Chrupią, aż miło. Ogórki chrzanowe to hit tego lata
Ogórki chrzanowe to wyjątkowo chrupkie i smaczne pikle. Są świetnym dodatkiem do sałatek i kanapek lub zakąską do mocnych trunków. Mają pyszny i wyrazisty smak, do którego chce się powracać.
Ogórki chrzanowe to jeden z tych domowych przysmaków, które od razu kojarzą się z letnią spiżarnią. Pikle wyróżniają się dodatkiem świeżego chrzanu. Dzięki niemu mają wyrazisty, lekko pikantny smak i przyjemny aromat. Są chrupiące, orzeźwiające i doskonale pasują jako dodatek do wielu potraw.
Można je podać do sałatek, do mięsnego obiadu lub po prostu zjeść prosto ze słoika - w formie przekąski. Świetnie sprawdzają się też jako dodatek do kanapek - zamiast klasycznego ogórka kiszonego. Warto przygotować od razu kilka słoików, bo z czasem nabierają jeszcze lepszego smaku. Będą idealne zimą, gdy w sklepach zabraknie świeżych warzyw.
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- litr wody (+ do wymoczenia ogórków),
- 250 ml octu spirytusowego (10%),
- 140 g cukru,
- 1,5 łyżki soli,
Przyprawy na 1 słoik:
- kawałek korzenia chrzanu,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- baldach kopru (z łodygą).
Sposób wykonania:
Umyj ogórki i zalej zimną wodą. Odstaw na 2-3 godziny. Odcedź, pokrój na mniejsze kawałki (np. w słupki) i przełóż do starannie wyparzonych słoików.
Do każdego słoika włóż po kawałku chrzanu, kilka ziaren pieprzu i po jednym baldachu kopru. W zależności od upodobań możesz dodać trochę więcej lub mniej pieprzu. Ta sama uwaga dotyczy chrzanu.
Zagotuj w rondelku wszystkie składniki na zalewę. Odstaw do przestudzenia.
Zalej marynatą ogórki w słoikach i zakręć je szczelnie.
Wstaw słoiki do dużego garnka wyłożonego gumową wkładką - tak, by nie stykały się ze sobą. Zalej do 3/4 wysokości wodą o temperaturze zalewy. Zagotuj. Pasteryzuj ogórki przez 5-7 minut. Na pół godziny ustaw słoiki do góry dnem.
Ogórki chrzanowe powinny być smaczne już po tygodniu, ale najlepiej sięgnąć po nie 2-3 tygodnie później. Możesz przechowywać je w chłodnym, zacienionym miejscu przez całą zimę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pomysł na makaron z kurczakiem. Sos jest przepysznie kremowy
Surówka do niedzielnego obiadu z selerem naciowy. Pasuje do mięsa i ryby
Ciasto Droga Mleczna w nowej odsłonie. Teraz jest bardziej wilgotne