Reklama
Reklama

Chrupiące kąski z kurczaka. Zrób domowe nuggetsy z serem

Nuggetsy to danie, które kochają najmłodsi. Zamiast kupować gotowce, możesz przygotować je w domu ze składników dobrej jakości. Idealnie sprawdzą się na obiad, kolację, lub imprezę. Podane z dipem czosnkowym lub pomidorowym stanowią sycącą przekąskę, która może zastąpić klasyczny ciepły posiłek. Sprawdź, jak zrobić nuggetsy z serem.

Domowe nuggetsy zrobisz z mielonego mięsa z kurczaka, możesz kupić gotowe lub zmielić je samodzielnie. W tej wersji przepisu znalazł się pyszny, ciągnący się serowy środek. Danie jest bardzo proste do zrobienia i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Z pewnością zasmakuje zarówno dużym, jak i małym łasuchom. 

Sprawdź także: Jak smażyć mielone, żeby nie ociekały tłuszczem? Wrzuć na patelnię - tak, jak nasze babcie

Przepis na nuggetsy z serem

Do przygotowania nuggetsów z serem, będziesz potrzebować:

  • 400 g mięsa drobiowego (np. z udek kurczaka), 
  • 30 g miękkiego masła,
  • 120 g mozzarelli,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki, 
  • szczypta cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 40 ml mleka, 
  • sól, biały pieprz (do smaku), 
  • mąka, bułka tarta (do panierowania), 
  • olej (do smażenia).

Gotowe nuggetsy z serem możesz podać z domowym sosem. Dobrze sprawdzi się ten dip czosnkowo-ziołowy na bazie jogurtu greckiego, czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanego szczypiorku, skórki z limonki, soli i pieprzu. Świetnie smakować będzie także z pikantnym sosem pomidorowym ze świeżą bazylią. 

Jak zrobić nuggersy z serem?

Zmiel mięso maszynką przez sitko o drobnych oczkach. Przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz mięso z masłem (dzięki temu nuggetsy będą bardziej soczyste), czosnkiem, obiema paprykami i cukrem. Wyrób dłońmi na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Pokrój mozzarellę na niewielkie kawałki. Masę mięsną podziel na małe kulki (ma być ich tyle, co kawałków sera). Każdą kulkę rozpłaszcz w dłoni na placuszek i szczelnie owiń nim jeden kawałek mozzarelli. Tak przygotowane nuggetsy włóż na pół godziny do zamrażarki. 

Roztrzep w miseczce jajka z mlekiem. Przygotuj dwa talerze. Na jeden wysyp trochę mąki, a na drugi - bułkę tartą. Obtaczaj nuggetsy po kolei w mące, jajkach i bułce tartej. 

Rozgrzej na głębokiej patelni tyle oleju, by nuggetsy mogły zanurzyć się w nim przynajmniej do połowy. Wysmaż partiami - około 3 minuty po każdej ze stron. Odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj nuggetsy gorące, z ulubionym sosem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najprostsze ciasto czekoladowe. Wilgotne, rozpływa się w ustach, jedna blacha to za mało

Puszysta babka cytrynowa z czekoladową polewą. Idealne ciasto na walentynki

Spróbuj galicyjskich sznycli. Wnętrze skrywa pyszną niespodziankę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe