Ciasto francuskie, delikatny krem i maliny. Oto wyborna napoleonka z bitą śmietaną
Miłośnicy ciast z kremem koniecznie powinni spróbować przygotować napoleonkę z bitą śmietaną. To połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i doskonałgo maślano-śmietankowego kremu. Do tego deseru warto dorzucić świeże maliny, ich lekko kwaśny smak świetnie przełamie słodycz, tworząc ciekawą całość. To ciasto jest tak pyszne, że tudno będzie ci się powstrzymać przed sięgnięciem po dodatkowąporcję.
Napoleonka i kremówka to dwa podobne ciastka. Często można spotkać się ze sporami na temat ich definicji. Niektórzy twierdzą, że różnice dotyczą ciasta. W rzeczywistości chodzi o krem. Kremówka to napoleonka z bitą śmietaną, czyli z kremem budyniowym wzbogaconym nie o masło, lecz ubitą, słodką śmietankę. Taką masą można przełożyć blaty ciasta kruchego lub francuskiego.
Sprawdź także: Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 arkusz ciasta francuskiego (o wymiarach około 25x40 cm),
- 500 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 75 g cukru,
- 100 g masła,
- ziarenka z 1 laski wanilii,
- 500 ml śmietany kremówki (36 proc.),
- 2 łyżki cukru pudru,
- świeże maliny (do dekoracji).
Rozwiń i przekrój na pół arkusz ciasta francuskiego na pół. Ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz przez około 15 minut. Odłóż do wystudzenia.
Odlej około 150 ml mleka i wymieszaj dokładnie (rózgą kuchenną lub mikserem) z żółtkami i obiema mąkami. Resztę mleka zagotuj w rondelku z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Do mleka włóż także sam strąk. Usuń go, gdy mleko się zagotuje, zmniejsz moc palnika i wlej mleko z żółtkami. Cały czas mieszaj przy tym zawartość rondelka, by nie powstały grudki. Gotuj do chwili, gdy masa budyniowa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Ubij mocni schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Połowę odłóż do dekoracji. Zmiksuj masę budyniową, by ją napowietrzyć. Delikatnie wymieszaj ją z drugą połową śmietany. Przełóż kremem blaty ciasta. Schłodź je przez 2-3 godziny w lodówce.
Ostrym nożem pokrój napoleonkę na mniejsze kawałki. Przełóż odłożoną bitą śmietanę do rękawa cukierniczego i udekoruj nią kawałki ciasta. Na wierzchu ułóż maliny.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Syci i rozgrzewa. Zupa meksykańska jest łatwa do zrobienia, a przepyszna
Ten przepis przywołuje wiosnę. Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką jest przepyszna
Domowy majonez z gotowanych jajek. Zawsze robię na Wielkanoc