Reklama
Reklama

Ciasto francuskie z szynką i serem. Przekąska, która zawsze sprawdza się na imprezie

Ciasto francuskie z szynką i serem to znane połączenie, za którym przepada naprawdę wiele osób. Wydaje się, że każdy już gdzieś próbował takiej przekąski. Jeśli chcesz ją odtworzyć w domu, koniecznie skorzystaj ze sprawdzonego przepisu. Roladki zaserwuj na przyjęciu, niezależnie od okazji. Gwarantujemy, że szybko znikną z półmiska.

Ciasto francuskie z szynką i serem 

Ciasto francuskie z szynką i serem w postaci aromatycznych i chrupiących roladek przypadnie do gustu całej twojej rodzinie i wszystkim gościom. Będzie stanowić świetną przystawkę, przekąskę czy też zagryzkę do filmu lub meczu. Rozpływająca się w ustach wędlina i ciągnący się ser to przepis na udaną imprezę. Dużą zaletą tej przystawki jest możliwość modyfikowania składników użytych wewnątrz, dzięki czemu za każdym razem może smakować nieco inaczej - czasem nieco pikantniej, czasem bardziej na słono.  

Ciasto francuskie z szynką i serem - przepis

Składniki:

Reklama
  • arkusz ciasta francuskiego, 
  • 6 plastrów szynki delikatesowej dobrej jakości, 
  • 200 g ulubionego tartego sera - cheddar, mozzarella lub inny żółty, 
  • łyżka passaty pomidorowej, 
  • łyżka suszonego oregano. 

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania 

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie rozwiń na blacie kuchennym. Rozłóż równomiernie szynkę na powierzchni ciasta, a następnie posmaruj je łyżką passaty pomidorowej. Posyp całość tartym serem. 

Zwiń ciasto ciasno, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokrój na kawałki o grubości ok. 1,5-2 cm. Roladki umieść poziomo na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. 

Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim wierzch roladek za pomocą silikonowego pędzla. Całość posyp równomiernie oregano. 

Wstaw ciasto francuskie z szynką i serem do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 12-15 minut, do ładnego zrumienienia. Gotowe rollsy podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Podgrzewaj je w piekarniku przez kilka minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs

Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu

Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza | ser