Reklama
Reklama

Szybkie ciasto na weekend z prostym kremem. Przepis krok po kroku

Szukasz przepisu na szybkie ciasto na weekend? Skorzystaj z gotowego ciasta francuskiego i przełóż je obłędnie smacznym kremem, który, nie licząc czasu potrzebnego na jego schłodzenie, przygotujesz w kilkanaście minut. Taki deser idealnie sprawdzi się do kawy lub herbaty, z pewnością zasmakuje wszystkim gościom i domownikom.

Po południu mają wpaść goście, a ty nie wiesz, czym ich poczęstować? W takich sytuacjach warto mieć pod ręką gotowe arkusze ciasta francuskiego, wystarczy je upiec i przełożyć pysznym, prostym kremem z żółtek i mascarpone. Do deseru warto użyć również frużeliny wiśniowej, może być również dżem, lekko kwaśny smak owoców będzie dobrze współgrać ze słodyczą ciasta. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić szybkie ciasto na weekend. 

Sprawdź także: Dwukolorowe ciasto Tulipan. Pyszny pomysł na wiosenny deser

Reklama

Przepis na szybkie ciasto na weekend 

Do przygotowania szybkiego ciasta na weekend, będziesz potrzebować:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego XXL (2 x 375 g), 
  • 500 ml mleka, 
  • ½ łyżki esencji waniliowej, 
  • 6 żółtek, 
  • 120 g cukru,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej, 
  • 50 g miękkiego masła, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 200 g frużeliny wiśniowej.

Jak zrobić szybkie ciasto na weekend?

Podziel każdy arkusz ciasta francuskiego na 2 mniejsze, identyczne prostokąty. Ułóż je na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto w widelcem kilku miejscach. Nagrzej piekarnik do 180°C. Upiecz ciasto (partiami lub - jeśli to możliwe w twoim piekarniku - całe jednocześnie) na złocisty kolor - piecz przez około 20 minut. Przestudź. 

Utrzyj żółtka z cukrem i skrobią na jasną, puszystą masę. Zagotuj w rondelku mleko z dodatkiem esencji waniliowej. Wlej trochę gorącego mleka do masy z żółtek, aby ją zahartować. Energicznie wymieszaj ją z resztą gorącego mleka. 

Podgrzej zawartość rondelka - czas ją mieszając - na niskiej mocy palnika. Podgrzewaj do uzyskania gęstej, gładkiej masy budyniowej. Pod koniec wmieszaj w nią masło. Odstaw do przestudzenia. Ubij schłodzony serek mascarpone. Zmiksuj z przestudzoną masą budyniową. 

Przełóż kremem upieczone prostokąty ciasta. Na każdą warstwę nałóż trochę frużeliny wiśniowej. Ostatni z  blatów posmaruj z wierzchu cienką warstwą kremu.  

Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsze drożdżówki z rabarbarem, jakie jadłam. Sekretem jest delikatne ciasto

Proteinowa sałatka dla aktywnych. Zaspokaja głód i dodaje energii na długo

Najlepsza marynata do kurczaka. Mięso rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta