Szybkie ciasto na weekend z prostym kremem. Przepis krok po kroku
Szukasz przepisu na szybkie ciasto na weekend? Skorzystaj z gotowego ciasta francuskiego i przełóż je obłędnie smacznym kremem, który, nie licząc czasu potrzebnego na jego schłodzenie, przygotujesz w kilkanaście minut. Taki deser idealnie sprawdzi się do kawy lub herbaty, z pewnością zasmakuje wszystkim gościom i domownikom.
Po południu mają wpaść goście, a ty nie wiesz, czym ich poczęstować? W takich sytuacjach warto mieć pod ręką gotowe arkusze ciasta francuskiego, wystarczy je upiec i przełożyć pysznym, prostym kremem z żółtek i mascarpone. Do deseru warto użyć również frużeliny wiśniowej, może być również dżem, lekko kwaśny smak owoców będzie dobrze współgrać ze słodyczą ciasta. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić szybkie ciasto na weekend.
Sprawdź także: Dwukolorowe ciasto Tulipan. Pyszny pomysł na wiosenny deser
Do przygotowania szybkiego ciasta na weekend, będziesz potrzebować:
- 2 arkusze ciasta francuskiego XXL (2 x 375 g),
- 500 ml mleka,
- ½ łyżki esencji waniliowej,
- 6 żółtek,
- 120 g cukru,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 50 g miękkiego masła,
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g frużeliny wiśniowej.
Podziel każdy arkusz ciasta francuskiego na 2 mniejsze, identyczne prostokąty. Ułóż je na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto w widelcem kilku miejscach. Nagrzej piekarnik do 180°C. Upiecz ciasto (partiami lub - jeśli to możliwe w twoim piekarniku - całe jednocześnie) na złocisty kolor - piecz przez około 20 minut. Przestudź.
Utrzyj żółtka z cukrem i skrobią na jasną, puszystą masę. Zagotuj w rondelku mleko z dodatkiem esencji waniliowej. Wlej trochę gorącego mleka do masy z żółtek, aby ją zahartować. Energicznie wymieszaj ją z resztą gorącego mleka.
Podgrzej zawartość rondelka - czas ją mieszając - na niskiej mocy palnika. Podgrzewaj do uzyskania gęstej, gładkiej masy budyniowej. Pod koniec wmieszaj w nią masło. Odstaw do przestudzenia. Ubij schłodzony serek mascarpone. Zmiksuj z przestudzoną masą budyniową.
Przełóż kremem upieczone prostokąty ciasta. Na każdą warstwę nałóż trochę frużeliny wiśniowej. Ostatni z blatów posmaruj z wierzchu cienką warstwą kremu.
Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze drożdżówki z rabarbarem, jakie jadłam. Sekretem jest delikatne ciasto
Proteinowa sałatka dla aktywnych. Zaspokaja głód i dodaje energii na długo