Reklama
Reklama

Chrupiące kąski z kurczaka. Zrób domowe nuggetsy z serem

Nuggetsy to danie, które kochają najmłodsi. Zamiast kupować gotowce, możesz przygotować je w domu ze składników dobrej jakości. Idealnie sprawdzą się na obiad, kolację, lub imprezę. Podane z dipem czosnkowym lub pomidorowym stanowią sycącą przekąskę, która może zastąpić klasyczny ciepły posiłek. Sprawdź, jak zrobić nuggetsy z serem.

Domowe nuggetsy zrobisz z mielonego mięsa z kurczaka, możesz kupić gotowe lub zmielić je samodzielnie. W tej wersji przepisu znalazł się pyszny, ciągnący się serowy środek. Danie jest bardzo proste do zrobienia i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Z pewnością zasmakuje zarówno dużym, jak i małym łasuchom. 

Sprawdź także: Jak smażyć mielone, żeby nie ociekały tłuszczem? Wrzuć na patelnię - tak, jak nasze babcie

Przepis na nuggetsy z serem

Do przygotowania nuggetsów z serem, będziesz potrzebować:

  • 400 g mięsa drobiowego (np. z udek kurczaka), 
  • 30 g miękkiego masła,
  • 120 g mozzarelli,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki, 
  • szczypta cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 40 ml mleka, 
  • sól, biały pieprz (do smaku), 
  • mąka, bułka tarta (do panierowania), 
  • olej (do smażenia).

Gotowe nuggetsy z serem możesz podać z domowym sosem. Dobrze sprawdzi się ten dip czosnkowo-ziołowy na bazie jogurtu greckiego, czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanego szczypiorku, skórki z limonki, soli i pieprzu. Świetnie smakować będzie także z pikantnym sosem pomidorowym ze świeżą bazylią. 

Jak zrobić nuggersy z serem?

Zmiel mięso maszynką przez sitko o drobnych oczkach. Przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz mięso z masłem (dzięki temu nuggetsy będą bardziej soczyste), czosnkiem, obiema paprykami i cukrem. Wyrób dłońmi na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Pokrój mozzarellę na niewielkie kawałki. Masę mięsną podziel na małe kulki (ma być ich tyle, co kawałków sera). Każdą kulkę rozpłaszcz w dłoni na placuszek i szczelnie owiń nim jeden kawałek mozzarelli. Tak przygotowane nuggetsy włóż na pół godziny do zamrażarki. 

Roztrzep w miseczce jajka z mlekiem. Przygotuj dwa talerze. Na jeden wysyp trochę mąki, a na drugi - bułkę tartą. Obtaczaj nuggetsy po kolei w mące, jajkach i bułce tartej. 

Rozgrzej na głębokiej patelni tyle oleju, by nuggetsy mogły zanurzyć się w nim przynajmniej do połowy. Wysmaż partiami - około 3 minuty po każdej ze stron. Odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj nuggetsy gorące, z ulubionym sosem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe