Reklama
Reklama

Chrupią, aż miło. Ogórki chrzanowe to hit tego lata

Ogórki chrzanowe to wyjątkowo chrupkie i smaczne pikle. Są świetnym dodatkiem do sałatek i kanapek lub zakąską do mocnych trunków. Mają pyszny i wyrazisty smak, do którego chce się powracać.

Ogórki chrzanowe - dodatek do sałatek i kanapek

Ogórki chrzanowe to jeden z tych domowych przysmaków, które od razu kojarzą się z letnią spiżarnią. Pikle wyróżniają się dodatkiem świeżego chrzanu. Dzięki niemu mają wyrazisty, lekko pikantny smak i przyjemny aromat. Są chrupiące, orzeźwiające i doskonale pasują jako dodatek do wielu potraw. 

Można je podać do sałatek, do mięsnego obiadu lub po prostu zjeść prosto ze słoika - w formie przekąski. Świetnie sprawdzają się też jako dodatek do kanapek - zamiast klasycznego ogórka kiszonego. Warto przygotować od razu kilka słoików, bo z czasem nabierają jeszcze lepszego smaku. Będą idealne zimą, gdy w sklepach zabraknie świeżych warzyw. 

Reklama

Ogórki chrzanowe - przepis

Składniki:

  • 2 kg ogórków, 
  • litr wody (+ do wymoczenia ogórków), 
  • 250 ml octu spirytusowego (10%),
  • 140 g cukru, 
  • 1,5 łyżki soli, 

Przyprawy na 1 słoik: 

  • kawałek korzenia chrzanu, 
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,  
  • baldach kopru (z łodygą). 

Sposób wykonania:

Umyj ogórki i zalej zimną wodą. Odstaw na 2-3 godziny. Odcedź, pokrój na mniejsze kawałki (np. w słupki) i przełóż do starannie wyparzonych słoików. 

Do każdego słoika włóż po kawałku chrzanu, kilka ziaren pieprzu i po jednym baldachu kopru. W zależności od upodobań możesz dodać trochę więcej lub mniej pieprzu. Ta sama uwaga dotyczy chrzanu. 

Zagotuj w rondelku wszystkie składniki na zalewę. Odstaw do przestudzenia.  

Zalej marynatą ogórki w słoikach i zakręć je szczelnie. 

Wstaw słoiki do dużego garnka wyłożonego gumową wkładką - tak, by nie stykały się ze sobą. Zalej do 3/4 wysokości wodą o temperaturze zalewy. Zagotuj. Pasteryzuj ogórki przez 5-7 minut. Na pół godziny ustaw słoiki do góry dnem.  

Ogórki chrzanowe powinny być smaczne już po tygodniu, ale najlepiej sięgnąć po nie 2-3 tygodnie później. Możesz przechowywać je w chłodnym, zacienionym miejscu przez całą zimę. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pomysł na makaron z kurczakiem. Sos jest przepysznie kremowy

Surówka do niedzielnego obiadu z selerem naciowy. Pasuje do mięsa i ryby

Ciasto Droga Mleczna w nowej odsłonie. Teraz jest bardziej wilgotne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przetwory