Reklama
Reklama

Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem

Pyszne ciasto Trzech Króli przygotowuję nie tylko z okazji święta 6 stycznia, chociaż wtedy obowiązkowa pojawia się na moim stole. Ten efektowny deser zawsze robi furorę i znika do ostatniego kawałka. I chociaż pozornie ciasto wydaje się trudne do zrobienia, szybko przekonasz się, że wcale tak nie jest. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Nie masz pomysłu, co zrobić na deser? Ciasto Trzech Króli to wypiek, który posmakuje niemal każdemu. Podstawą jest oczywiście delikatny i wyrośnięty biszkopt, nie mogło tu zabraknąć również kremu, w tym przypadku został przygotowany na bazie masła i budyniu, ciekawym dodatkiem są tu cząstki ananasa. Warstwy te w połączeniu z chrupiącą bezą to prawdziwa poezja smaku. Jeśli przygotujesz je dla gości, możesz mieć pewność, że skuszą na się kolejny kawałek. 

Sprawdź także: Orzechowe ciasto i czekoladowy krem. Ciasto Kochaś na słodki początek roku

Przepis na ciasto Trzech Króli 

Biszkopt:

  • 4 duże jajka,
  • 190 g cukru,
  • 125 g mąki ziemniaczanej,
  • 125 g mąki pszennej typ 450 lub 550,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 30 ml wody.

Nasączenie biszkopta:

  • 125 ml przegotowanej wody,
  • 5 g cukru,
  • 30 ml soku z cytryny.

Beza:

  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 150 g cukru pudru,
  • 6 białek,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 30 ml wody.

Krem:

  • 3 żółtka,
  • 250 g niesolonego zimnego masła,
  • 190 g cukru pudru,
  • 2 puszki ananasów w zalewie,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • 5 g mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić ciasto Trzech Króli?

Obie mąki przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Na sam koniec dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po jednym żółtku, stale ubijając. Dodaj wodę i ubijaj dalej masę. Na koniec drewnianą łyżką wmieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i pozostaw do ostudzenia. Gdy się to stanie, delikatnie z ciasta odklej folię. Przegotowaną wodę wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Nasącz mieszanką biszkopt.

Białka na bezę ubij na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec, dodawaj partiami cukier puder, nieustannie ubijając. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj wszystko. Masę wyłóż na taką samą blachę, w jakiej piekł się biszkopt. Zadbaj, by blacha była również wyłożoną folią aluminiową. Piecz około 30 minut w 150 stopniach Celsjusza. Wierzch powinien się delikatnie zrumienić. Bezę przestudź i odklej od folii. Zalewę z ananasów (około 450 ml) wykorzystaj do zagotowania budyniu. Dodaj do proszku budyniowego dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej. Budyń pozostaw do wystudzenia.

Żółtka, masło i cukier puder umieść w misie miksera i utrzyj na gładki krem. Następnie dodawaj po jednej łyżce zimnego budyniu i stale ucieraj. Do gotowej masy dodaj pokrojone na drobną kostkę ananasy i wymieszaj.

Biszkopt przekrój na dwa blaty. Ułóż pierwszy z nich w blaszce, delikatnie nasączając. Na biszkopt wyłóż krem. Ponownie połóż blat biszkopta i krem, a na wierzch połóż bezę. Lekko dociśnij. Gotowe ciasto możesz ozdobić roztopioną na parze gorzką czekoladą lub gotowymi wiórkami z czekolady.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chrupiący chleb z gara. Zachowuje świeżość przez długi czas

Piję codziennie przed snem. Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk

Kruche mięso i wyrazisty sos. Na obiad zrób polędwiczki w sosie diabelskim

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta