Reklama
Reklama

Chcesz zrobić ciasto ze śliwkami? Z tego przepisu wychodzi idealnie wilgotne

​Wilgotny placek ze śliwkami to pyszne, maślane ciasto ze świeżymi owocami. Jest idealny do filiżanki herbaty lub kawy, ale z powodzeniem możesz zabrać je także w podróż czy na grilla do znajomych. Nie wymaga długotrwałych przygotowań - wystarczy wszystko wrzucić do jednej miski, wymieszać i gotowe! Kruszonka dodaje chrupkości, a śliwki przyjemnej kwaskowatości, która przełamuje słodycz wypieku.

Początek września to idealny czas, aby przygotować ciasto ze śliwkami. Jeśli chcesz, aby wyszło puszyste i wilgotne, a jednocześnie uniknąć zakalca, musisz przestrzegać pewnych zasad. Przede wszystkim, zadbać o to, aby śliwki układać skórką do dołu, dzięki czemu sok z owoców nie przedostanie się do masy. Wilgotny placek ze śliwkami to proste ciasto, które zrobisz w jednej misce, jeśli chcesz, żeby wyszło perfekcyjnie, trzymaj się proporcji podanych w przepisie. 

Sprawdź także: Stulaki - słodkości z jabłkami z Podkarpacia. Znikają z talerzy błyskawicznie

Przepis na wilgotny placek ze śliwkami 

Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta, przygotuj formę. Polecamy użyć okrągłej, o średnicy 22 cm.

Składniki na ciasto: 

  • 225 g mąki pszennej, 
  • 175 g miękkiego masła, 
  • 175 g cukru pudru, 
  • 100 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej, 
  • 85 g jogurtu greckiego, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 350 g śliwek.

Kruszonka: 

  • 50 g zimnego masła, 
  • 50 g cukru, 
  • 50 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej, 
  • 50 g mąki pszennej, 
  • 1 szczypta soli.

 Jak zrobić wilgotne ciasto ze śliwkami? 

Przygotuj ciasto. Do miski włóż masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, oba ekstrakty, mielone migdały i jogurt grecki. Utrzyj wszystko razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Śliwki umyj i wysusz. Pokrój je na ćwiartki lub ósemki, usuwając pestki. 

Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki włóż do osobnej miski i rozetrzyj całość palcami do uzyskania konsystencji mokrej bułki tartej.  

Upiecz ciasto. Ciasto przelej do formy o średnicy 22 cm wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu porozkładaj równomiernie kawałki śliwek i posyp je kruszonką. Wstaw ciasto do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut lub do suchego patyczka. 

Wilgotny placek ze śliwkami wyjmij i studź na kratce przez 10 minut. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność

Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole

Cały sekret tkwi w przyprawach. Chrupiące placuszki zachwycają smakiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta