Reklama
Reklama

Cudownie chrupią, smakują wspaniale. Przepis na najbardziej kruche faworki

Karnawał to najlepszy czas na takie wypieki, szczególnie podczas spotkań towarzyskich. Ten przepis na najbardziej kruche faworki posmakuje wszystkim - zajadać będą się dzieci i dorośli. Nie są trudne do zrobienia, a efekt naprawdę zachwyca.

Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzona receptura odnaleziona w babcinym notesie. Niezawodny przepis, który zawsze wychodzi. Warto go przetestować, szczególnie w karnawale.

Najbardziej kruche faworki - lista składników

  • 400 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 20 ml spirytusu lub octu,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • odrobina soli,
  • około 1 litr oleju.

Najbardziej kruche faworki - przepis

Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski. Wbij żółtka, dodaj cukier puder, śmietanę, spirytus i odrobinę soli. Zagnieć energicznie ciasto aż wszystkie składniki się połączą. Możesz też użyć do tego robota kuchennego. Uformuj kulę z ciasta i wyrabiaj przez około 5 minut.

Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt, na razie nie musi być cienki. Złóż go na trzy i uderzaj wałkiem, aby się napowietrzył. Ponownie uformuj prostokąt i złóż trzy razy ciasto. Kolejny raz oklepuj wałkiem. Im więcej razy powtórzysz tę czynność, tym faworki będą bardziej kruche po usmażeniu.

Po tym rozwałkuj ciasto bardzo cienko na prostokąt. Wytnij ostrym nożem paski, zrób nacięcie na środku i zawiń. Rozgrzej olej do 170 stopni Celsjusza i w takiej temperaturze smaż faworki niecałą godzinę. Nakładaj je partiami.

Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl

Zobacz też:

Warstwowe ciasto Gołąbek. Śmietankowo-czekoladowy przysmak idealny do kawy

Szybka sałatka ziemniaczana jest przyjemnie kremowa. To najprostszy dodatek do mięs

Zielone kluseczki jak z restauracyjnego menu. Zrób je na obiad

INTERIA.PL