Ciasto francuskie z szynką i serem. Przekąska, która zawsze sprawdza się na imprezie
Ciasto francuskie z szynką i serem to znane połączenie, za którym przepada naprawdę wiele osób. Wydaje się, że każdy już gdzieś próbował takiej przekąski. Jeśli chcesz ją odtworzyć w domu, koniecznie skorzystaj ze sprawdzonego przepisu. Roladki zaserwuj na przyjęciu, niezależnie od okazji. Gwarantujemy, że szybko znikną z półmiska.
Ciasto francuskie z szynką i serem w postaci aromatycznych i chrupiących roladek przypadnie do gustu całej twojej rodzinie i wszystkim gościom. Będzie stanowić świetną przystawkę, przekąskę czy też zagryzkę do filmu lub meczu. Rozpływająca się w ustach wędlina i ciągnący się ser to przepis na udaną imprezę. Dużą zaletą tej przystawki jest możliwość modyfikowania składników użytych wewnątrz, dzięki czemu za każdym razem może smakować nieco inaczej - czasem nieco pikantniej, czasem bardziej na słono.
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego,
- 6 plastrów szynki delikatesowej dobrej jakości,
- 200 g ulubionego tartego sera - cheddar, mozzarella lub inny żółty,
- łyżka passaty pomidorowej,
- łyżka suszonego oregano.
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania
Sposób wykonania:
Ciasto francuskie rozwiń na blacie kuchennym. Rozłóż równomiernie szynkę na powierzchni ciasta, a następnie posmaruj je łyżką passaty pomidorowej. Posyp całość tartym serem.
Zwiń ciasto ciasno, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokrój na kawałki o grubości ok. 1,5-2 cm. Roladki umieść poziomo na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim wierzch roladek za pomocą silikonowego pędzla. Całość posyp równomiernie oregano.
Wstaw ciasto francuskie z szynką i serem do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 12-15 minut, do ładnego zrumienienia. Gotowe rollsy podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Podgrzewaj je w piekarniku przez kilka minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Bez wzmacniaczy smaku i polepszaczy. Witaminowa wkładka do zup i sosów
Orientalny hit na twoim stole. Kurczak Piri Piri, pokocha go cała rodzina
Domowy kebab w bułce. Pyszny pomysł na obiad lub imprezowe danie