Chrupiące śniadanie w stylu greckim. Robię kilka razy w tygodniu, bo uzależnia
Bougatsa to świetny pomysł na słodkie rozpoczęcie dnia rodem ze słonecznej Grecji. To niezwykle proste, a zarazem pyszne danie skradnie serce niejednej osobie. Bougatsa jest stosunkowo prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca. Poznaj prosty przepis na chrupiące greckie śniadanie.
Bougasta to popularny grecki przysmak, który bardzo często pełni tam również rolę śniadania. Ma on postać chrupiącej paczuszki składającej się z cienkich warstw ciasta filo wypełnionej słodkim waniliowym kremem. Wypiek najczęściej ozdabiany jest cukrem pudrem i cynamonem.
Co ciekawe, w Grecji słowo "bougasta" nie oznacza tego konkretnego wypieku, a dokładniej sposób wyrobu cienkiego ciasta filo. Kiedyś to danie nie było serwowane jedynie na słodko, bougasta mogła zawierać również nadzienia słone i mięsne. Jednak dzisiaj przyjęło się, iż koniecznie musi zawierać mleczny, waniliowy krem.
Sprawdź także: Szlagier przedwojennych kawiarni. To połączenie smaków zna chyba każdy
Bougastę na śniadanie można przygotować samodzielnie domu. Potrzebujemy jednak kilka ważnych produktów.
Składniki:
- 450 g mrożonego ciasta filo;
- 1 l mleka (lub napoju roślinnego);
- 250 g cukru;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 250 ml oliwy z oliwek;
- 150 g kaszy manny;
- 20 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej;
- Cukier puder i mielony cynamon.
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej rozmrażamy ciasto filo, pozostawiając go w opakowaniu. Do szerokiego garnka o wzmocnionym dnie wlewamy mleko, dodajemy cukier, mąkę, kaszę mannę i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Garnek wstawiamy na palnik i podgrzewamy na małym ogniu, aż się nie zagotuje i zgęstnieje. Mleczną masę przelewamy do miski i dokładnie przykrywamy folią spożywczą. Po jej przestygnięciu wkładamy miskę do lodówki na min. 1 godzinę.
Rozmrożone ciasto filo rozkładamy na blacie i dokładnie smarujemy oliwą przy pomocy silikonowego pędzelka. Na tak przygotowane ciasto kładziemy kolejny płat ciasta i powtarzamy tę czynność do uzyskania trzech warstw ciasta.
Na środku przygotowanych płatów ciasta wykładamy krem ok. na wielkość kartki formatu A5. Smarujemy oliwą wszystkie wolne przestrzenie ciasta i zawijamy noki ciasta jeden na drugi, tworząc prostokątny pakunek. Te same czynności powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Powinno powstać od 4 do 6 porcji bougatsy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowane ciasta smarujemy oliwą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1 cm. Pieczemy ok. 20 min do momentu, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego.
W tych kotlecikach nie ma ani odrobiny mięsa. Smakują świetnie, kosztują grosze
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni