Reklama
Reklama

Ciasto do popołudniowej kawy. Zrób placek doktor Zosi

Do kawy lubisz zaserwować coś słodkiego? Późną wiosną i latem najlepiej smakują ciasta z owocami. Najlepiej smakują oczywiście te świeże, jednak bez problemu możesz użyć także mrożonych. W placku doktor Zosi królują wiśnie, jednak równie dobrze sprawdzą się inne lekko kwaśne owoce.

Placek doktor Zosi to uniwersalne ciasto, które możesz przygotować na każdą okazję. Kruche ciasto doskonale komponuje się z nadzieniem z soczystych wiśni. Doktor Zosia dzieli się z nami przepisem na to, jak przywrócić klasyczne smaki do współczesnej kuchni, serwując wypieki, które pamiętamy z dzieciństwa. Nasz przepis zawiera wiśnie, choć możesz użyć śliwek, czarnych porzeczek lub moreli.  

Przepis na placek doktor Zosi

Ciasto o wdzięcznej nazwie placek doktor Zosi to nic innego, jak połączenie kruchego spodu, owocowego nadzienia, oraz kruszonki. Obiecujemy, że to proste ciasto podbije twoje kubki smakowe. 

Ciasto na spód: 

  • 100 g margaryny do ciast lub masła, 
  • 30 g cukru pudru, 
  • szczypta soli, 
  • 1 żółtko,
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżka lodowatej wody.

Nadzienie: 

  • 250 g wiśni świeżych lub mrożonych (ewentualnie z kompotu), 
  • 50 g drobnego cukru.

Kruszonka: 

  • 200 g masła,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 50 g mąki pszennej.

 Jak zrobić placek doktor Zosi?

Na stolnicy przesiekaj margarynę lub masło z mąką, cukrem pudrem, solą, a następnie dodaj żółtko i lodowatą wodę. Szybko zagnieć ciasto i rozwałkuj na kształt koła. Wyłóż ciasto do tortownicy (ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieć palcami i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do pieca nagrzanego do 170°C i piecz przez ok. 15 minut na złoty kolor.  

Wiśnie umyj, wydryluj i umieść w garnku. Zasyp cukrem, wymieszaj, nalej 2-3 łyżki wody i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dla wzmocnienia smaku możesz dolać kilka kropli esencji waniliowej lub cukier waniliowy. Wyłóż owocową mieszankę na podpieczony spód i wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 180°C na 10 minut.  

W tym czasie wykonaj kruszonkę. Ugniataj widelcem miękkie masło i dodawaj do niego mąkę. Następnie dosypuj cukier i rozetrzyj w palcach, aby powstała kruszonka. Jeśli chcesz uzyskać inny efekt na wierzchu ciasta, zagnieć je, uformuj na kształt koła i wytnij cienkie paski.  

Na upieczonych wiśniach rozsyp kruszonkę lub naprzemiennie ułóż paski ciasta, aby tworzyły wzór kratki. Kolejny raz wstaw ciasto do pieca na ok. 15 minut. Gotowy placek doktor Zosi wyjmij z pieca, pozwól ostygnąć i wyjmij z formy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.   

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta