Proste danie na twój dzisiejszy obiad. Nie mrugniesz a zniknie z talerzy
Podpatrzona u naszych południowych sąsiadów zapiekanka Rumcajs to jedno z tych dań, których urok tkwi w prostocie. Kilka składników, minimum przypraw, łatwe do przygotowania nawet dla osób, które nie mają serca do gotowania. Wypróbuj koniecznie.
Zapiekanka Rumcajs swoją nazwę zawdzięcza głównemu bohaterowi czechosłowackiej bajki, którą na pewno wielu z was pamięta z dzieciństwa. Nie wiemy, czy żona Hanka serwowała rozbójnikowi takie danie, jednak nie mamy wątpliwości, że zasmakuje ono wszystkim, którzy zdecydują się odtworzyć ten przepis we własnej kuchni. Jeśli brakuje ci pomysłu na to, co zrobić na dzisiejszy obiad, przychodzimy z pomocą.
Sprawdź także: Zapiekanka na bogato. Wykorzystasz resztki z lodówki i będziesz mieć obiad na 2 dni
Do przygotowania tego dania potrzebne są proste i dosyć tanie składniki. Jednocześnie gotowy posiłek będzie sycący i niezwykle smaczny, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim głodomorom.
- 1 kg ziemniaków,
- 6 jajek,
- 150 g pikantnej kiełbasy (np. chorizo),
- 200 ml kwaśnej śmietany (18 proc.),
- 300 ml śmietany kremówki (30 proc.),
- 100 g sera cheddar,
- ½ łyżeczki sproszkowanego chili (opcjonalnie),
- sól, pieprz (do smaku),
- masło (do natłuszczenia formy).
Obierz ziemniaki i pokrój na dość cienkie plasterki. Obgotuj je przez 5-10 minut w osolonej wodzie. Odcedź i przestudź. Ugotuj jajka na twardo - gotuj 8 minut od chwili, gdy zawrze woda. Ugotowane jajka schłodź i pokrój na plasterki.
Pokrój na plasterki kiełbasę. Jeśli nie dysponujesz pikantną, oprósz ją chili. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Połącz obie śmietany. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Natłuść masłem naczynie żaroodporne.
Ułóż na dnie warstwę z około 1/3 ziemniaków. Ułóż na wierzchu warstwę z połowy jajek, a następnie z połowy kiełbasy. Zalej równomiernie połową śmietany. Powtórz wszystkie czynności. Na wierzchu rozłóż ostatnią porcję ziemniaków i oprósz je serem.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę. Na kwadrans przed końcem pieczenia podnieś temperaturę w piekarniku do 200°C. Zapiekanka Rumcajs najlepsza będzie wówczas, gdy po upieczeniu dasz jej całkowicie ostygnąć, a przed podaniem ponownie podgrzejesz.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej