Reklama
Reklama

Chcesz zrobić ciasto ze śliwkami? Z tego przepisu wychodzi idealnie wilgotne

​Wilgotny placek ze śliwkami to pyszne, maślane ciasto ze świeżymi owocami. Jest idealny do filiżanki herbaty lub kawy, ale z powodzeniem możesz zabrać je także w podróż czy na grilla do znajomych. Nie wymaga długotrwałych przygotowań - wystarczy wszystko wrzucić do jednej miski, wymieszać i gotowe! Kruszonka dodaje chrupkości, a śliwki przyjemnej kwaskowatości, która przełamuje słodycz wypieku.

Początek września to idealny czas, aby przygotować ciasto ze śliwkami. Jeśli chcesz, aby wyszło puszyste i wilgotne, a jednocześnie uniknąć zakalca, musisz przestrzegać pewnych zasad. Przede wszystkim, zadbać o to, aby śliwki układać skórką do dołu, dzięki czemu sok z owoców nie przedostanie się do masy. Wilgotny placek ze śliwkami to proste ciasto, które zrobisz w jednej misce, jeśli chcesz, żeby wyszło perfekcyjnie, trzymaj się proporcji podanych w przepisie. 

Reklama

Sprawdź także: Stulaki - słodkości z jabłkami z Podkarpacia. Znikają z talerzy błyskawicznie

Przepis na wilgotny placek ze śliwkami 

Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta, przygotuj formę. Polecamy użyć okrągłej, o średnicy 22 cm.

Składniki na ciasto: 

  • 225 g mąki pszennej, 
  • 175 g miękkiego masła, 
  • 175 g cukru pudru, 
  • 100 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej, 
  • 85 g jogurtu greckiego, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 350 g śliwek.

Kruszonka: 

  • 50 g zimnego masła, 
  • 50 g cukru, 
  • 50 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej, 
  • 50 g mąki pszennej, 
  • 1 szczypta soli.

 Jak zrobić wilgotne ciasto ze śliwkami? 

Przygotuj ciasto. Do miski włóż masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, oba ekstrakty, mielone migdały i jogurt grecki. Utrzyj wszystko razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Śliwki umyj i wysusz. Pokrój je na ćwiartki lub ósemki, usuwając pestki. 

Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki włóż do osobnej miski i rozetrzyj całość palcami do uzyskania konsystencji mokrej bułki tartej.  

Upiecz ciasto. Ciasto przelej do formy o średnicy 22 cm wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu porozkładaj równomiernie kawałki śliwek i posyp je kruszonką. Wstaw ciasto do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut lub do suchego patyczka. 

Wilgotny placek ze śliwkami wyjmij i studź na kratce przez 10 minut. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom

Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta