Reklama
Reklama

Ciasto francuskie z szynką i serem. Przekąska, która zawsze sprawdza się na imprezie

Ciasto francuskie z szynką i serem to znane połączenie, za którym przepada naprawdę wiele osób. Wydaje się, że każdy już gdzieś próbował takiej przekąski. Jeśli chcesz ją odtworzyć w domu, koniecznie skorzystaj ze sprawdzonego przepisu. Roladki zaserwuj na przyjęciu, niezależnie od okazji. Gwarantujemy, że szybko znikną z półmiska.

Ciasto francuskie z szynką i serem 

Ciasto francuskie z szynką i serem w postaci aromatycznych i chrupiących roladek przypadnie do gustu całej twojej rodzinie i wszystkim gościom. Będzie stanowić świetną przystawkę, przekąskę czy też zagryzkę do filmu lub meczu. Rozpływająca się w ustach wędlina i ciągnący się ser to przepis na udaną imprezę. Dużą zaletą tej przystawki jest możliwość modyfikowania składników użytych wewnątrz, dzięki czemu za każdym razem może smakować nieco inaczej - czasem nieco pikantniej, czasem bardziej na słono.  

Ciasto francuskie z szynką i serem - przepis

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego, 
  • 6 plastrów szynki delikatesowej dobrej jakości, 
  • 200 g ulubionego tartego sera - cheddar, mozzarella lub inny żółty, 
  • łyżka passaty pomidorowej, 
  • łyżka suszonego oregano. 

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania 

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie rozwiń na blacie kuchennym. Rozłóż równomiernie szynkę na powierzchni ciasta, a następnie posmaruj je łyżką passaty pomidorowej. Posyp całość tartym serem. 

Zwiń ciasto ciasno, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokrój na kawałki o grubości ok. 1,5-2 cm. Roladki umieść poziomo na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. 

Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim wierzch roladek za pomocą silikonowego pędzla. Całość posyp równomiernie oregano. 

Wstaw ciasto francuskie z szynką i serem do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 12-15 minut, do ładnego zrumienienia. Gotowe rollsy podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Podgrzewaj je w piekarniku przez kilka minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bez wzmacniaczy smaku i polepszaczy. Witaminowa wkładka do zup i sosów

Orientalny hit na twoim stole. Kurczak Piri Piri, pokocha go cała rodzina

Domowy kebab w bułce. Pyszny pomysł na obiad lub imprezowe danie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza | ser