Chłopska biedota w dawnej Toskanii zajadała się tą zupą. Jest pożywna i sycąca
Wydaje ci się, że samą zupą trudno się najeść? Nic bardziej mylnego, wystarczy tylko wiedzieć, co do niej dodać, aby przez długie godziny nawet nie pomyśleć o podjadaniu. Ribollita to proste, smaczne i niezwykle sycące danie prosto z włoskiej Toskanii. Podobno dawniej zupą tą zajadali się najbiedniejsi chłopi, dziś uważana jest za zdrowy posiłek pełny cennych wartości odżywczych.
Jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad, postaw na zupę. Z łatwością przemycisz w niej mnóstwo warzyw, za co twój organizm ci podziękuje. Jeśli znudziła ci się klasyczna pomidorowa, czy jarzynowa, możesz wypróbować przepis wprost ze słonecznej Toskanii. Znajdziesz w nim składniki, które bez trudu kupisz, w każdym sklepie, takie jak kapustę, ziemniaki, pomidory, czy fasolę. Podpowiemy ci, jak zrobić zupę ribollita, oraz w jaki sposób zawarte w niej warzywa wpływają na organizm.
Niegdyś potrawy z samych warzyw uznawane były za jedzenie dla najuboższych. Według dzisiejszych wiedzy zupy bogate w jarzyny to prawdziwa prozdrowotna bomba dla organizmu, przez co warto sięgać po nie jak najczęściej. W toskańskiej ribollicie znajdziesz kilka rodzajów kapusty, ziemniaki, białą fasolę, czy marchew, które są bogate w błonnik pokarmowy. Składnik ten wspiera prawidłowe trawienie, mikroflorę jelitową, reguluje pracę jelit, pomagając pozbyć się wzdęć i gazów. Ponadto zawartość błonnika wpływa na sytość zupy, dzięki czemu po jej zjedzeniu długo nie pomyślisz o podjadaniu. Co więcej, składnik ten pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cukru, oraz cholesterolu we krwi.
W toskańskiej zupie znajdziesz również sporą porcję białka, dzięki zawartości białej fasoli. Proteiny są niezwykle ważnym składnikiem zdrowej diety, stanowią substancję budulcową organizmu, uczestniczą w procesach metabolicznych, oraz wpływają na sytość.
Biała fasola zawiera również sporo witamin z grupy B, które wspierają pracę układu krążenia, nerwowego, a także mają wpływ na metabolizm. Natomiast marchewka dostarcza witaminy A, która nie tylko ma działanie przeciwutleniające, ale i wspiera zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Kapusta to źródło witaminy C, która wspiera odporność, oraz witaminy K, wpływającej na prawidłową krzepliwość krwi, oraz wzmocnienie kości.
Warzywa zawarte w zupie są także źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Ważnym składnikiem, którego dostarczają gotowane w zupie pomidory, jest likopen, barwnik należący do karotenoidów, który odpowiada za czerwony kolor owoców, a także ma działanie przeciwutleniające. Doskonale wpływa na układ krążenia, pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, wspiera pracę serca i chroni je przed chorobami, a także poprawia stan naczyń krwionośnych. Pomidory wraz z ziemniakami są świetnym źródłem potasu, który między innymi pomaga zbić zbyt wysokie ciśnienie krwi.
Ponadto czosnek i cebula obecne w zupie mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu pomagają chronić organizm przed infekcjami, wspierają odporność, a także działają przeciwzapalnie. Mają także wpływ na regulowanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Sprawdź także: Teraz wiadomo, dlaczego nasze babcie często ją gotowały. Na jelita działa jak balsam
Do przygotowania zupy ribollita, będziesz potrzebować:
- 1,5 litra bulionu,
- 150 g kapusty białej,
- 150 g kapusty pekińskiej,
- 1 puszkę białej fasoli,
- 1 puszkę pomidorów,
- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebulę,
- 3 ząbki czosnku,
- 1-2 gałązki rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- kawałek czerstwego chleba.
Do podania:
- tarty parmezan,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Odcedź fasolę z zlewy, połowę rozgnieć widelcem, możesz ją także zmiksować.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i marchewkę pokrój w drobną kostkę, kapustę posiekaj, seler pokrój w cienkie paski. Z rozmarynu oberwij igiełki i również drobno je pokrój.
- W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć przygotowany czosnek, cebulę, marchew, kapustę, seler naciowy i rozmaryn. Smaż wszystko przez mniej więcej 20 minut.
- Dorzuć fasolę - rozgniecioną i w całości, pomidory z puszki i ziemniaki pokrojone w większą kostkę. Całość zalej bulionem.
- Gotuj bez przykrycia przez ok. godzinę. Na koniec możesz dorzucić kromkę lub dwie czerstwego chleba.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zupę możesz podawać z tartym parmezanem i kroplą oliwy z oliwek.
Źródła: terazgotuje.pl, italiapozaszlakiem.com
Zobacz też:
Ryba po tajsku na piątkowy obiad. Delikatne filety w wyrazistej panierce
Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs
Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu