Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu
W dzień 11 listopada wiele osób odwiedza swoich krewnych i bierze udział w rodzinnych obiadach. Jeśli sami organizujemy tego rodzaju spotkanie, nie możemy zapomnieć o przygotowaniu czegoś słodkiego na deser. Jedni, z okazji imienin św. Marcina, pieką rogale. Z kolei inni stawiają na włoskie ciasteczka do maczania. Jak je przyrządzić? Sprawdź przepis!
11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W ten dzień obchodzimy również imieniny św. Marcina. Z tej okazji w wielu polskich domach tradycyjnie przygotowuje się rogaliki. Szczególnie w Poznaniu i innych regionach Wielkopolski popularne są słodkie rogale świętomarcińskie.
Okazuje się jednak, że jedni pieką rogale, a inni ciasteczka. Włoskie ciastka do maczania idealnie smakują z popołudniową kawą lub herbatą. Poczęstuj nimi gości, a z pewnością błyskawicznie znikną ze stołu.
Przeczytaj też: Szarlotkowy sernik na jesienny deser. Goście zawsze pytają o przepis
Włoskie ciasteczka do maczania to idealna poobiednia przekąska do kawy lub herbaty. Przygotowuje się je z mąki typu 00 – tej samej, która jest używana do przyrządzania pizzy i focacci. Co jest potrzebne do zrobienia włoskich ciasteczek? Oto pełna lista składników:
- 500 g mąki typ 00;
- 60 ml mleka;
- 1 jajko;
- 1-2 krople ekstraktu waniliowego;
- 130 g cukru białego;
- 80 g oleju rzepakowego;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp mąkę, a następnie dodaj cukier oraz 1 jajko i mleko w temperaturze pokojowej. Uzupełnij całość olejem rzepakowym, proszkiem do pieczenia oraz ekstraktem waniliowym. Opcjonalnie możemy dodać skórkę z jednej cytryny lub pomarańczy.
- Zacznij energicznie ugniatać całość – najpierw łyżką, a następnie ręką. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż nie będzie idealnie gładkie.
- Podziel ciasto na około 15 porcji. Każdej części należy nadać pożądany kształt i obtoczyć w cukrze.
- Ciasteczka rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-12 minut (do momentu, aż się ładnie zarumienią). Warto stale kontrolować stopień wypieczenia ciasteczek, by przypadkiem ich nie spalić. Po tym czasie będą gotowe.
Włoskie ciasteczka do maczania w kawie lub herbacie należy podawać po ostygnięciu. Są rewelacyjne w smaku, warto zrobić ich więcej na zapas – szczególnie wtedy, gdy spodziewamy się większej liczby gości. Tego rodzaju rarytasy znikną z talerzyków w iście ekspresowym tempie. Na rodzinne spotkanie z okazji święta 11 listopada nadadzą się perfekcyjnie!
Źródła: terazgotuje.pl, blog.giallozafferano.it
Zobacz też:
Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni
Cynamonowe ciasteczka do mleka lub kawy. Na jednym się nie skończy
Boczniaki w sosie ziołowym na obiad. Zrobisz raz i wpiszesz do domowego jadłospisu na stałe