Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach
Trójwarstwowe ciasto Cappuccino jest prawdziwym majstersztykiem. Z pewnością spodoba się miłośnikom aromatycznej kawy, którzy piją ją z dużą ilością śmietanki i najlepiej posypaną gorzką czekoladą. Ten deser idealnie odwzorowuje kofeinowy napój.
Cappuccino to połączenie pojedynczego espresso z mlekiem i mleczną pianką. Smak kawy jest tu wyczuwalny, ale nie tak bardzo jak na przykład w espresso. Aromat napoju świetnie odwzorowuje ciasto Cappuccino, które składa się z trzech różnych i pysznych warstw. Jedna z nich jest kawowa, druga czekoladowa, a trzecia śmietankowa. Nie może też zabraknąć polewy z białej i ciemnej czekolady. Całość wychodzi więc kawowa, ale przełamana śmietankowo-mlecznym posmakiem. Zupełnie jak ulubiony napój w kawiarni. Ciasto Cappuccino jest lekkie, puszyste i dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
Warstwa czekoladowa:
- 200 ml mleka,
- 200 ml śmietanki kremówki 36%,
- 110 g czekolady gorzkiej,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 4 żółtka jajek,
- 60 g cukru pudru,
- łyżeczka żelatyny.
Warstwa kawowa:
- 500 ml śmietanki 36%,
- 180 g mlecznej czekolady,
- 180 g białej czekolady,
- 2 łyżeczki ziaren kawy,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 4 łyżeczki żelatyny.
Warstwa śmietanowa:
- 250 ml śmietanki 36%,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g cukru,
- 5 żółtek,
- 35 ml wody,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Polewa:
- 250 g białej czekolady,
- 50 g ciemnej czekolady,
- 300 ml śmietanki 36%.
Sposób wykonania:
Formę do keksówki o wymiarach 13x40 cm wyłóż folią spożywczą, pozostawiając brzegi na zewnątrz, by łatwo można było wyjąć deser.
Przygotuj warstwę czekoladową. W garnku zagotuj mleko i śmietanę. Rozpuść w nich pokruszone czekolady, wymieszaj do połączenia. W miseczce utrzyj żółtka z cukrem i powoli wlewaj do nich gorącą mieszankę mleczno-czekoladową. Całość przenieś z powrotem do garnka i podgrzej, ale nie zagotowuj. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Masę wlej do formy na wysokość ok. 1/3. Wstaw całość do lodówki na 2 godziny.
Przygotuj warstwę śmietanową. Wodę i cukier zagotuj w garnuszku. Żółtka utrzyj w miseczce na jasną pianę i zalej je powoli syropem cukrowym. Ubijaj całość na maksymalnych obrotach miksera przez ok. 10 minut. Trzy łyżeczki śmietanki odlej do szklanki, podgrzej je i rozpuść w nich żelatynę. Mascarpone rozluźnij mikserem w misce. Do sera dodaj masę jajeczną i żelatynę. Wymieszaj. W osobnej misce ubij pozostałą śmietanę na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do masy serowo-jajecznej.
Całość przelej na zastygniętą już warstwę czekoladową do uzyskania ok. 2/3 wysokości formy. Wstaw całość do lodówki na kolejne 2 godziny.
Przygotuj warstwę kawową. Jedną szklankę śmietany zagotuj. Dodaj do niej zgniecione lub świeżo zmielone ziarna kawy, przykryj całość i odstaw na godzinę. Odcedź, a następnie ponownie zagotuj i dodaj żelatynę. Gorącą mieszanką zalej oba rodzaje czekolady. Wymieszaj, a na końcu dodaj kawę rozpuszczalną. Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do masy kawowej. Całość wylej na zastygniętą już warstwę śmietanową.
Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Czekolady pokrusz i włóż do osobnych miseczek. Białą czekoladę zalej ok. 250 ml śmietanki, a ciemną - 50 ml. Odstaw na ok. 5 minut, a następnie wymieszaj i pozostaw do przestudzenia. Białą czekoladę wylej ostrożnie na wierzch ciasta cappuccino. Ciemną czekoladą wykonaj artystyczne dekoracje i wzory.
Całość wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rzadko kupujemy tę część wołowiny. Krucha, delikatna, idealna na proszony obiad
Jarzynowa z szynką na Wielkanoc. Sałatka idealna na rodzinne spotkania
W tym roku na Wielkanoc znów zrobię pistacjową paschę. Rodzina ją uwielbia