Reklama
Reklama

Ciasto sylwestrowe rozpływa się w ustach, jest pyszne i eleganckie. Miłośnicy serników będą zachwyceni

Ciasto sylwestrowe to ciekawa propozycja dla miłośników serników – znajdziesz tu dwie warstwy delikatnego twarogu – waniliowego i kakaowego. Całość jest harmonijna, idealnie wyważona. Do tego prezentuje się świetnie. Twoi goście na pewno będą zachwyceni.

Jeżeli lubisz serniki i szukasz nowego, efektownego przepisu, to będzie coś dla ciebie. Kruchy maślany spód, dwie warstwy delikatnego twarogu, kremowa konsystencja - to wszystko tworzy idealną całość.

Ciasto sylwestrowe świetnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcie, szczególnie gdy urządzasz imprezę w eleganckim stylu. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, gdy wszystkie aromaty się połączą.

Ciasto sylwestrowe - lista składników

Kruchy spód: 

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 150 g zimnego masła, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 1 żółtko. 

Warstwa sernikowa: 

Reklama
  • 1 kg twarogu sernikowego, 
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka, 
  • 100 g masła, 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego, 
  • 3 łyżki kakao w proszku, 
  • 3 łyżki śmietanki 36%. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania. 

Ciasto sylwestrowe - przepis

Przygotuj kruchy spód. Mąkę i cukier puder umieść w misce, a następnie dodaj drobno posiekane zimne masło i żółtko. Zagnieć wszystko na gładkie ciasto. 

Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Wylep masą dno formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 

Nakłuj spód w wielu miejscach widelcem, a następnie wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i podpiekaj przez 12-15 minut. 

Przygotuj warstwę sernikową. Masło rozpuść i ostudź. Twaróg rozluźnij mikserem, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy, nie miksując zbyt długo. 

Podziel masę sernikową na dwie części w proporcji 1/3 do 2/3. Do mniejszej z nich dodaj kakao, a do większej – śmietankę. Obie wymieszaj krótko, tylko do połączenia. 

Na podpieczony spód wylej najpierw ciemną masę, a następnie delikatnie wylej jasną. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 60-75 minut. 

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl delikatnie drzwiczki. Studź ciasto w piekarniku, a po co najmniej godzinie przenieś je do temperatury pokojowej i całkowicie wystudź. 

Ciasto sylwestrowe wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj je na zimno, posypane cukrem pudrem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

Ciasto inspirowane znanym deserem. Jest obłędnie pyszne, sklepowa wersja się chowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery