Reklama
Reklama

Cudownie chrupią, smakują wspaniale. Przepis na najbardziej kruche faworki

Karnawał to najlepszy czas na takie wypieki, szczególnie podczas spotkań towarzyskich. Ten przepis na najbardziej kruche faworki posmakuje wszystkim - zajadać będą się dzieci i dorośli. Nie są trudne do zrobienia, a efekt naprawdę zachwyca.

Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzona receptura odnaleziona w babcinym notesie. Niezawodny przepis, który zawsze wychodzi. Warto go przetestować, szczególnie w karnawale.

Najbardziej kruche faworki - lista składników

  • 400 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 20 ml spirytusu lub octu,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • odrobina soli,
  • około 1 litr oleju.

Najbardziej kruche faworki - przepis

Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski. Wbij żółtka, dodaj cukier puder, śmietanę, spirytus i odrobinę soli. Zagnieć energicznie ciasto aż wszystkie składniki się połączą. Możesz też użyć do tego robota kuchennego. Uformuj kulę z ciasta i wyrabiaj przez około 5 minut.

Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt, na razie nie musi być cienki. Złóż go na trzy i uderzaj wałkiem, aby się napowietrzył. Ponownie uformuj prostokąt i złóż trzy razy ciasto. Kolejny raz oklepuj wałkiem. Im więcej razy powtórzysz tę czynność, tym faworki będą bardziej kruche po usmażeniu.

Po tym rozwałkuj ciasto bardzo cienko na prostokąt. Wytnij ostrym nożem paski, zrób nacięcie na środku i zawiń. Rozgrzej olej do 170 stopni Celsjusza i w takiej temperaturze smaż faworki partiami, tylko do momentu aż się lekko zarumienią, a w środku nie będą surowe.

Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl

Zobacz też:

Przepis na najzdrowszą jajecznicę. Ma aż siedem dodatków, które nie tylko poprawiają smak potrawy

Na problemy z żołądkiem, słaby wzrok i gładką skórę. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie

Polski król odkrył je przez przypadek. Baby Neapolitańskie to wilgotne ciastka z kremem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: faworki