Chrupiąca niespodzianka w cieście. Jeśli jeszcze nie jadłeś Opolanki, lepiej spróbuj
Opolanka to wyjątkowy deser, który możesz zaserwować zarówno na eleganckim przyjęciu rodzinnym, jak i do popołudniowej kawy. Ciasto, które z początku kusi aksamitnym kremem, w środku skrywa przyjemne chrupiące składniki. Odkryj sekret dobrego smaku Opolanki.
Opolanka to pyszne ciasto, które możesz przygotować na każdą uroczystość. Składa się z orzechowego biszkoptu, pysznego kremu budyniowego z kokosową nutą i obłędnej polewy czekoladowej. Za chrupiący element deseru odpowiedzialne są orzechy i herbatniki. Jeśli chcesz wzmocnić różnorodność ciasta, zamień warstwę herbatników na posiekane batoniki Snickers, Mars lub Kinder Bueno.
Jak zrobić to wyjątkowo smaczne ciasto? Na początku przygotuj puszysty biszkopt, potem krem na bazie mleka kokosowego, a na końcu - aksamitną polewę czekoladową. Jeśli będziesz postępować według przepisu, wszystko na pewno się uda.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 150 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
- 3 białka
- 2 żółtka
- 6-8 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 375 ml mleka kokosowego
- żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 120 g cukru drobnego
- 100 g miękkiego masła
Polewa na wierzchu:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g czekolady gorzkie
- 1-2 łyżki cukru pudru
Ponadto:
- 2 paczki herbatników lub kilka batoników herbatnikowo-orzechowych oraz wiórki/płatki kokosowe lub wiórki z białej czekolady do dekoracji
Sposób wykonania:
Wbij białka do miski i ubij na sztywno ze szczyptą soli, w trakcie ubijania dosypując partiami cukier. Do sztywnej piany dodawaj po jednym żółtku i miksuj po dodaniu każdego. Następnie wsyp proszek do pieczenia i stopniowo wsypuj mielone orzechy. Delikatnie wymieszaj biszkopt łyżką lub szpatułką. Wylej masę biszkoptową do wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (25 x 30 cm), wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Przejdź do wykonania kremu. Do garnka wlej 250 ml mleka kokosowego, wsyp cukier i podgrzewaj, żeby cukier się rozpuścił. Do miski wlej resztę mleka i wymieszaj trzepaczką z żółtkiem i mąkami. Na gotujące mleko wlej powstałą mieszaninę i energicznie mieszając, ugotuj budyń. Garnek przykryj folią i odstaw do pełnego wystudzenia. W misce utrzyj miękki masło i partiami dodawaj zimny budyń. Miksuj, aż uzyskasz gładki krem. Dla wzmocnienia kokosowego efektu możesz dorzucić do masy wiórki kokosowe.
Zrób polewę. W garnku z grubym dnem podgrzej śmietankę i dodaj cukier puder, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wrzuć do śmietanki posiekaną czekoladę, odstaw na minutę, po czym wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Przejdź do złożenia ciasta. Na dno ułóż orzechowy biszkopt, wyłóż kokosową masę, wyrównaj, a na jej powierzchni rozłóż herbatniki lub posiekane batoniki. Na wierzch ciasta wylej czekoladową polewę, rozprowadź na całej powierzchni i wstaw ciasto do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem posyp Opolankę wiórkami, płatkami kokosowymi lub wiórkami białej czekolady, wykrawaj równe kwadraty i serwuj na talerzyki.
Źródło: terazgotuje.pl, kupodniebieniu.pl
Zobacz też:
Zakwas z buraków do wigilijnego barszczu. Lepszego przepisu nie znajdziesz
Najlepsze pierniczki, jakie robiłam. Można je jeść zaraz po upieczeniu, rozpływają się w ustach
Dzięki nim czujesz świąteczną atmosferę. Mięciutkie pierniczki lepsze niż ze sklepu