Ciasto Droga Mleczna w nowej odsłonie. Teraz jest bardziej wilgotne
Smakowite ciasto Droga Mleczna zwykle wypełnione jest kremem na bazie mleka i masła. W pełni upalnego lata można pokusić się o delikatniejszy, choć nie mniej słodki wariant. A skoro już odchodzimy od klasycznego przepisu, może zastąpić biszkopt wilgotnym ciastem marchewkowym?
Ciasto Droga Mleczna zazwyczaj kojarzy się z klasycznym kakaowym biszkoptem i delikatnym, mlecznym kremem. Jest lekkie, ale często dość suche, zwłaszcza na drugi dzień. Jego smak opiera się głównie na kontraście między ciemnym spodem a jasnym wnętrzem.
W tej wersji ciasta Droga Mleczna, choć wciąż zachowaliśmy ciemne ciasto i jasne nadzienie, to zupełnie zmieniliśmy już smak deseru. Zamiast biszkoptu pojawia się wilgotne, aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem chrupiących orzechów. Dzięki temu deser nabiera większej głębi i ciekawszej struktury. Krem jest już nie tylko mleczny, ale na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki i białej czekolady. To nadaje mu jedwabistą konsystencję.
Całość zwieńcza dodatkowo lśniąca polewa z mlecznej czekolady, która sprawia, że ciasto Droga Mleczna nie tylko jest bardziej wilgotne, lepsze w smaku, ale też pięknie się prezentuje. To zdecydowanie odświeżona wersja dobrze znanego klasyka.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 300 g marchewek,
- jabłko,
- 3 jajka,
- 200 g drobnego cukru,
- 230 ml oleju, np. słonecznikowego,
- 300 g mąki,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 75 g orzechów włoskich.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietany kremówki (36%),
- 100 g białej czekolady.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g masła.
Sposób wykonania:
Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę i pokrusz do niej białą czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, wymieszaj składniki na jednolity sos i zdejmij rondelek z palnika. Odstaw do przestudzenia. Przełóż rondelek do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Połącz w misce schłodzony serek mascarpone z zawartością wyjętego z lodówki rondelka. Zmiksuj na gęsty krem. Wstaw go do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj formę o wymiarach 20x30 cm - natłuść ją i oprósz bułką tartą.
Utrzyj całe jajka z cukrem na jasną puszystą masę.
Nie przerywając miksowania, cienką strużką wlej do jajek olej.
Przesiej do masy jajecznej mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj ciasto szpatułką - do połączenia składników.
Obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki marchewkę. Na średnich oczkach tarki zetrzyj obrane jabłko. Posiekaj drobno orzechy. Wmieszaj marchewkę, jabłko i orzechy do ciasta.
Przelej ciasto do formy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Ostudź na kratce.
Roztop w rondelku masło i pokrusz do niego gorzką czekoladę. Podgrzewaj na wolnym ogniu do chwili, aż czekolada się roztopi. Wymieszaj i przestudź.
Przekrój ciasto na 2 blaty. Przełóż kremem z mascarpone. Oblej z wierzchu polewą czekoladową.
Udekoruj ciasto według uznania, na przykład wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Orzeźwiające ciasto Malinka. Pyszny deser w letnim klimacie
Ogórki marynowane w plasterkach. Zrób je do słoików na zimę
Cienkie ciasto i wyrazisty farsz. Zrób raz, a będziesz wracać do przepisu