Reklama
Reklama

Ciasto, które pokocha każdy. Przygotuj prosty malinowiec

Malinowiec to delikatny i prosty w przygotowaniu deser. Ciasto przełożone jest aksamitną, budyniową masą, a z wierzchu - udekorowane galaretką. Najlepie zatopić w niej maliny, które są źródłem licznych wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego warto upiec malinowca.

Dlaczego warto jeść maliny?

Maliny są nie tylko słodkie i soczyste, ale też bogate w wartości odżywcze. Można zajadać zarówno ich owoce, jak i liście. W 100 g malin znajduje się 52 kcal i duża porcja błonnika pokarmowego oraz antyoksydantówZawierają witaminy (w tym A, C, E i te z grupy B) oraz minerały (m.in. potas, magnez, wapń i żelazo). 

Dlaczego warto jeść maliny? Wartości odżywcze owoców przekładają się na ich właściwości prozdrowotne. Wykazują one działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, które chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (w tym przed nowotworami) i opóźnia starzenie się organizmu. Dzięki dużej zawartości błonnika i pektyn, usprawniają pracę układu pokarmowego, wspierając m.in. jelita. 

Ponadto owoce zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i działają przeciwgorączkowo, przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie. Mogą więc pomóc w szybszym uporaniu się z przeziębieniem i wzmocnieniu odporności.

Malinowiec - przepis

Maliny można zajadać jako samodzielną przekąskę, ale od czasu do czasu można wykorzystać je do przygotowania pysznego ciasta. Malinowiec to połączenie prostego ciasta z budyniową masą i galaretką wypełnioną zdrowymi owocami. Przekonaj się, jak łatwo zrobić deser.

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 500 ml wody,  
  • 500 g dowolnych owoców np. malin i jeżyn,  
  • 200 g mąki pszennej,  
  • 200 g cukru,  
  • 150 g masła,  
  • 4 duże jajka, 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,  
  • 2 opakowania galaretki malinowej,  
  • łyżka proszku do pieczenia.  

Sposób wykonania:

Jajka utrzyj z cukrem na jasną masę, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do blaszki prostokątnej 40 x 25 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw do przestudzenia i przekrój na dwa blaty.  

Budynie ugotuj w 500 ml mleka, stale mieszając. Do ostudzonej masy dodaj masło i zmiksuj. Na pierwszy blat biszkoptu wylej połowę masy budyniowej i przykryj drugim blatem. Posmaruj go resztą masy budyniowej.  

Galaretki rozpuść w 500 ml wody i odstaw, by lekko stężały. Na ciasto wyłożyć owoce i zalej wszystko lekko tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki na 2 godziny do stężenia.  

Źródło: terazgotuje.pl, ncez.pzh.gov.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | owoce