Cudownie miękkie, rozpływają się w ustach. Przepis na te pączki jest banalny
A gdyby tak w tym roku odejść od tak przepisów na pączki znanych doskonale z polskich książek kucharskich? My zachęcamy do eksperymentów - te pączki angielskie są niezwykle proste w przygotowaniu, a smakują... przekonasz się, gdy wypróbujesz przepis. Jedno jest pewne - na jednym donucie się nie skończy.
Czemu pączki angielskie zawdzięczają swoją nazwę? Nie jest to do końca wyjaśnione, szczególnie że niektórzy historycy mówią, że wszystkie pączki wywodzą się z Anglii. Historia tego dania nie jest jednak aż tak istotna.
Najważniejsze, że te donuty rozpływają się w ustach, są cudownie miękkie, słodkie i proste w przygotowaniu. Wyróżniają się lekko kwaskowatym, charakterystycznym smakiem twarogu i śmietany przełamanym nutą wanilii. To będzie idealna propozycja na Tłusty Czwartek.
Do przygotowania tego przepisu potrzebne są:
- 250 g twarogu,
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g śmietany 18%,
- 40 g cukru pudru,
- 2 żółtka jajek,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Do miski wsyp przesiane mąkę i cukier puder. Dodaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę twaróg i wszystkie pozostałe składniki.
Zagniataj ciasto przez kilka minut, do całkowitego połączenia składników.
Przełóż ciasto na blat kuchenny, zagnieć je jeszcze kilka razy, a następnie uformuj kulę. Przykryj ją miską i odstaw na 10 minut.
Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie na placek o grubości ok. 1 cm. Wytnij pączki za pomocą dedykowanej foremki do donutów. Alternatywnie możesz wycinać duże koła szeroką szklanką, a małe koła kieliszkami. Resztki ciasta odkładaj na bok i potem ponownie je rozwałkuj i formuj pączki.
Do dużego garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury 170 st. Celsjusza. Smaż pączki angielskie z obu stron na złoty kolor przez ok. 2 minuty. Usmażone odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Ostudź.
Pączki podawaj po przestudzeniu, posypane cukrem pudrem. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs
Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu
Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji