Reklama
Reklama

Ciasto Pankracy zaskoczy domowników. Zwykłe brownie nie ma z nim szans

Jeśli masz ochotę na coś kusząco czekoladowego, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Brownie w nieco innej odsłonie niż dotychczas to idealny pomysł na weekendowy deser. Ciasto Pankracy jest proste do przygotowania, więc szybko spełni marzenie o słodkiej przekąsce.

Ciasto Pankracy - co to za deser?

Niektórym nazwa deseru skojarzy się pewnie jedynie z programem dla dzieci z lat 80., gdzie figlarny piesek Pankracy wprawiał wszystkich w dobry nastrój. Można powiedzieć, że ciasto jest równie figlarne, co główny bohater serii. Ta wariacja na temat brownie zaskakuje. Składa się z dwóch warstw rozpływającego się czekoladowego blatu, między którymi ukrywa się chrupiące, kruche ciasto. Całość zwieńczona jest polewą czekoladową i posypką cukrową, co nadaje deserowi różnorodne tekstury. 

Ciasto Pankracy jest pełne kontrastów - łączy wilgotne i wyraziste w smaku brownie z chrupiącą posypką i słodką polewą. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią klasyczne amerykańskie ciasto z małym twistem i chcą zaskoczyć domowników lub gości wyjątkowym deserem. Przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane, a efekt naprawdę ucieszy obdarowanych. 

Reklama

Ciasto Pankracy - przepis

Składniki:

Brownie: 

  • 200 g gorzkiej czekolady, 
  • 200 g cukru, 
  • 150 g masła, 
  • 100 g mąki pszennej,
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 30 g kakao w proszku, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Warstwa kruszonki: 

  • 100 g mąki pszennej, 
  • 60 g masła, 
  • 50 g cukru, 
  • szczypta soli, 

Polewa czekoladowa: 

  • 100 g czekolady gorzkiej 60%, 
  • 50 ml śmietanki 36%. 

Dodatkowo: 

  • posypka cukrowa do posypania. 

Sposób wykonania:

Przygotuj warstwę kruszonki. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w niewielką kostkę. Rozcieraj wszystkie składniki palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. 

Przygotuj brownie. Czekoladę rozpuść w garnuszku z masłem. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodaj cukier i dokładnie całość wymieszaj do rozpuszczenia. Wbijaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając tylko do połączenia. 

Upiecz ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej połowę masę brownie. Wstaw formę do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do lekkiego ścięcia. 

Kulę kruszonki połóż na blacie na arkuszu folii spożywczej i przykryj drugim arkuszem. Rozwałkuj ją na placek o wymiarach ok. 20x20 cm lub lekko większych. Przenieś ostrożnie ciasto na podpieczone wcześniej brownie. Nie przejmuj się, jeśli placek pokruszy ci się lub połamie w palcach - nie będzie to widoczne. Ewentualne kawałki wystające poza formę dotnij, a resztkami posyp wierzch. 

Ostrożnie wylej drugą połowę masy brownie. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika i piecz je przez kolejne 35 minut. Wyjmij i odstaw do całkowitego ostudzenia. 

Przygotuj polewę. Czekoladę pokrusz i umieść w miseczce. Zalej ją podgrzaną śmietanką do temperatury 50 st. Celsjusza. Odstaw na minutę. Polewę wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do lekkiego przestudzenia. Następnie wylej ją na wierzch ciasta i posyp posypką cukrową. 

Ciasto Pankracy wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, by polewa stężała. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na serce i jelita działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, w pasie też szyszko zrobi się luźniej

Ten oryginalny smak śni mi się po nocach. Najlepsza surówka z kapusty i buraka

Nie wymaga pieczenia, a smakuje obłędnie. Miłośnicy tiramisu będą się zajadać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze