Reklama
Reklama

Chrupiący chleb na jogurcie. Wychodzi lepszy niż w piekarni

Wiele osób pytanych o smaki dzieciństwa, z pewnością wskaże na kromkę świeżego chleba z chrupiącą skórką, posmarowaną masłem. Jeżeli ty też w kuchni cenisz sobie dobrej jakości składniki i prostotę, koniecznie przygotuj chleb pasterski. Będziesz potrzebować świeżych drożdży, mąki pszennej, oraz nietypowego składnika, jakim jest jogurt naturalny. Takie pieczywo będzie miękkie w środku, oraz chrupiące na zewnątrz. Pycha!

Chleb pasterski zawdzięcza swoją nazwę pasterzom, którzy kojarzeni są z opieką nad zwierzętami dającymi mleko. Właśnie dlatego w jego składnikach znajdziesz również jogurt. Ma chrupiącą skórkę, jest miękki i ma jogurtowo-maślany posmak.

Sprawdź także: Proste danie na twój dzisiejszy obiad. Nie mrugniesz a zniknie z talerzy

Przepis na chleb pasterski

 

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej typu 750, 
  • 150 ml jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej), 
  • 100 ml wody, 
  • 40 g drożdży świeżych, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 płaska łyżeczka soli, 
  • 20 g rozpuszczonego masła, 
  • mak i sezam do posypania.

Jak zrobić chleb pasterski? 

W małej misce wymieszaj świeże drożdże z cukrem, łyżką mąki i letnią wodą. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i mieszanina zacznie się pienić. 

W dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą. Dodaj rozpuszczone drożdże, jogurt i rozpuszczone masło do mąki. Wyrabiaj ciasto rękami lub mikserem z hakiem do ciasta przez około 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. 

Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość. 

Po wyrośnięciu, wyjmij ciasto z miski i krótko je zagnieć na oprószonym mąką blacie. 

Uformuj z ciasta kulę lub owalny bochenek. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20-30 minut, aby ponownie wyrosło. 

W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. 

Przed włożeniem chleba do piekarnika, natnij go ostrym nożem z wierzchu, posmaruj go delikatnie wodą i posyp makiem oraz sezamem. 

Przełóż bochenek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez ok. 15 minut, aż chleb będzie złocisty i dobrze wypieczony. 

Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce przed krojeniem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb