Reklama
Reklama

Chrupiące śniadanie w stylu greckim. Robię kilka razy w tygodniu, bo uzależnia

Bougatsa to świetny pomysł na słodkie rozpoczęcie dnia rodem ze słonecznej Grecji. To niezwykle proste, a zarazem pyszne danie skradnie serce niejednej osobie. Bougatsa jest stosunkowo prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca. Poznaj prosty przepis na chrupiące greckie śniadanie.

Bougatsa - chrupiące greckie śniadanie

Bougasta to popularny grecki przysmak, który bardzo często pełni tam również rolę śniadania. Ma on postać chrupiącej paczuszki składającej się z cienkich warstw ciasta filo wypełnionej słodkim waniliowym kremem. Wypiek najczęściej ozdabiany jest cukrem pudrem i cynamonem

Co ciekawe, w Grecji słowo "bougasta" nie oznacza tego konkretnego wypieku, a dokładniej sposób wyrobu cienkiego ciasta filo. Kiedyś to danie nie było serwowane jedynie na słodko, bougasta mogła zawierać również nadzienia słone i mięsne. Jednak dzisiaj przyjęło się, iż koniecznie musi zawierać mleczny, waniliowy krem. 

Sprawdź także: Szlagier przedwojennych kawiarni. To połączenie smaków zna chyba każdy

Jak zrobić bougatsę?

Bougastę na śniadanie można przygotować samodzielnie domu. Potrzebujemy jednak kilka ważnych produktów.

Składniki: 

  • 450 g mrożonego ciasta filo;
  • 1 l mleka (lub napoju roślinnego);
  • 250 g cukru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • 250 ml oliwy z oliwek; 
  • 150 g kaszy manny;
  • 20 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej;
  • Cukier puder i mielony cynamon.

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej rozmrażamy ciasto filo, pozostawiając go w opakowaniu. Do szerokiego garnka o wzmocnionym dnie wlewamy mleko, dodajemy cukier, mąkę, kaszę mannę i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników. 

Garnek wstawiamy na palnik i podgrzewamy na małym ogniu, aż się nie zagotuje i zgęstnieje. Mleczną masę przelewamy do miski i dokładnie przykrywamy folią spożywczą. Po jej przestygnięciu wkładamy miskę do lodówki na min. 1 godzinę. 

Rozmrożone ciasto filo rozkładamy na blacie i dokładnie smarujemy oliwą przy pomocy silikonowego pędzelka. Na tak przygotowane ciasto kładziemy kolejny płat ciasta i powtarzamy tę czynność do uzyskania trzech warstw ciasta. 

Na środku przygotowanych płatów ciasta wykładamy krem ok. na wielkość kartki formatu A5. Smarujemy oliwą wszystkie wolne przestrzenie ciasta i zawijamy noki ciasta jeden na drugi, tworząc prostokątny pakunek. Te same czynności powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Powinno powstać od 4 do 6 porcji bougatsy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowane ciasta smarujemy oliwą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1 cm. Pieczemy ok. 20 min do momentu, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego.


W tych kotlecikach nie ma ani odrobiny mięsa. Smakują świetnie, kosztują grosze

 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza zupa na przeziębienie i infekcje. I wcale nie jest to rosół

Ryżaki to pomysł na budżetowy obiad. Chrupiące kotleciki z dodatkiem zielonego warzywa

Grzybowa po hrabiowsku. Zupa najlepiej smakuje jesienią

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia grecka | śniadania