Reklama
Reklama

Co na obiad? Chrupiące polędwiczki z kurczaka w tahini

Mięso drobiowe to uniwersalny składnik, który da się przygotować na wiele sposobów. Nie wiesz, co na obiad podać swoim bliskim? Postaw na chrupiące polędwiczki z kurczaka z tahini. Pasta doda soczystości potrawie, a przy okazji dostarczy organizmowi wielu składników odżywczych.

Chcesz przygotować na obiad coś innego niż kotlety lub naleśniki? Jeśli jeszcze nie masz pomysłu, przetestuj nasz sprawdzony przepis. Chrupiące polędwiczki z kurczaka z tahini to wyjątkowe danie, które przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. 

Czy tahini jest zdrowe?

Nazwa tego dodatku może brzmieć obco - nic dziwnego, bo wywodzi się on z Azji i Bliskiego Wschodu. Co to jest tahini? To pasta sezamowa, którą przyrządza się z lekko prażonych lub niełuskanych ziaren. W zależności od sposobu przygotowania może być mniej lub bardziej gorzka. Stanowi świetną bazę do wielu potraw, m.in. hummusu, baba ghanoush czy musu chałwowego. Jest też używana jako dodatek do zup, sosów, makaronów, deserów, a nawet kawy. 

Jakie są właściwości tahini? Pasta sezamowa to bogate źródło tłuszczów i białek, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarcza mu również błonnika pokarmowego, witamin (E i tych z grupy B) i minerałów (żelazo, mangan, cynk, wapń, magnez). Wśród wartości odżywczych zawiera też niezwykle cenne antyoksydanty. 

Właśnie ze względu na obecność przeciwutleniaczy, pasta neutralizuje wpływ wolnych rodników, łagodząc stres oksydacyjny, przeciwdziałając starzeniu się organizmu i zapobiegając rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych (w tym nowotworów, cukrzycy, udarów). Wartości odżywcze tahini przekładają się też na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu i ciśnienia we krwi, łagodzenie stanów zapalnych i poprawę pamięci oraz koncentracji. Kto powinien jeść pastę? Będzie świetnym elementem diety dla sercowców.

Co więcej, błonnik pokarmowy, który kryje się w tahini, pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, przyspieszając perystaltykę jelit i dbając o prawidłową mikroflorę. Regularne spożywanie sezamowej pasty powoduje znaczny spadek stężenia białka hsCRP (wskaźnika stanu zapalnego w organizmie) we krwi u osób chorujących na cukrzycę typu 2. Może być spożywana przez diabetyków, bo pomaga w ograniczeniu skutków ubocznych ich choroby, czyli uszkadzaniu komórek w związku z przewlekłym stanem zapalnym organizmu.

Kto nie powinien jeść tahini? Z cennych właściwości pasty niestety nie skorzystają uczuleni na ten produkt, a nawet szerzej - na orzechy. Sezam to jeden z największych alergenów, dlatego należy też uważać z podawaniem go najmłodszym.

Chrupiące polędwiczki z kurczaka z tahini - przepis

Sezamowa pasta może też podkręcić smak mięsa drobiowego. Jak zrobić chrupiące polędwiczki z kurczaka z tahini? Na początku przygotuj niezbędne składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
  • pół łyżki soli,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • kilogram piersi z kurczaka (polędwiczek), pokrojonej w paski,
  • pół szklanki soku z limonki,
  • 2 łyżki cebuli mielonej,
  • 2 łyżki czosnku mielonego,
  • olej do smażenia (najlepiej arachidowy),
  • 4 łyżki masła,
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekane),
  • szklanka marmolady pomarańczowej,
  • 3 papryczki chili (kalabryjskie, całe, drobno posiekane),
  • pół szklanki tahini,
  • sezam i posiekana zielona cebula (do dekoracji).

Wykonanie:

  1. Najpierw przygotuj panierkę. Do miski wsyp oba rodzaje mąki, sól, paprykę i wymieszaj do połączenia. Odstaw.
  2.  W drugim naczyniu ułóż oczyszczone z błonek polędwiczki z kurczaka. Wlej sok z limonki, cebulę i czosnek mielony. Marynatą dokładnie obtocz każdy kawałek kurczaka, wmasowując ją w mięso.
  3. Patelnię dobrze rozgrzej, stawiając na dużym ogniu. Gdy będzie gorąca, wlej olej - tak, aby miał głębokość ok. 4-5 cm.
  4. Weź zamarynowany kawałek mięsa, obtocz w panierce (z pierwszej miski).
  5. Gdy mięso będzie już obtoczone, a tłuszcz mocno rozgrzany, po kolei zanurzaj polędwiczki w misce z letnią wodą i wsuwaj ostrożnie na patelnię (najlepiej w rękawiczkach, bo olej może strzelać). Pamiętaj, żeby nie przepełniać patelni.
  6. Smaż każdą polędwiczkę przez ok. 3-4 minuty, z każdej strony. Gdy, po nakłuciu widelcem, z mięsa wypłynie przezroczysty sok - kurczak jest gotowy. Przełóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Odstaw do szerokiego naczynia, np. żaroodpornego.
  7. W małym rondlu rozpuść masło, dodaj czosnek i cały czas mieszaj, aż do zarumienienia. Po chwili dołóż też marmoladę, chili i tahini. Nieco zwiększ moc palnika, mieszaj przez ok. minutę - do połączenia składników sosu. 
  8. Polędwiczki polej sosem i dokładnie wymieszaj, aby dokładnie je pokryć.
  9. Udekoruj sezamem i zieloną cebulką. Serwuj na ciepło, np. z ryżem czy ziemniakami.

Źródła: Smaker.pl, today.com

Zobacz też:

Upiecz ciasto "Filozof". Każda warstwa zrobi wrażenie na gościach

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | obiad | obiad przepisy