Reklama
Reklama

Cudownie miękkie, rozpływają się w ustach. Przepis na te pączki jest banalny

A gdyby tak w tym roku odejść od tak przepisów na pączki znanych doskonale z polskich książek kucharskich? My zachęcamy do eksperymentów - te pączki angielskie są niezwykle proste w przygotowaniu, a smakują... przekonasz się, gdy wypróbujesz przepis. Jedno jest pewne - na jednym donucie się nie skończy.

Czemu pączki angielskie zawdzięczają swoją nazwę? Nie jest to do końca wyjaśnione, szczególnie że niektórzy historycy mówią, że wszystkie pączki wywodzą się z Anglii. Historia tego dania nie jest jednak aż tak istotna.

Najważniejsze, że te donuty rozpływają się w ustach, są cudownie miękkie, słodkie i proste w przygotowaniu. Wyróżniają się lekko kwaskowatym, charakterystycznym smakiem twarogu i śmietany przełamanym nutą wanilii. To będzie idealna propozycja na Tłusty Czwartek.

Pączki angielskie - lista składników

Do przygotowania tego przepisu potrzebne są:

  • 250 g twarogu, 
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g śmietany 18%, 
  • 40 g cukru pudru, 
  • 2 żółtka jajek, 
  • 1 łyżka octu, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania 

Pączki angielskie - przepis

Do miski wsyp przesiane mąkę i cukier puder. Dodaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę twaróg i wszystkie pozostałe składniki. 

Zagniataj ciasto przez kilka minut, do całkowitego połączenia składników. 

Przełóż ciasto na blat kuchenny, zagnieć je jeszcze kilka razy, a następnie uformuj kulę. Przykryj ją miską i odstaw na 10 minut. 

Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie na placek o grubości ok. 1 cm. Wytnij pączki za pomocą dedykowanej foremki do donutów. Alternatywnie możesz wycinać duże koła szeroką szklanką, a małe koła kieliszkami. Resztki ciasta odkładaj na bok i potem ponownie je rozwałkuj i formuj pączki. 

Do dużego garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury 170 st. Celsjusza. Smaż pączki angielskie z obu stron na złoty kolor przez ok. 2 minuty. Usmażone odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Ostudź. 

Pączki podawaj po przestudzeniu, posypane cukrem pudrem. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bije na głowę wędliny ze sklepu. Przepis na pieczony schab na kanapki

Gdy postawisz na stole, każdy będzie chciał spróbować. Sałatka z szynką robi furorę na imprezach

Co zamiast pączków na tłusty czwartek? Przygotuj puszyste profiterolki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepis na pączki