Reklama
Reklama

Wyśmienite kapuśniaczki do wigilijnego barszczu. Nie ma szans, by się nie udały

Intensywny w smaku, aromatyczny barszcz wigilijny musi się pojawić podczas wigilijnej kolacji w wielu polskich domach. Zupę tą można podawać na wiele różnych sposobów, moim ulubionym jest dodatek kapuśniaczków. Te pyszne drożdżowe przekąski, zawsze w mig znikają ze stołu. Z tego przepisu nie ma szans, żeby się nie udały.

Barszcz czerwony to tradycyjna wigilijna zupa. Najczęściej mówi się o podawaniu go z uszkami. Ja mam na to od wielu lat inny sposób.

Co do barszczu na wigilię?

Chętnie wybieranym dodatkiem do barszczu na wigilię są uszka. Ciasto wypełnione farszem z grzybów i kapusty świetnie komponuje się z tradycyjną zupą. Najlepsze są te domowe, jednak wykonanie ich jest bardzo czasochłonne, a my nie zawsze mamy tyle wolnego. 

Wtedy zamiast uszek niektórzy barszcz wigilijny podają z pierogami. Smakują równie dobrze co uszka i później można zajadać zarazem bez zupy. Dobrze sprawdzą się także chrupiące krokiety. Ale jeszcze szybszym rozwiązaniem będzie przygotowanie pasztecików

Drożdżowe bułeczki najlepiej łączą się z intensywnym barszczem. Popularnym nadzieniem jest to wykonane z suszonych grzybów, ale warto wypróbować również to z samej kapusty. 

Sprawdź także: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi i uszka? Magda Gessler biłaby brawo

Kapuśniaczki do wigilijnego barszczu - przepis

Kapuśniaczki do wigilijnego barszczu przygotowuję z tego przepisu od wielu lat. Zawsze wychodzą pyszne, delikatne i puszyste. Wypełniająca paszteciki kiszona kapusta idealnie dopełni smak świątecznej zupy, a dodatek pieczarek nada całości grzybowego posmaku. Wypróbuj w tym roku zamiast uszek, a zaskoczysz i zachwycisz całą rodzinę.

Składniki:

  • 500 g mąki, 
  • 150 g margaryny, 
  • 60 g świeżych drożdży, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 2 żółtka jaj, 
  • 1 kg kapusty kiszonej, 
  • 2 cebule, 
  • 125 ml kwaśnej śmietany, 
  • 400 g pieczarek, 
  • majeranek, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • olej do smażenia. 

Mleko podgrzej, żeby było delikatnie ciepłe. W nim rozpuść cukier i drożdże. Na stolnicę wsyp mąkę, a na środku zrób dołek. Wlej do niego drożdżowy rozczyn i lekko oprósz go mąką. Całość pozostaw na ok. 10 minut. Przez ten czas drożdże powinny wyrosnąć. 

Drożdże wymieszaj delikatnie z mąką. Po chwili dodaj margarynę i posiekaj ją z mąką. Następnie dodaj szczyptę soli, jajka, żółtka, śmietanę i zacznij wszystko wyrabiać dłońmi lub przy pomocy pomocą miksera z hakiem. Ciasto jest gotowe, gdy osiągnie jednolitą konsystencję. Wtedy odstaw je na bok.

Kapustę kiszoną ugotuj, przestudź, a następnie odciśnij z wody i posiekaj. Cebulę i pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej niedużą porcję oleju, a gdy będzie ciepły, dodaj cebulę, zeszklij ją i po chwili dodaj pieczarki. Zawartość patelni dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Do cebulę i pieczarki wymieszaj z kapustą.

Ciasto podziel na części i rozwałkuj. Wzdłuż brzegu ciasta rozłóż farsz, a ciasto zwiń w rulon, tak aby farsz nie wypadł. Powstały rulon podziel nożem na mniejsze paszteciki i wyłóż je na blachę wyłożoną papierem. Całość przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie kapuśniaczki posmaruj od góry roztrzepanym jajkiem. 

Blachę z pasztecikami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz, aż nabiorą złotego koloru. Wówczas kapuśniaczki są gotowe do jedzenia. Podawaj je z wigilijnym barszczem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wigilijne uszka z przepisu siostry Anastazji są wybitne. Oto jej kulinarny sekret

Aromatyczna karkówka na kiszonej kapuście. Idealna na uroczysty obiad, posmakuje rodzinie

Tort czekoladowy jak z bajki. Prosty przepis, a efekt spektakularny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wigilia