Chrupiący chleb na jogurcie. Wychodzi lepszy niż w piekarni
Wiele osób pytanych o smaki dzieciństwa, z pewnością wskaże na kromkę świeżego chleba z chrupiącą skórką, posmarowaną masłem. Jeżeli ty też w kuchni cenisz sobie dobrej jakości składniki i prostotę, koniecznie przygotuj chleb pasterski. Będziesz potrzebować świeżych drożdży, mąki pszennej, oraz nietypowego składnika, jakim jest jogurt naturalny. Takie pieczywo będzie miękkie w środku, oraz chrupiące na zewnątrz. Pycha!
Chleb pasterski zawdzięcza swoją nazwę pasterzom, którzy kojarzeni są z opieką nad zwierzętami dającymi mleko. Właśnie dlatego w jego składnikach znajdziesz również jogurt. Ma chrupiącą skórkę, jest miękki i ma jogurtowo-maślany posmak.
Sprawdź także: Proste danie na twój dzisiejszy obiad. Nie mrugniesz a zniknie z talerzy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typu 750,
- 150 ml jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej),
- 100 ml wody,
- 40 g drożdży świeżych,
- 1 łyżka cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 20 g rozpuszczonego masła,
- mak i sezam do posypania.
W małej misce wymieszaj świeże drożdże z cukrem, łyżką mąki i letnią wodą. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i mieszanina zacznie się pienić.
W dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą. Dodaj rozpuszczone drożdże, jogurt i rozpuszczone masło do mąki. Wyrabiaj ciasto rękami lub mikserem z hakiem do ciasta przez około 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu, wyjmij ciasto z miski i krótko je zagnieć na oprószonym mąką blacie.
Uformuj z ciasta kulę lub owalny bochenek. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20-30 minut, aby ponownie wyrosło.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Przed włożeniem chleba do piekarnika, natnij go ostrym nożem z wierzchu, posmaruj go delikatnie wodą i posyp makiem oraz sezamem.
Przełóż bochenek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez ok. 15 minut, aż chleb będzie złocisty i dobrze wypieczony.
Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce przed krojeniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej