Ciasto z jabłkami dla leniwych. Wystarczy wymieszać składniki i upiec
Najprostsze ciasto z jabłkami zniknie szybciej niż zdążysz je zrobić. To jedyne w swoim rodzaju ciasto, bardzo chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku. Do jego przygotowania wystarczy jedna miska i podstawowe składniki. Nie ma potrzeby długotrwałego odpoczywania ciasta w lodówce czy jego rozwałkowywania. Zachwycisz się tym przepisem i będziesz je przyrządzać znacznie częściej.
Nie zawsze ma się czas i siłę na wałkowanie ciasta, chłodzenie kruchych spodów czy misterne układanie kratki z ciasta, jak przy tarcie. Niekiedy po prostu przychodzi ochota na coś słodkiego, ale szybkiego do zrobienia, bez większego wysiłku i akurat z tego, co mamy w kuchni. Wtedy z pomocą przychodzi najprostsze ciasto z jabłkami, które zawsze się udaje.
Zamiast czasochłonnej szarlotki wystarczy przygotować lejące się ciasto z dodatkiem jabłek pokrojonych na kawałki. Na wierzch masy trafia kruszonka, dzięki której całość po upieczeniu staje się przyjemnie chrupiąca. To ciasto wyjątkowo dobrze smakuje jesienią, w domowym zaciszu. Robi się je naprawdę szybko i łatwo. Warto do kawałka deseru podać ulubioną herbatę lub kawę, by poprawić sobie humor w chłodny i ciemny wieczór.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jabłka,
- 150 ml mleka,
- 60 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 3 łyżki masła,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki soli.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 50 g cukru pudru.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. W dużej misce szybko ubij jajka, mleko, masło i wanilię. Następnie dodaj mąkę, cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji - ciasto powinno być dość rzadkie.
Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokrój je na cienkie kawałki. Przełóż je do miski z ciastem i wymieszaj, by owoce pokryły się w całości ciastem.
Przełóż jabłka do formy o średnicy 23x13 cm wyłożonej papierem silikonowym, delikatnie spłaszczając wystające kawałki. Na wierzch wylej równomiernie pozostałe w misce ciasto.
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj drobno posiekane masło i ucieraj całość palcami do uzyskania gęstej i mokrej kruszonki. Kruszonką posyp wierzch ciasta.
Najprostsze ciasto z jabłkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez 50-60 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyjmij ciasto z pieca i odstaw na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Na kolejne 15 minut przełóż wypiek na kratkę. Podawaj po ostudzeniu, samodzielnie lub posypane cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapach, który przyciąga do kuchni. Rozgrzewają lepiej niż herbata z imbirem
Rodzina będzie zdziwiona, z czego zrobione są te placki. Oto przepis