Reklama
Reklama

Ciasto Boogie-woogie przyciągnie kolorami. To najlepszy torcik na dzieci

Lekkie jak chmurka, kolorowe ciasto Boogie-woogie to ulubiony deser wszystkich dzieci. Stanie się hitem kinderbalu, ale równie dobrze możesz je zaserwować podczas przyjęcia dla dorosłych. Sprawdź, jak łatwo je zrobić.

Kolorowy wypiek przyciągnie uwagę już w momencie, gdy przyniesiesz go na paterze do gości. Niezależnie, czy podasz go dzieciom, czy dorosłym, od razu wzbudzi w nich zachwyt. Poczekaj, aż zaproszeni wezmą pierwszy kęs. Ciasto dosłownie rozpłynie się w ustach.

Co to jest ciasto Boogie-woogie?

Ciasto Boogie-woogie opiera się na puszystym, naponczowanym biszkopcie. Nie musisz się jednak obawiać - nie zawiera ani grama alkoholu. Poncz przygotowany jest na bazie soku z cytryny i wspaniale podkręca smak spodu. Kolejną warstwę tworzy śmietankowy krem, który tężeje pod wpływem dodanej żelatyny. Całym sekretem kolorowego wypieku jest jednak wieloowocowa galaretka zatopiona w aksamitnym kremie. 

Ciasto Boogie-woogie wychodzi bardzo puszyste. Gdy się nim poruszy, lekko się zatrzęsie. To od razu kojarzy się z energetycznym tańcem boogie-woogie, czyli europejską odmianą tańca swingowego, od którego deser zaczerpnął nazwę. Tancerze biorący udział w turniejach zakładają kolorowe stroje i rytmicznie poruszają się do muzyki. 

Jak zrobić ciasto Boogie-woogie?

Aby móc cieszyć się wybornym smakiem deseru, musisz przygotować biszkopt oraz poncz, krem i galaretkę. Kup wszystkie niezbędne składniki i zabierz się do pieczenia.

Składniki:

Składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 
  • 140 g cukru 
  • 4 łyżki oleju 
  • 160 g mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki na poncz: 

  • 80 ml wody 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • łyżeczka drobnego cukru  

Składniki na krem: 

  • 600 g śmietany kremówki (36%) 
  • 600 g waniliowego serka homogenizowanego  
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • 150 ml gorącej wody 

Dodatkowo: 

  • 3 galaretki w różnych kolorach (każda na 500 ml wody) 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 

Sposób wykonania:

Przygotuj trzy różnokolorowe galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody - około 300 ml na jedną galaretkę. Każdą z galaretek przelej do osobnego naczynia - najlepiej płaskiego, prostokątnego - wyłożonego folią spożywczą. Wstaw galaretki do lodówki i poczekaj, aż stężeją. Wówczas wyjmij je z naczyń wraz z folią, oddziel od niej i pokrój w kostkę. 

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj do nich cukier. Gdy cukier rozpuści się w pianie, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka (po jednym), a następnie olej. Wyłącz mikser. Partiami dodaj do piany mąkę  z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu każdej partii wymieszaj ciasto szpatułą - krótko, tylko do połączenia składników. 

Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 23x28 cm. Przelej do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wystudź ułożony do góry dnem. Przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru. 

Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj z serkami homogenizowanymi. Do uzyskanej masy wlej cienka strużką przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. 

Podziel powstały krem na dwie części w stosunku 2:1. Większą część wymieszaj z 2/3 kostek galaretki. Przełóż kremem blaty biszkoptu. Na wierzchni blat wyłóż resztę kremu i rozsyp na nim resztę galaretek. Oprósz ciasto wiórkami kokosowymi i wstaw na kilka godzin do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl, gotujzcukiereczkiem.pl

Zobacz też:

Ten obiad zadowoli nawet największego głodomora. Zaserwuj mu Kotlety po chłopsku

Łyżkowe ciasto śliwkowe. Z tym przepisem poradzi sobie nawet laik

Na jego cześć odbywa się festiwal. Gulasz z 3 rodzajów mięs syci i rozgrzewa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | słodycze