Reklama
Reklama

Chłopska biedota w dawnej Toskanii zajadała się tą zupą. Jest pożywna i sycąca

Wydaje ci się, że samą zupą trudno się najeść? Nic bardziej mylnego, wystarczy tylko wiedzieć, co do niej dodać, aby przez długie godziny nawet nie pomyśleć o podjadaniu. Ribollita to proste, smaczne i niezwykle sycące danie prosto z włoskiej Toskanii. Podobno dawniej zupą tą zajadali się najbiedniejsi chłopi, dziś uważana jest za zdrowy posiłek pełny cennych wartości odżywczych.

Jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad, postaw na zupę. Z łatwością przemycisz w niej mnóstwo warzyw, za co twój organizm ci podziękuje. Jeśli znudziła ci się klasyczna pomidorowa, czy jarzynowa, możesz wypróbować przepis wprost ze słonecznej Toskanii. Znajdziesz w nim składniki, które bez trudu kupisz, w każdym sklepie, takie jak kapustę, ziemniaki, pomidory, czy fasolę. Podpowiemy ci, jak zrobić zupę ribollita, oraz w jaki sposób zawarte w niej warzywa wpływają na organizm.

Ribollita - zupa z Toskanii

Niegdyś potrawy z samych warzyw uznawane były za jedzenie dla najuboższych. Według dzisiejszej wiedzy zupy bogate w jarzyny to prawdziwa prozdrowotna bomba dla organizmu, przez co warto sięgać po nie jak najczęściej. W toskańskiej ribollicie znajdziesz kilka rodzajów kapusty, ziemniaki, białą fasolę, czy marchew, które są bogate w błonnik pokarmowy. Składnik ten wspiera prawidłowe trawienie, mikroflorę jelitową, reguluje pracę jelit, pomagając pozbyć się wzdęć i gazów. Ponadto zawartość błonnika wpływa na sytość zupy, dzięki czemu po jej zjedzeniu długo nie pomyślisz o podjadaniu. Co więcej, składnik ten pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cukru, oraz cholesterolu we krwi.

Reklama

W toskańskiej zupie znajdziesz również sporą porcję białka, dzięki zawartości białej fasoli. Proteiny są niezwykle ważnym składnikiem zdrowej diety, stanowią substancję budulcową organizmu, uczestniczą w procesach metabolicznych, oraz wpływają na sytość.

Biała fasola zawiera również sporo witamin z grupy B, które wspierają pracę układu krążenia, nerwowego, a także mają wpływ na metabolizm. Natomiast marchewka dostarcza witaminy A, która nie tylko ma działanie przeciwutleniające, ale i wspiera zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Kapusta to źródło witaminy C, która wspiera odporność, oraz witaminy K, wpływającej na prawidłową krzepliwość krwi, oraz wzmocnienie kości.

Warzywa zawarte w zupie są także źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Ważnym składnikiem, którego dostarczają gotowane w zupie pomidory, jest likopen, barwnik należący do karotenoidów, który odpowiada za czerwony kolor owoców, a także ma działanie przeciwutleniające. Doskonale wpływa na układ krążenia, pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, wspiera pracę serca i chroni je przed chorobami, a także poprawia stan naczyń krwionośnych. Pomidory wraz z ziemniakami są świetnym źródłem potasu, który między innymi pomaga zbić zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Ponadto czosnek i cebula obecne w zupie mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu pomagają chronić organizm przed infekcjami, wspierają odporność, a także działają przeciwzapalnie. Mają także wpływ na regulowanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

Sprawdź także: Teraz wiadomo, dlaczego nasze babcie często ją gotowały. Na jelita działa jak balsam

Ribollita - przepis

Do przygotowania zupy ribollita, będziesz potrzebować:

  • 1,5 litra bulionu,
  • 150 g kapusty białej,
  • 150 g kapusty pekińskiej,
  • 1 puszkę białej fasoli,  
  • 1 puszkę pomidorów,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebulę,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1-2 gałązki rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • kawałek czerstwego chleba.

Do podania:

  • tarty parmezan,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie: 

  1. Odcedź fasolę z zlewy, połowę rozgnieć widelcem, możesz ją także zmiksować.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i marchewkę pokrój w drobną kostkę, kapustę posiekaj, seler pokrój w cienkie paski. Z rozmarynu oberwij igiełki i również drobno je pokrój.
  3. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć przygotowany czosnek, cebulę, marchew, kapustę, seler naciowy i rozmaryn. Smaż wszystko przez mniej więcej 20 minut.
  4. Dorzuć fasolę - rozgniecioną i w całości, pomidory z puszki i ziemniaki pokrojone w większą kostkę. Całość zalej bulionem.
  5. Gotuj bez przykrycia przez ok. godzinę. Na koniec możesz dorzucić kromkę lub dwie czerstwego chleba.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Zupę możesz podawać z tartym parmezanem i kroplą oliwy z oliwek.

Źródła: terazgotuje.pl, italiapozaszlakiem.com   

Zobacz też:

Zrób ją raz, a często będziesz do niej wracał. Sycąca i chrupiąca sałatka makaronowa

Łyżka dziennie i szybko zobaczysz efekty. Normuje cukier, polepsza trawienia, a na skórę działa jak balsam

Najlepsza zupa na upalne dni. Robię według tradycyjnego przepisu z Andaluzji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa