Ciasto na specjalne uroczystości. Obłędny chałwowiec z kremem czekoladowym
Chałwowiec z kremem czekoladowym to pyszny biszkoptowy deser. Jego przygotowanie nie jest bardzo proste i pochłania trochę czasu, ale efekt jest zachwycający. Ciasto sprawdzi się doskonale na wszelkie rodzinne uroczystości. Goście na pewno będą się zajadać i poproszę o przepis.
To ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom połączenia biszkoptu, kremu i czekolady. Znajdziesz w nim mus na bazie śmietanki, oraz mlecznej i gorzkiej czekolady. Świetnie komponuje się z delikatnym kremem chałwowym, który zrobisz na bazie mascarpone, kremówki, białej czekolady i chałwy waniliowej. W tym przepisie biszkopt zrobisz tylko z czterech składników. Warto nasączyć go ponczem, możesz zrobić go na przykład na bazie mocnej, czarnej herbaty, oraz likieru amaretto. Chałwowiec z kremem czekoladowym jest tak smaczny, że rozpływa się w ustach.
Sprawdź także: Szybkie ciasto na weekend z prostym kremem. Przepis krok po kroku
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Polecamy formę o wymiarach 24x24 cm.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- 140 g drobnego cukru,
- 120 g mąki tortowej,
- 20 g mąki ziemniaczanej.
Składniki na poncz:
- 150 ml czarnej, przestudzonej herbaty,
- 50 ml likieru amaretto.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 80 ml śmietany kremówki (36 proc.),
- 70 g białej czekolady,
- 100 g chałwy waniliowej.
Składniki na mus czekoladowy:
- 150 g czekolady gorzkiej,
- 150 g czekolady mlecznej,
- 500 ml śmietany kremówki (36 proc.),
- 1½ łyżeczki żelatyny,
- 40 ml wody.
Zagotuj w rondelku śmietanę przeznaczoną na krem chałwowy. Pokrusz do niej białą czekoladę i chałwę. Podgrzewając na wolnym ogniu, mieszaj do rozpuszczenia składników i połączenia w jednolitą masę. Jeszcze gorącą przecedź przez sitko, by pozbyć się grudek. Odstaw do przestudzenia. Wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 24x24 cm. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Mocno schłodź mascarpone i 320 ml śmietany kremówki. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj do piany cukier, a następnie po jednym żółtku. Przesiej do piany obie mąki. Delikatnie wymieszaj składniki szpatułką.
Przelej ciasto do formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 20-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt upuść w formie na podłogę z wysokości około 30-40 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Przekrój biszkopt na dwa blaty. Nasącz ponczem przygotowanym z herbaty i amaretto.
Zmiksuj krótko serek mascarpone z masą chałwą. Przełóż kremem blaty ciasta. Wstaw je do lodówki. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Zagotuj w rondelku 180 ml śmietany kremówki i rozpuść w niej 100 g czekolady mlecznej i całą gorzką czekoladę. Resztę czekolady mlecznej zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Połącz żelatynę z lekko przestudzoną masą czekoladową. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na puszystą, ale nie sztywną pianę. Partiami wmieszaj ją do masy czekoladowej.
Przełóż mus czekoladowy na ciasto oprócz je startą na tarce czekoladą wstaw z powrotem do lodówki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Błyskawiczna zapiekanka makaronowa na obiad. Na pewno nie zostanie ci na drugi dzień
Nie ruskie i nie z kapustą. Tymi pierogami zajadaliśmy się w PRL-u
Orzeźwiająca, aromatyczna, idealna surówka na wiosnę. Zrób do obiadu