Reklama
Reklama

Chłopska biedota w dawnej Toskanii zajadała się tą zupą. Jest pożywna i sycąca

Wydaje ci się, że samą zupą trudno się najeść? Nic bardziej mylnego, wystarczy tylko wiedzieć, co do niej dodać, aby przez długie godziny nawet nie pomyśleć o podjadaniu. Ribollita to proste, smaczne i niezwykle sycące danie prosto z włoskiej Toskanii. Podobno dawniej zupą tą zajadali się najbiedniejsi chłopi, dziś uważana jest za zdrowy posiłek pełny cennych wartości odżywczych.

Jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad, postaw na zupę. Z łatwością przemycisz w niej mnóstwo warzyw, za co twój organizm ci podziękuje. Jeśli znudziła ci się klasyczna pomidorowa, czy jarzynowa, możesz wypróbować przepis wprost ze słonecznej Toskanii. Znajdziesz w nim składniki, które bez trudu kupisz, w każdym sklepie, takie jak kapustę, ziemniaki, pomidory, czy fasolę. Podpowiemy ci, jak zrobić zupę ribollita, oraz w jaki sposób zawarte w niej warzywa wpływają na organizm.

Ribollita - zupa z Toskanii

Niegdyś potrawy z samych warzyw uznawane były za jedzenie dla najuboższych. Według dzisiejszych wiedzy zupy bogate w jarzyny to prawdziwa prozdrowotna bomba dla organizmu, przez co warto sięgać po nie jak najczęściej. W toskańskiej ribollicie znajdziesz kilka rodzajów kapusty, ziemniaki, białą fasolę, czy marchew, które są bogate w błonnik pokarmowy. Składnik ten wspiera prawidłowe trawienie, mikroflorę jelitową, reguluje pracę jelit, pomagając pozbyć się wzdęć i gazów. Ponadto zawartość błonnika wpływa na sytość zupy, dzięki czemu po jej zjedzeniu długo nie pomyślisz o podjadaniu. Co więcej, składnik ten pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cukru, oraz cholesterolu we krwi.

Reklama

W toskańskiej zupie znajdziesz również sporą porcję białka, dzięki zawartości białej fasoli. Proteiny są niezwykle ważnym składnikiem zdrowej diety, stanowią substancję budulcową organizmu, uczestniczą w procesach metabolicznych, oraz wpływają na sytość.

Biała fasola zawiera również sporo witamin z grupy B, które wspierają pracę układu krążenia, nerwowego, a także mają wpływ na metabolizm. Natomiast marchewka dostarcza witaminy A, która nie tylko ma działanie przeciwutleniające, ale i wspiera zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Kapusta to źródło witaminy C, która wspiera odporność, oraz witaminy K, wpływającej na prawidłową krzepliwość krwi, oraz wzmocnienie kości.

Warzywa zawarte w zupie są także źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Ważnym składnikiem, którego dostarczają gotowane w zupie pomidory, jest likopen, barwnik należący do karotenoidów, który odpowiada za czerwony kolor owoców, a także ma działanie przeciwutleniające. Doskonale wpływa na układ krążenia, pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, wspiera pracę serca i chroni je przed chorobami, a także poprawia stan naczyń krwionośnych. Pomidory wraz z ziemniakami są świetnym źródłem potasu, który między innymi pomaga zbić zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Ponadto czosnek i cebula obecne w zupie mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu pomagają chronić organizm przed infekcjami, wspierają odporność, a także działają przeciwzapalnie. Mają także wpływ na regulowanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

Sprawdź także: Teraz wiadomo, dlaczego nasze babcie często ją gotowały. Na jelita działa jak balsam

Ribollita - przepis

Do przygotowania zupy ribollita, będziesz potrzebować:

  • 1,5 litra bulionu,
  • 150 g kapusty białej,
  • 150 g kapusty pekińskiej,
  • 1 puszkę białej fasoli,  
  • 1 puszkę pomidorów,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebulę,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1-2 gałązki rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • kawałek czerstwego chleba.

Do podania:

  • tarty parmezan,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie: 

  1. Odcedź fasolę z zlewy, połowę rozgnieć widelcem, możesz ją także zmiksować.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i marchewkę pokrój w drobną kostkę, kapustę posiekaj, seler pokrój w cienkie paski. Z rozmarynu oberwij igiełki i również drobno je pokrój.
  3. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć przygotowany czosnek, cebulę, marchew, kapustę, seler naciowy i rozmaryn. Smaż wszystko przez mniej więcej 20 minut.
  4. Dorzuć fasolę - rozgniecioną i w całości, pomidory z puszki i ziemniaki pokrojone w większą kostkę. Całość zalej bulionem.
  5. Gotuj bez przykrycia przez ok. godzinę. Na koniec możesz dorzucić kromkę lub dwie czerstwego chleba.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Zupę możesz podawać z tartym parmezanem i kroplą oliwy z oliwek.

Źródła: terazgotuje.pl, italiapozaszlakiem.com   

Zobacz też:

Ryba po tajsku na piątkowy obiad. Delikatne filety w wyrazistej panierce

Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs

Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa