Ciasto Boogie-woogie przyciągnie kolorami. To najlepszy torcik na dzieci
Lekkie jak chmurka, kolorowe ciasto Boogie-woogie to ulubiony deser wszystkich dzieci. Stanie się hitem kinderbalu, ale równie dobrze możesz je zaserwować podczas przyjęcia dla dorosłych. Sprawdź, jak łatwo je zrobić.
Kolorowy wypiek przyciągnie uwagę już w momencie, gdy przyniesiesz go na paterze do gości. Niezależnie, czy podasz go dzieciom, czy dorosłym, od razu wzbudzi w nich zachwyt. Poczekaj, aż zaproszeni wezmą pierwszy kęs. Ciasto dosłownie rozpłynie się w ustach.
Ciasto Boogie-woogie opiera się na puszystym, naponczowanym biszkopcie. Nie musisz się jednak obawiać - nie zawiera ani grama alkoholu. Poncz przygotowany jest na bazie soku z cytryny i wspaniale podkręca smak spodu. Kolejną warstwę tworzy śmietankowy krem, który tężeje pod wpływem dodanej żelatyny. Całym sekretem kolorowego wypieku jest jednak wieloowocowa galaretka zatopiona w aksamitnym kremie.
Ciasto Boogie-woogie wychodzi bardzo puszyste. Gdy się nim poruszy, lekko się zatrzęsie. To od razu kojarzy się z energetycznym tańcem boogie-woogie, czyli europejską odmianą tańca swingowego, od którego deser zaczerpnął nazwę. Tancerze biorący udział w turniejach zakładają kolorowe stroje i rytmicznie poruszają się do muzyki.
Aby móc cieszyć się wybornym smakiem deseru, musisz przygotować biszkopt oraz poncz, krem i galaretkę. Kup wszystkie niezbędne składniki i zabierz się do pieczenia.
Składniki:
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 140 g cukru
- 4 łyżki oleju
- 160 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na poncz:
- 80 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka drobnego cukru
Składniki na krem:
- 600 g śmietany kremówki (36%)
- 600 g waniliowego serka homogenizowanego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 150 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 3 galaretki w różnych kolorach (każda na 500 ml wody)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Przygotuj trzy różnokolorowe galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody - około 300 ml na jedną galaretkę. Każdą z galaretek przelej do osobnego naczynia - najlepiej płaskiego, prostokątnego - wyłożonego folią spożywczą. Wstaw galaretki do lodówki i poczekaj, aż stężeją. Wówczas wyjmij je z naczyń wraz z folią, oddziel od niej i pokrój w kostkę.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj do nich cukier. Gdy cukier rozpuści się w pianie, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka (po jednym), a następnie olej. Wyłącz mikser. Partiami dodaj do piany mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu każdej partii wymieszaj ciasto szpatułą - krótko, tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 23x28 cm. Przelej do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wystudź ułożony do góry dnem. Przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj z serkami homogenizowanymi. Do uzyskanej masy wlej cienka strużką przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Podziel powstały krem na dwie części w stosunku 2:1. Większą część wymieszaj z 2/3 kostek galaretki. Przełóż kremem blaty biszkoptu. Na wierzchni blat wyłóż resztę kremu i rozsyp na nim resztę galaretek. Oprósz ciasto wiórkami kokosowymi i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl, gotujzcukiereczkiem.pl
Zobacz też:
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą