Reklama
Reklama

Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach

Trójwarstwowe ciasto Cappuccino jest prawdziwym majstersztykiem. Z pewnością spodoba się miłośnikom aromatycznej kawy, którzy piją ją z dużą ilością śmietanki i najlepiej posypaną gorzką czekoladą. Ten deser idealnie odwzorowuje kofeinowy napój.

Ciasto Cappuccino

Cappuccino to połączenie pojedynczego espresso z mlekiem i mleczną pianką. Smak kawy jest tu wyczuwalny, ale nie tak bardzo jak na przykład w espresso. Aromat napoju świetnie odwzorowuje ciasto Cappuccino, które składa się z trzech różnych i pysznych warstw. Jedna z nich jest kawowa, druga czekoladowa, a trzecia śmietankowa. Nie może też zabraknąć polewy z białej i ciemnej czekolady. Całość wychodzi więc kawowa, ale przełamana śmietankowo-mlecznym posmakiem. Zupełnie jak ulubiony napój w kawiarni. Ciasto Cappuccino jest lekkie, puszyste i dosłownie rozpływa się w ustach.

Reklama

Przepis na ciasto Cappuccino

Składniki:

Warstwa czekoladowa: 

  • 200 ml mleka, 
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 110 g czekolady gorzkiej, 
  • 50 g czekolady mlecznej, 
  • 4 żółtka jajek, 
  • 60 g cukru pudru, 
  • łyżeczka żelatyny. 

Warstwa kawowa: 

  • 500 ml śmietanki 36%, 
  • 180 g mlecznej czekolady, 
  • 180 g białej czekolady, 
  • 2 łyżeczki ziaren kawy, 
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 
  • 4 łyżeczki żelatyny.

Warstwa śmietanowa: 

  • 250 ml śmietanki 36%, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 100 g cukru, 
  • 5 żółtek, 
  • 35 ml wody, 
  • 3 łyżeczki żelatyny. 

Polewa: 

  • 250 g białej czekolady, 
  • 50 g ciemnej czekolady, 
  • 300 ml śmietanki 36%. 

Sposób wykonania:

Formę do keksówki o wymiarach 13x40 cm wyłóż folią spożywczą, pozostawiając brzegi na zewnątrz, by łatwo można było wyjąć deser. 

Przygotuj warstwę czekoladową. W garnku zagotuj mleko i śmietanę. Rozpuść w nich pokruszone czekolady, wymieszaj do połączenia. W miseczce utrzyj żółtka z cukrem i powoli wlewaj do nich gorącą mieszankę mleczno-czekoladową. Całość przenieś z powrotem do garnka i podgrzej, ale nie zagotowuj. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Masę wlej do formy na wysokość ok. 1/3. Wstaw całość do lodówki na 2 godziny. 

Przygotuj warstwę śmietanową. Wodę i cukier zagotuj w garnuszku. Żółtka utrzyj w miseczce na jasną pianę i zalej je powoli syropem cukrowym. Ubijaj całość na maksymalnych obrotach miksera przez ok. 10 minut. Trzy łyżeczki śmietanki odlej do szklanki, podgrzej je i rozpuść w nich żelatynę. Mascarpone rozluźnij mikserem w misce. Do sera dodaj masę jajeczną i żelatynę. Wymieszaj. W osobnej misce ubij pozostałą śmietanę na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do masy serowo-jajecznej. 

Całość przelej na zastygniętą już warstwę czekoladową do uzyskania ok. 2/3 wysokości formy. Wstaw całość do lodówki na kolejne 2 godziny. 

Przygotuj warstwę kawową. Jedną szklankę śmietany zagotuj. Dodaj do niej zgniecione lub świeżo zmielone ziarna kawy, przykryj całość i odstaw na godzinę. Odcedź, a następnie ponownie zagotuj i dodaj żelatynę. Gorącą mieszanką zalej oba rodzaje czekolady. Wymieszaj, a na końcu dodaj kawę rozpuszczalną. Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do masy kawowej. Całość wylej na zastygniętą już warstwę śmietanową. 

Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Czekolady pokrusz i włóż do osobnych miseczek. Białą czekoladę zalej ok. 250 ml śmietanki, a ciemną - 50 ml. Odstaw na ok. 5 minut, a następnie wymieszaj i pozostaw do przestudzenia. Białą czekoladę wylej ostrożnie na wierzch ciasta cappuccino. Ciemną czekoladą wykonaj artystyczne dekoracje i wzory. 

Całość wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rzadko kupujemy tę część wołowiny. Krucha, delikatna, idealna na proszony obiad

Jarzynowa z szynką na Wielkanoc. Sałatka idealna na rodzinne spotkania

W tym roku na Wielkanoc znów zrobię pistacjową paschę. Rodzina ją uwielbia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasta bez pieczenia | desery | słodycze