Reklama
Reklama

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

Szukasz przepisu na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi? Nic dziwnego, w końcu to jeden z ulubionych jesiennych deserów Polaków. Wypiek z tego przepisu nie opada, nie wychodzi gorzki i zachowuje wilgoć też na kolejne dni. Wychodzi mięciutki, pięknie pachnący i po prostu przepyszny.

Ciasto marchewkowe to niekwestionowany symbol jesieni. Deser z dodatkiem przypraw korzennych to perfekcyjna słodycz do kawy czy herbaty podczas chłodnych wieczorów. Jak zrobić idealne ciasto marchewkowe, które nie opada i nie jest gorzkie? Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

Dlaczego ciasto marchewkowe opada?

Ciasto marchewkowe powinno być puszyste i miękkie, o strukturze przypominającej gąbkę. Często jednak wychodzi zakalec - konsystencja jest zwarta, a masa bardzo mokra. Dlaczego ciasto marchewkowe opada? Są dwie główne przyczyny tego zjawiska.

Po pierwsze ciasto marchewkowe może opaść, gdy użyte marchewki są bardzo soczyste. Podczas tarcia puszczają sok, który może utrudnić upieczenie się deseru. Dlatego tak ważne jest tarcie marchewek na oczkach średniej wielkości. Rozdrabnianie na małych zmieni warzywa w zbyt wilgotne purée, a to zakończy się zakalcem. Z kolei wiórki marchewkowe starte na dużych oczkach nie połączą się tak dobrze z ciastem i nie wyjdzie ono aksamitne.

Drugim powodem opadania ciasta jest nieodpowiedni sposób zmieszania składników. Po połączeniu suchych i mokrych składników, nie należy zbyt długo i gwałtownie ich mieszać. Do masy dostanie się duża ilość powietrza, przez którą wypiek najpierw pięknie wyrośnie, ale po chwili szybko opadnie. Wykonuj więc przepis z ostrożnością, pamiętając o tych wskazówkach.

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi - przepis

Składniki:

Ciasto marchewkowe: 

  • 4 marchewki, 
  • 320 g mąki pszennej, 
  • 200 g cukru brązowego, 
  • 80 ml oleju,
  • 4 jajka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu, 
  • odrobina soli, 
  • tłuszcz i mąka do formy. 

Krem: 

  • 100 g serka śmietankowego, 
  • 20 g masła, 
  • 4 łyżeczki miodu. 

Sposób wykonania:

Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. 

W misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz odrobinę soli. Do drugiej miski wbij jajka i dodaj cukier. Zacznij ubijać na niskich obrotach, a potem zwiększ je maksymalnie. Kiedy zrobi się puszysta masa, to dodawaj porcjami mąkę i pozostałe sypkie produkty. Zmiksuj do połączenia, a następnie cienkim strumieniem wlej olej. Połącz krótko. Na koniec wmieszaj marchewkę i ponownie szybko zmiksuj. 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wylej ciasto do formy o wielkości ok. 24 × 24 cm, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i podsypanej mąką. Piecz około 40 minut.  

W tym czasie zrób krem. Masło utrzyj z pomocą miksera. Dodawaj partiami serek śmietankowy. Zmiksuj, aż do połączenia składników i uzyskania gęstej masy. Na koniec wlej miód, krótko zmiksuj. Ostudzone ciasto posmaruj kremem.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowa Sałatka Kaznodziei. Niezwykle sycąca, a z półproduktów

Kupujemy sporadycznie, tymczasem jedna bulwa to dzienna porcja witaminy C. Robię z niego pyszną zapiekankę

Rzadko używamy, a to naturalny antybiotyk i strażnik odporności. Robię z nim jesienną sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | warzywa