Reklama
Reklama

Dynię mieszam z serem, polewam aromatycznym dressingiem. Nie ma lepszej jesiennej sałatki

Sałatka z dynią i serem pleśniowym to doskonale prezentująca się jesienna sałatka, która idealnie łączy słodycz gruszki i dyni z ostrym smakiem sera pleśniowego. Chrupiące orzechy dodatkowo podkręcają smak tego dania. Bardzo chętnie jem ją na kolację albo biorę do pracy.

Jesienią chętnie sięgam po przepisy z dynią w roli głównej, takie jak ta niezwykle pyszna, aromatyczna sałatka. To jedna z moich ulubionych propozycji na sycącą kolację, ale niejednokrotnie biorę ją także do lunchboxa - w biurze dobrze jest zjeść coś wartościowego.

Połączenie dyni piżmowej i sera pleśniowego, do tego gruszka i orzechy włoskie to idealna receptura na chłodne dni. Każdy element jest tu przemyślany, a całość prezentuje się niezwykle wykwintnie.

Sałatka z dynią i serem pleśniowym - lista składników

  • 300 g dyni piżmowej,  
  • 1 duża gruszka, 
  • 100 g sera pleśniowego - Gorgonzola, Roquefort lub niebieski Lazur, 
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 50 g mieszanki sałat 

Pieczenie dyni:

Reklama
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki miodu, 
  • 1 szczypta soli, 
  • 1 szczypta czarnego pieprzu. 

Dressing: 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka octu balsamicznego,  
  • 1 łyżeczka musztardy dijon, 
  • ½ łyżeczki miodu,  
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sałatka z dynią i serem pleśniowym - przepis

Dynię obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Gruszkę obierz i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w cienkie plasterki. 

Ser pokrusz, a orzechy włoskie lekko upraż na suchej patelni. 

Kostki dyni wymieszaj w misce z łyżką oliwy, miodem, solą i pieprzem. Rozłóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15−20 minut, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana na brzegach, w temperaturze 200 st. Celsjusza. Całkowicie ostudź. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki za pomocą trzepaczki, do momentu aż sos zgęstniej. 

Złóż sałatkę. 

Na dużej paterze ułóż mieszankę sałat, a następnie rozłóż pieczoną dynię i gruszkę. Posyp sałatkę serem pleśniowym i orzechami, a na koniec polej przyrządzonym wcześniej sosem. 

Sałatkę z dynią i serem pleśniowym podawaj od razu po przyrządzeniu lub po delikatnym schłodzeniu w lodówce. Jeśli przyrządzasz ją z wyprzedzeniem, polewaj ją sosem bezpośrednio przed zaserwowaniem, by składniki nie utraciły chrupkości. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tym razem nie będzie kotletów. Na Wszystkich Świętych podam schab w zupełnie innym wydaniu

Lekkie, soczyste i bardzo aromatyczne roladki. Obiad gotowy w pół godziny

Ciasto, które wnosi słońce na jesienny stół. Duńczycy wiedzą, jak poprawić sobie humor

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki