Ciasto Pankracy zaskoczy domowników. Zwykłe brownie nie ma z nim szans
Jeśli masz ochotę na coś kusząco czekoladowego, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Brownie w nieco innej odsłonie niż dotychczas to idealny pomysł na weekendowy deser. Ciasto Pankracy jest proste do przygotowania, więc szybko spełni marzenie o słodkiej przekąsce.
Niektórym nazwa deseru skojarzy się pewnie jedynie z programem dla dzieci z lat 80., gdzie figlarny piesek Pankracy wprawiał wszystkich w dobry nastrój. Można powiedzieć, że ciasto jest równie figlarne, co główny bohater serii. Ta wariacja na temat brownie zaskakuje. Składa się z dwóch warstw rozpływającego się czekoladowego blatu, między którymi ukrywa się chrupiące, kruche ciasto. Całość zwieńczona jest polewą czekoladową i posypką cukrową, co nadaje deserowi różnorodne tekstury.
Ciasto Pankracy jest pełne kontrastów - łączy wilgotne i wyraziste w smaku brownie z chrupiącą posypką i słodką polewą. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią klasyczne amerykańskie ciasto z małym twistem i chcą zaskoczyć domowników lub gości wyjątkowym deserem. Przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane, a efekt naprawdę ucieszy obdarowanych.
Składniki:
Brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 200 g cukru,
- 150 g masła,
- 100 g mąki pszennej,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 30 g kakao w proszku,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Warstwa kruszonki:
- 100 g mąki pszennej,
- 60 g masła,
- 50 g cukru,
- szczypta soli,
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej 60%,
- 50 ml śmietanki 36%.
Dodatkowo:
- posypka cukrowa do posypania.
Sposób wykonania:
Przygotuj warstwę kruszonki. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w niewielką kostkę. Rozcieraj wszystkie składniki palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj brownie. Czekoladę rozpuść w garnuszku z masłem. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodaj cukier i dokładnie całość wymieszaj do rozpuszczenia. Wbijaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając tylko do połączenia.
Upiecz ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej połowę masę brownie. Wstaw formę do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do lekkiego ścięcia.
Kulę kruszonki połóż na blacie na arkuszu folii spożywczej i przykryj drugim arkuszem. Rozwałkuj ją na placek o wymiarach ok. 20x20 cm lub lekko większych. Przenieś ostrożnie ciasto na podpieczone wcześniej brownie. Nie przejmuj się, jeśli placek pokruszy ci się lub połamie w palcach - nie będzie to widoczne. Ewentualne kawałki wystające poza formę dotnij, a resztkami posyp wierzch.
Ostrożnie wylej drugą połowę masy brownie. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika i piecz je przez kolejne 35 minut. Wyjmij i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj polewę. Czekoladę pokrusz i umieść w miseczce. Zalej ją podgrzaną śmietanką do temperatury 50 st. Celsjusza. Odstaw na minutę. Polewę wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do lekkiego przestudzenia. Następnie wylej ją na wierzch ciasta i posyp posypką cukrową.
Ciasto Pankracy wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, by polewa stężała.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ten oryginalny smak śni mi się po nocach. Najlepsza surówka z kapusty i buraka
Nie wymaga pieczenia, a smakuje obłędnie. Miłośnicy tiramisu będą się zajadać