Reklama
Reklama

Ciasto z jabłkami dla leniwych. Wystarczy wymieszać składniki i upiec

Najprostsze ciasto z jabłkami zniknie szybciej niż zdążysz je zrobić. To jedyne w swoim rodzaju ciasto, bardzo chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku. Do jego przygotowania wystarczy jedna miska i podstawowe składniki. Nie ma potrzeby długotrwałego odpoczywania ciasta w lodówce czy jego rozwałkowywania. Zachwycisz się tym przepisem i będziesz je przyrządzać znacznie częściej.

Prosty przepis na ciasto z jabłkami

Nie zawsze ma się czas i siłę na wałkowanie ciasta, chłodzenie kruchych spodów czy misterne układanie kratki z ciasta, jak przy tarcie. Niekiedy po prostu przychodzi ochota na coś słodkiego, ale szybkiego do zrobienia, bez większego wysiłku i akurat z tego, co mamy w kuchni. Wtedy z pomocą przychodzi najprostsze ciasto z jabłkami, które zawsze się udaje. 

Zamiast czasochłonnej szarlotki wystarczy przygotować lejące się ciasto z dodatkiem jabłek pokrojonych na kawałki. Na wierzch masy trafia kruszonka, dzięki której całość po upieczeniu staje się przyjemnie chrupiąca. To ciasto wyjątkowo dobrze smakuje jesienią, w domowym zaciszu. Robi się je naprawdę szybko i łatwo. Warto do kawałka deseru podać ulubioną herbatę lub kawę, by poprawić sobie humor w chłodny i ciemny wieczór.

Reklama

Najprostsze ciasto z jabłkami - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jabłka, 
  • 150 ml mleka, 
  • 60 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 3 jajka, 
  • 3 łyżki masła, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, 
  • 1/4 łyżeczki soli. 

Kruszonka: 

  • 100 g mąki pszennej, 
  • 100 g masła, 
  • 50 g cukru pudru. 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. W dużej misce szybko ubij jajka, mleko, masło i wanilię. Następnie dodaj mąkę, cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji - ciasto powinno być dość rzadkie. 

Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokrój je na cienkie kawałki. Przełóż je do miski z ciastem i wymieszaj, by owoce pokryły się w całości ciastem. 

Przełóż jabłka do formy o średnicy 23x13 cm wyłożonej papierem silikonowym, delikatnie spłaszczając wystające kawałki. Na wierzch wylej równomiernie pozostałe w misce ciasto. 

Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj drobno posiekane masło i ucieraj całość palcami do uzyskania gęstej i mokrej kruszonki. Kruszonką posyp wierzch ciasta. 

Najprostsze ciasto z jabłkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez 50-60 minut, do ładnego zrumienienia. 

Wyjmij ciasto z pieca i odstaw na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Na kolejne 15 minut przełóż wypiek na kratkę. Podawaj po ostudzeniu, samodzielnie lub posypane cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzewająca zapiekanka na szybki, jesienny obiad. Jeden dodatek sprawia, że do kolacji nie poczujesz głodu

Zapach, który przyciąga do kuchni. Rozgrzewają lepiej niż herbata z imbirem

Rodzina będzie zdziwiona, z czego zrobione są te placki. Oto przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | jabłka | desery | słodycze