Dynię mieszam z serem, polewam aromatycznym dressingiem. Nie ma lepszej jesiennej sałatki
Sałatka z dynią i serem pleśniowym to doskonale prezentująca się jesienna sałatka, która idealnie łączy słodycz gruszki i dyni z ostrym smakiem sera pleśniowego. Chrupiące orzechy dodatkowo podkręcają smak tego dania. Bardzo chętnie jem ją na kolację albo biorę do pracy.
Jesienią chętnie sięgam po przepisy z dynią w roli głównej, takie jak ta niezwykle pyszna, aromatyczna sałatka. To jedna z moich ulubionych propozycji na sycącą kolację, ale niejednokrotnie biorę ją także do lunchboxa - w biurze dobrze jest zjeść coś wartościowego.
Połączenie dyni piżmowej i sera pleśniowego, do tego gruszka i orzechy włoskie to idealna receptura na chłodne dni. Każdy element jest tu przemyślany, a całość prezentuje się niezwykle wykwintnie.
- 300 g dyni piżmowej,
- 1 duża gruszka,
- 100 g sera pleśniowego - Gorgonzola, Roquefort lub niebieski Lazur,
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g mieszanki sałat
Pieczenie dyni:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki miodu,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta czarnego pieprzu.
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- ½ łyżeczki miodu,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dynię obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Gruszkę obierz i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w cienkie plasterki.
Ser pokrusz, a orzechy włoskie lekko upraż na suchej patelni.
Kostki dyni wymieszaj w misce z łyżką oliwy, miodem, solą i pieprzem. Rozłóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15−20 minut, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana na brzegach, w temperaturze 200 st. Celsjusza. Całkowicie ostudź.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki za pomocą trzepaczki, do momentu aż sos zgęstniej.
Złóż sałatkę.
Na dużej paterze ułóż mieszankę sałat, a następnie rozłóż pieczoną dynię i gruszkę. Posyp sałatkę serem pleśniowym i orzechami, a na koniec polej przyrządzonym wcześniej sosem.
Sałatkę z dynią i serem pleśniowym podawaj od razu po przyrządzeniu lub po delikatnym schłodzeniu w lodówce. Jeśli przyrządzasz ją z wyprzedzeniem, polewaj ją sosem bezpośrednio przed zaserwowaniem, by składniki nie utraciły chrupkości.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tym razem nie będzie kotletów. Na Wszystkich Świętych podam schab w zupełnie innym wydaniu
Lekkie, soczyste i bardzo aromatyczne roladki. Obiad gotowy w pół godziny
Ciasto, które wnosi słońce na jesienny stół. Duńczycy wiedzą, jak poprawić sobie humor