Włóż z powrotem do szuflady zamrażalnika. Będą zdatne do spożycia nawet do ok. 12 miesięcy.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem