Chrupiące kąski z kurczaka. Zrób domowe nuggetsy z serem
Nuggetsy to danie, które kochają najmłodsi. Zamiast kupować gotowce, możesz przygotować je w domu ze składników dobrej jakości. Idealnie sprawdzą się na obiad, kolację, lub imprezę. Podane z dipem czosnkowym lub pomidorowym stanowią sycącą przekąskę, która może zastąpić klasyczny ciepły posiłek. Sprawdź, jak zrobić nuggetsy z serem.
Domowe nuggetsy zrobisz z mielonego mięsa z kurczaka, możesz kupić gotowe lub zmielić je samodzielnie. W tej wersji przepisu znalazł się pyszny, ciągnący się serowy środek. Danie jest bardzo proste do zrobienia i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Z pewnością zasmakuje zarówno dużym, jak i małym łasuchom.
Do przygotowania nuggetsów z serem, będziesz potrzebować:
- 400 g mięsa drobiowego (np. z udek kurczaka),
- 30 g miękkiego masła,
- 120 g mozzarelli,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki,
- szczypta cukru,
- 2 jajka,
- 40 ml mleka,
- sól, biały pieprz (do smaku),
- mąka, bułka tarta (do panierowania),
- olej (do smażenia).
Gotowe nuggetsy z serem możesz podać z domowym sosem. Dobrze sprawdzi się ten dip czosnkowo-ziołowy na bazie jogurtu greckiego, czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanego szczypiorku, skórki z limonki, soli i pieprzu. Świetnie smakować będzie także z pikantnym sosem pomidorowym ze świeżą bazylią.
Zmiel mięso maszynką przez sitko o drobnych oczkach. Przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz mięso z masłem (dzięki temu nuggetsy będą bardziej soczyste), czosnkiem, obiema paprykami i cukrem. Wyrób dłońmi na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pokrój mozzarellę na niewielkie kawałki. Masę mięsną podziel na małe kulki (ma być ich tyle, co kawałków sera). Każdą kulkę rozpłaszcz w dłoni na placuszek i szczelnie owiń nim jeden kawałek mozzarelli. Tak przygotowane nuggetsy włóż na pół godziny do zamrażarki.
Roztrzep w miseczce jajka z mlekiem. Przygotuj dwa talerze. Na jeden wysyp trochę mąki, a na drugi - bułkę tartą. Obtaczaj nuggetsy po kolei w mące, jajkach i bułce tartej.
Rozgrzej na głębokiej patelni tyle oleju, by nuggetsy mogły zanurzyć się w nim przynajmniej do połowy. Wysmaż partiami - około 3 minuty po każdej ze stron. Odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj nuggetsy gorące, z ulubionym sosem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostsze ciasto czekoladowe. Wilgotne, rozpływa się w ustach, jedna blacha to za mało
Puszysta babka cytrynowa z czekoladową polewą. Idealne ciasto na walentynki
Spróbuj galicyjskich sznycli. Wnętrze skrywa pyszną niespodziankę