Reklama
Reklama

Ciasto Amor na walentynki. Każdy kęs to prawdziwa rozkosz

Zbliżają się walentynki, a ty nie masz pomysłu na to, czym zaskoczyć swoją drugą połówkę? Słodki prezent będzie doskonałym rozwiązaniem, a w tej roli wręcz idealnie sprawdzi się efektowne i wyjątkowo smaczne ciasto Amor. Zrób, a z pewnością nie pożałujesz.

Apetyczny deser na walentynki

Ciasto Amor może być wyśmienitym prezentem na święto zakochanych. Choć w osiedlowej cukierni na pewno zdobędziesz pyszne słodycze, druga połówka z pewnością bardziej doceni domowy wypiek i włożony w niego wysiłek. Co więcej, ciasto Amor to połączenie pysznego kakaowego biszkoptu z czekoladowym kremem i truskawkami. Nie trzeba chyba dodawać, że zarówno owoce, jak i kakao są afrodyzjakami. Zawarte w truskawkach witaminy z grupy B szybko i skutecznie poprawiają nastrój. Z kolei obecność cynku podniesie poziom pożądania u mężczyzn. Kakao z kolei to skarbnica anandamidu, czyli hormonu, który wykazuje podobne działanie do ludzkich endorfin. Przynosi rozluźnienie i uczucie szczęścia. To wszystko tylko pomoże w utrzymaniu romantycznej atmosfery na domowej randce.

Ciasto Amor - przepis

Składniki:

Na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru białego,
  • 40 g kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • odrobina ekstraktu z wanilii.

Na krem czekoladowy:

  • 400 g mlecznej czekolady,
  • 200 g kwaśnej śmietany 12%,
  • 400 g śmietany 30% lub 36%.

Dodatkowo:

  • słoiczek konfitury truskawkowej albo malinowej,
  • świeże lub mrożone truskawki.

Sposób wykonania:

Przygotuj biszkopt czekoladowy. Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli. Kiedy będą robić się gęste i sztywne, zacznij dodawać partiami cukier biały i waniliowy. Ubijaj tak długo, aż piana będzie błyszcząca i cukier się rozpuści. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej kakao i wymieszaj. Żółtka krótko zmiksuj z ekstraktem waniliowym. Wmieszaj je we wcześniej przygotowaną pianę z białek. Na koniec dodawaj partiami suche składniki, delikatnie mieszając, aby nie napowietrzyć masy.

Przelej ciasto do tortownicy. Do tego przepisu przyda się kwadratowa forma o boku ok. 23 cm. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza, piecz około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.

Teraz przygotuj krem czekoladowy. Podziel czekoladę na kawałki. Wlej kwaśną śmietanę do małego rondelka, dorzuć do niej czekoladę. Na małym ogniu podgrzewaj i mieszaj przez cały czas, aż składniki się połączą. Odstaw do ostudzenia. Ubij śmietanę kremówkę, wyciągając ją prosto z lodówki, powinna być mocno schłodzona. Kiedy będzie gęsta, dodawaj porcjami ostudzoną czekoladę i miksuj, aż wszystkie składniki się połączą. 

Złóż ciasto Amor. Ostrym nożem przekrój biszkopt na pół. Wyłóż krem między dwa blaty ciasta. Udekoruj go na wierzchu konfiturą truskawkową albo malinową oraz owocami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze ciasto na świecie. Karpatka, której nie sposób się oprzeć

Staropolska zupa o wyjątkowym smaku. Szkoda, że zapomniana, bo jest bardzo zdrowa

Przepyszne zakręcone pączki. Przepis jest bardzo prosty, rodzina zje do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze