Chleb na zakwasie z przepisu babci. Chrupiąca skórka i miękki środek
Chociaż obecnie w sklepach znajdziemy produkty, praktycznie z każdego zakątka świata, dzięki czemu możemy przygotować niemal dowolne danie, wiele osób nadal najbardziej docenia tradycyjne smaki. Domowy chleb na zakwasie, posmarowany masłem, to rarytas, który przenosi wielu z nas do lat dzieciństwa. Jeśli masz ochotę odtworzyć ten smak, koniecznie zajrzyj do dalszej części artykułu.
Chleb na zakwasie z przepisu babci jest prosty w przygotowaniu i wymaga jedynie trzech składników. Choć jego przygotowanie zajmuje dość sporo czasu, to warto go upiec od czasu do czasu. Żadne sklepowe pieczywo nie ma takiego smaku i zapachu. Na pewno nie skończy się na jednej kromce.
Sprawdź także: Wyśmienite kapuśniaczki do wigilijnego barszczu. Nie ma szans, by się nie udały
Składniki na zakwas:
- 130 g mąki pszennej + 600 g do karmienia,
- 50 g mąki pełnoziarnistej + 300 g do karmienia,
- woda.
Chleb:
- 500 g mąki chlebowej,
- 350 g wody,
- 10 g soli.
Gotowy chleb będzie fantastyczną bazą do kanapek, tych wytrawnych, np. z serem, szynką, czy jajeczną pastą kanapkową, jak i na słodko, z serkiem twarogowym, dżemem, lub miodem. Miłośnicy tradycji jeszcze ciepły chleb mogą zajadać z odrobiną masła.
Przygotuj zakwas. Wymieszaj oba rodzaje mąki w szczelnym, szklanym pojemniku. Dodaj 100 ml wody i dokładnie całość wymieszaj. Przykryj słoik przewiewną ściereczką i zabezpiecz ją gumką recepturką. Umieść pojemnik w ciepłym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie wymieszaj zaczyn i pozostaw na kolejne 24 godziny.
Codziennie wyrzucaj cały zaczyn, pozostawiając jedynie 2 łyżki z całości. Karm go 60 g mąki i 60 g wody. Dokładnie wymieszaj. Powtarzaj procedurę przez 7-10 dni, do momentu aż będzie bulgotał i podwoi swoją objętość w ciągu 4-12 godzin od nakarmienia.
Przygotuj chleb. Do miski przenieś 50 g zaczynu i wodę do dużej miski. Wymieszaj. Dodaj mąkę chlebową i sól. Za pomocą sztywnej szpatułki lub rąk mieszaj składniki do momentu powstania jednolitej masy. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
Zwilż dłonie odrobiną wody i podnieś kulę ciasta z jednej strony. Rozciągnij je w górę i obróć o ćwierć obrotu. Zakręć tak cztery razy, formując ciasną kulę. Umieść ją na papierze pergaminowym, który później pozwoli lepiej przenosić bochenek.
Przykryj miskę i odstaw ciasto na kolejne 30 minut. Powtórz proces rozciągania i składania bochenka jeszcze raz. Pozostaw je do wyrośnięcia na 7-10 godzin. Ponownie je rozciągnij i złóż w czterech kierunkach i uformuj kształt bochenka. Odstaw na kolejne 1-2 godziny.
Wbij kciuk w bochenek na głębokość ok. 1 cm. Jeśli wgłębienie szybko wraca do pierwotnego kształtu, masa potrzebuje więcej czasu na rośnięcie.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pieczony sernik z malinami. Ekspresowy przepis na święta i sylwestra
Ekspresowe ciasto z makiem i orzechami. Szybko zrobisz i szybko też zniknie, bo jest pyszne