Reklama
Reklama

Ciasto Droga Mleczna w nowej odsłonie. Teraz jest bardziej wilgotne

Smakowite ciasto Droga Mleczna zwykle wypełnione jest kremem na bazie mleka i masła. W pełni upalnego lata można pokusić się o delikatniejszy, choć nie mniej słodki wariant. A skoro już odchodzimy od klasycznego przepisu, może zastąpić biszkopt wilgotnym ciastem marchewkowym?

Nietypowe ciasto Droga Mleczna

Ciasto Droga Mleczna zazwyczaj kojarzy się z klasycznym kakaowym biszkoptem i delikatnym, mlecznym kremem. Jest lekkie, ale często dość suche, zwłaszcza na drugi dzień. Jego smak opiera się głównie na kontraście między ciemnym spodem a jasnym wnętrzem. 

W tej wersji ciasta Droga Mleczna, choć wciąż zachowaliśmy ciemne ciasto i jasne nadzienie, to zupełnie zmieniliśmy już smak deseru. Zamiast biszkoptu pojawia się wilgotne, aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem chrupiących orzechów. Dzięki temu deser nabiera większej głębi i ciekawszej struktury. Krem jest już nie tylko mleczny, ale na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki i białej czekolady. To nadaje mu jedwabistą konsystencję. 

Reklama

Całość zwieńcza dodatkowo lśniąca polewa z mlecznej czekolady, która sprawia, że ciasto Droga Mleczna nie tylko jest bardziej wilgotne, lepsze w smaku, ale też pięknie się prezentuje. To zdecydowanie odświeżona wersja dobrze znanego klasyka. 

Ciasto Droga Mleczna - przepis

Składniki:

Składniki na ciasto: 

  • 300 g marchewek, 
  • jabłko, 
  • 3 jajka, 
  • 200 g drobnego cukru, 
  • 230 ml oleju, np. słonecznikowego, 
  • 300 g mąki, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • szczypta soli, 
  • 75 g orzechów włoskich. 

Składniki na krem: 

  • 250 g serka mascarpone, 
  • 250 ml śmietany kremówki (36%), 
  • 100 g białej czekolady. 

Składniki na polewę: 

  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 50 g masła. 

Sposób wykonania:

Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę i pokrusz do niej białą czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, wymieszaj składniki na jednolity sos i zdejmij rondelek z palnika. Odstaw do przestudzenia. Przełóż rondelek do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Połącz w misce schłodzony serek mascarpone z zawartością wyjętego z lodówki rondelka. Zmiksuj na gęsty krem. Wstaw go do lodówki na czas przygotowania ciasta. 

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj formę o wymiarach 20x30 cm - natłuść ją i oprósz bułką tartą. 

Utrzyj całe jajka z cukrem na jasną puszystą masę. 

Nie przerywając miksowania, cienką strużką wlej do jajek olej. 

Przesiej do masy jajecznej mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj ciasto szpatułką - do połączenia składników. 

Obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki marchewkę. Na średnich oczkach tarki zetrzyj obrane jabłko. Posiekaj drobno orzechy. Wmieszaj marchewkę, jabłko i orzechy do ciasta. 

Przelej ciasto do formy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Ostudź na kratce.  

Roztop w rondelku masło i pokrusz do niego gorzką czekoladę. Podgrzewaj na wolnym ogniu do chwili, aż czekolada się roztopi. Wymieszaj i przestudź. 

Przekrój ciasto na 2 blaty. Przełóż kremem z mascarpone. Oblej z wierzchu polewą czekoladową. 

Udekoruj ciasto według uznania, na przykład wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Orzeźwiające ciasto Malinka. Pyszny deser w letnim klimacie

Ogórki marynowane w plasterkach. Zrób je do słoików na zimę

Cienkie ciasto i wyrazisty farsz. Zrób raz, a będziesz wracać do przepisu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | torty | słodycze