Chleb w jajku to nadal przysmak w wielu domach. Dodaj te przyprawę, smakuje o niebo lepiej
Chrupiący, złocisty, od razu kojarzy się z pięknymi momentami z dzieciństwa. Do dziś, gdy nie wiemy, co zrobić na weekendowe śniadanie, stawiamy na chleb w jajku. Ten przepis dobrze znany w czasach PRL-u powraca w nowej odsłonie - jedna przyprawa może całkowicie odmienić jego smak. Sprawdź, co dodać do chleba w jajku, aby prosty przysmak zyskał zupełnie nowy charakter.
W przypadku wielu Polaków chleb w jajku to coś znacznie więcej niż jedynie szybkie śniadanie. Przy każdym kęsie mamy w głowie smak dzieciństwa, wakacji u babci, zapach starej kuchni i te wszystkie wyjątkowe chwile najmłodszych lat. Nic dziwnego, że w PRL-u kromki czerstwego chleba maczane w roztrzepanym jajku i smażone na złoto były tak popularne - w czasach, gdy dostępność składników była znacznie ograniczona, a do tego robiono wszystko, by nie marnować żywności, taki przepis sprawdzał się świetnie.
Dzisiaj sytuacja jest oczywiście zupełnie inna - sklepowe półki uginają się od różnorodnych produktów, a w sieci możemy znaleźć najwymyślniejsze pomysły na śniadania. Mimo to bardzo chętnie wracamy właśnie do klasycznych przepisów z dzieciństwa, takich jak chleb w jajku, aby także nasze dzieci poczuły ten wyjątkowy smak. Warto jednak przynajmniej od czasu do czasu eksperymentować i urozmaicać takie klasyki.
Zobacz także: Szybkie, proste i zdrowe placuszki na śniadanie
Aby nieco odświeżyć ten klasyczny przepis, tym razem przygotuj chleb w jajku z dodatkiem curry. Dlaczego warto sięgnąć właśnie po tę przyprawę? Powodów jest wiele.
Przede wszystkim curry to nie taka zwykła przyprawa, ale mieszkanka wielu smaków. W jej skład mogą wchodzić m.in. kurkuma, kolendra, imbir, kmin rzymski. Efektem jest wyjątkowy, orientalny smak, który umiejętnie wzbogaca wiele potraw - nawet tych najprostszych.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu na chleb w jajku z dodatkiem curry, zatrzymajmy się chwilę przy właściwościach prozdrowotnych tej przyprawy. Tak jest, curry to nie tylko orientalny smak, ale także szczypta zdrowia. Jest tak przede wszystkim ze względu na obecną w curry kurkumę, a właściwie jej główny składnik aktywny - kurkuminę. Ma ona działanie przeciwzapalne, wzmacnia odporność, a także wspiera trawienie. Z kolei imbir poprawia krążenie i podkręca metabolizm.
Jak widać, dodanie odrobiny curry do klasycznego przepisu na chleb w jajku może sprawić, że przysmak znany z PRL-u będzie jeszcze smaczniejszy, a do tego zdrowszy. Do dobrze znanego przepisu warto dodać także ser - ta wersja chleba w jajku jest po prostu przepyszna.
Składniki:
- 6 kromek ulubionego chleba,
- 3 jajka,
- 3 łyżki mleka,
- 100 g ulubionego żółtego sera (np. gouda),
- łyżeczka curry,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy do smażenia.
Przygotuj głęboki talerz, roztrzep w nim jajka przy użyciu widelca. Dodaj curry oraz sól i pieprz do smaku, a także starty ser. Wymieszaj. Każdą kromkę zanurz w tak powstałej masie. Smaż z obu stron, aż chleb zyska złoty kolor, a ser się roztopi. Gotowe.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sernik delikatny i lekki jak chmurka, w roli głównej truskawki. Zrób, gdy masz gości
Zjesz na Podlasiu, ale wywodzi się z Ukrainy. Treściwa zupa, którą naje się cała rodzina
Aromatyczny obiad na co dzień i od święta. Nieoczywiste połączenie, smakuje wybornie