Najlepsza przekąska na imprezowy stół. Przepis na pleciony chlebek ziołowy
Wyrośnięty, puszysty, aromatyczny i po prostu pyszny. Właśnie taki jest pleciony chlebek ziołowy, który idealnie sprawdzi się na przekąskę podczas wieczornego oglądania filmów, czy wizyty gości. Możesz także zaserwować go jako dodatek do rozgrzewających zup, czy przeróżnych potrawek. Jest tak smaczny, że zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Pleciony chlebek ziołowy pięknie prezentuje się na stole i robi wrażenie na gościach. Dlatego może wydawać się trudny do przygotowania, jednak bez obaw, wystarczy nieco cierpliwości i na pewno wyjdzie ci doskonale. Do przyrządzenia tego smakołyku będzie potrzebna mąka pszenna, mleko, masło i drożdże. Przydadzą się również czosnek i zioła prowansalskie, dzięki którym wypiek wyjdzie pyszny i wyrazisty. Taki chlebek będzie hitem, każdej imprezy i rodzinnego spotkania.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o długości 25 cm.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 560 g mąki pszennej,
- 2¼ łyżeczki suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 190 ml letniego mleka (35°C),
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 3 jajka,
- 2 łyżki płynnego masła,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- 2-3 ząbki czosnku.
Połącz w misie miksera mąkę, suche drożdże i sól. Wymieszaj. Dodaj mleko, miód i rozkłócone jajka (w temperaturze pokojowej). Zmiksuj składniki końcówką hakiem - do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. Pod koniec miksowania cienką strużką wlej do ciasta płynne masło.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce (pod przykryciem ściereczki) na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Połącz oliwę z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz zastąpić suszone zioła świeżymi (np. posiekanymi listkami bazylii, oregano, tymianku). Wówczas dodaj ich 3 razy więcej.
Rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt. Posmaruj go na całej powierzchni ziołowo-czosnkową oliwą. Zwiń ciasto w dość ciasny rulon wzdłuż długiego brzegu prostokąta (zabezpiecz końcówki rulonu, by nie wypłynęła oliwa). Przekrój rulon wzdłuż na pół, ale nie rozcinaj go całkowicie na jednej z końcówek. Dwie połówki ciasta zwiń w "kłos". Ułóż go w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce (25 cm) w postaci podwójnej litery S (jedna nad drugą).
Przygotowane ciasto pozostaw na około 45 minut do dalszego wyrastania.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw do niego pleciony chlebek ziołowy. Piecz przez około 30-35 minut. Upieczony chlebek od razu wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szybkie, pyszne i chrupiące przekąski. Nie zdążysz odłożyć blachy, a już znikną
Makowe ślimaczki z Danii. Ciepłe, pachnące i cudownie kruche
Jajecznica z nietypowym dodatkiem. Syci na długo, dodaje energii, mózg lepiej pracuje