Cudownie miękkie, rozpływają się w ustach. Przepis na te pączki jest banalny
A gdyby tak w tym roku odejść od tak przepisów na pączki znanych doskonale z polskich książek kucharskich? My zachęcamy do eksperymentów - te pączki angielskie są niezwykle proste w przygotowaniu, a smakują... przekonasz się, gdy wypróbujesz przepis. Jedno jest pewne - na jednym donucie się nie skończy.
Czemu pączki angielskie zawdzięczają swoją nazwę? Nie jest to do końca wyjaśnione, szczególnie że niektórzy historycy mówią, że wszystkie pączki wywodzą się z Anglii. Historia tego dania nie jest jednak aż tak istotna.
Najważniejsze, że te donuty rozpływają się w ustach, są cudownie miękkie, słodkie i proste w przygotowaniu. Wyróżniają się lekko kwaskowatym, charakterystycznym smakiem twarogu i śmietany przełamanym nutą wanilii. To będzie idealna propozycja na Tłusty Czwartek.
Do przygotowania tego przepisu potrzebne są:
- 250 g twarogu,
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g śmietany 18%,
- 40 g cukru pudru,
- 2 żółtka jajek,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Do miski wsyp przesiane mąkę i cukier puder. Dodaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę twaróg i wszystkie pozostałe składniki.
Zagniataj ciasto przez kilka minut, do całkowitego połączenia składników.
Przełóż ciasto na blat kuchenny, zagnieć je jeszcze kilka razy, a następnie uformuj kulę. Przykryj ją miską i odstaw na 10 minut.
Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie na placek o grubości ok. 1 cm. Wytnij pączki za pomocą dedykowanej foremki do donutów. Alternatywnie możesz wycinać duże koła szeroką szklanką, a małe koła kieliszkami. Resztki ciasta odkładaj na bok i potem ponownie je rozwałkuj i formuj pączki.
Do dużego garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury 170 st. Celsjusza. Smaż pączki angielskie z obu stron na złoty kolor przez ok. 2 minuty. Usmażone odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Ostudź.
Pączki podawaj po przestudzeniu, posypane cukrem pudrem. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Bije na głowę wędliny ze sklepu. Przepis na pieczony schab na kanapki
Gdy postawisz na stole, każdy będzie chciał spróbować. Sałatka z szynką robi furorę na imprezach
Co zamiast pączków na tłusty czwartek? Przygotuj puszyste profiterolki