Reklama
Reklama

Co zamiast pączków na tłusty czwartek? Przygotuj puszyste profiterolki

Profiterolki to puszyste, słodkie ciasteczka, które wspaniale wpisują się w tradycję tłustego czwartku. Z zewnątrz są lekko chrupiące, a w środku - wypełnione obficie aksamitnym kremem. Są doskonałą - i bardzo elegancką - alternatywą dla tradycyjnych pączków.

Sekret udanych profiterolek

Deser prezentuje się nie tylko elegancko, ale też bardzo apetycznie. Powstał najprawdopodobniej we Francji w XVI wieku - na dworze Katarzyny Medycejskiej. Profiterolki to niewielkie, kruche i przede wszystkim pyszne pączki z ciasta parzonego, po brzegi wypełnione kremem cukierniczym (lub bitą śmietaną) i polane czekoladą. Sekretem idealnych profiterolek jest dobrze przygotowane ciasto i odpowiednia temperatura pieczenia. Masa nie może być ani zbyt rzadka, ani za gęsta - powinna lekko opadać z łyżki. Zbyt niska temperatura pieczenia spowoduje z kolei, że ciasto nie wyrośnie i nie będzie wilgotne w środku. Pamiętaj, żeby podczas pieczenia nie zaglądać do środka piekarnika, bo profiterolki opadną. Nadziewaj je, gdy całkowicie ostygną.

Profiterolki - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 240 ml wody, 
  • 140 g mąki pszennej, 
  • 120 g masła, 
  • 4 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • łyżka cukru, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Krem: 

  • 480 ml mleka, 
  • 80 g cukru, 
  • 40 g masła, 
  • 30 g mąki ziemniaczanej, 
  • 4 żółtka jaj w rozmiarze L lub XL, 
  • łyżka ekstraktu waniliowego, 
  • szczypta soli, 

Polewa: 

  • 180 g czekolady półgorzkiej, 
  • 100 ml śmietanki 36%, 
  • 50 g masła, 
  • 2 łyżki rumu,
  • szczypta soli. 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Do garnuszka włóż wodę, cukier, wanilię, masło i sól. Podgrzewaj całość na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do osiągnięcia punktu wrzenia. Dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, by wchłonęła cały płyn. Smaż ciasto przez 1-2 minuty, cały czas mieszając i obracając je w garnku, aż zacznie odstawać od powierzchni. 

Przenieś ciasto do miski i pozwól mu lekko ostygnąć. Mikserem zmiksuj ciasto, dodając po jednym jajku. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i lekko spryskaj go wodą. Ciasto przenieś do rękawa cukierniczego i nakładaj kulki ciasta o średnicy ok. 4 cm. Lekko spłaszcz je palcem. 

Wstaw ciasteczka do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 30-40 minut, do ładnego zbrązowienia na wierzchu. Na 5 minut przed końcem pieczenia, nakłuj delikatnie wierzch pączków ostrym nożem. Wyjmij je z pieca i pozwól im całkowicie ostygnąć. 

Przygotuj krem. Mleko z ekstraktem waniliowym wlej do garnka i podgrzej do momentu osiągnięcia punktu wrzenia. W misce ubij cukier, żółtka, skrobię i sól. Mleko zdejmij z ognia i wolno wlewaj strumieniem do mieszanki jajecznej, cały czas energicznie mieszając, by jajka się zahartowały. Wlej całość ponownie do garnka. Podgrzej masę, energicznie mieszając, do momentu aż mieszanina zacznie gęstnieć. Zmniejsz ogień i miksuj do momentu pojawienia się bąbelków. W razie potrzeby przecedź budyń przez sitko, by pozbyć się grudek. Wlej krem do miski i przykryj go folią spożywczą. Całkowicie ostudź. 

Przygotuj polewę. Wszystkie składniki z wyłączeniem masła i rumu umieść w misce żaroodpornej. Podgrzewaj na średnim ogniu lub w kąpieli wodnej, by rozpuścić czekoladę. Gdy całość jest ciepła, dodaj zmiękczone masło i rum. Ubij do całkowitego połączenia. 

Złóż profiterolki. Pączki przetnij na pół i wypełnij je kremem. Na wierzchu nanieś po łyżce polewy czekoladowej. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Profiterolki podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy postawisz na stole, każdy będzie chciał spróbować. Sałatka z szynką robi furorę na imprezach

Aromatyczne, pełne wyjątkowego farszu. Pierogi kapucyńskie to hit

Gdy masz ochotę na sushi, ale nie chce ci się zwijać. Ten przepis jest genialny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | desery | słodycze | tłusty czwartek