Reklama
Reklama

Cukinia z tym dodatkiem smakuje lepiej niż mięso. Przepis na kotlety jest banalnie prosty

Lato to sezon na cukinię. Teraz smakuje najlepiej, a w sklepach dostaniemy ją stosunkowo tanio. Warto wykorzystać ten moment na przygotowanie ulubionych dań z tego warzywa. Jeśli zastanawiasz się, co można przyrządzić z jej dodatkiem oprócz klasycznego leczo, przychodzimy z odpowiedzią. Te kotleciki z cukinii sprawdzą się idealnie na obiad.

Cukinię można spotkać w wielu odsłonach. Zielona, żółta czy pasiasta - w każdym wydaniu może smakować pysznie. Wystarczy wiedzieć, w jaki sposób ją przyrządzić. Poznaj jej właściwości, a także przepis, dzięki któremu spojrzysz na nią z innej perspektywy.

Cukinia - królowa lata

Cukinia jest warzywem o wyjątkowo delikatnym i neutralnym smaku. Pomimo tego kryje w sobie wiele cennych właściwości. Jest niskokaloryczna, a w 100 g znajduje się jedynie ok. 20 kcal. W jej składzie znajdziemy witaminę A, K, witaminy z grupy B, a także witaminę C. Zawiera również minerały, takie jak potas, magnez, żelazo oraz związki chemiczne, jak beta-karoten.

Cukinia wspiera proces detoksykacji organizmu, ze względu na to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie oraz zawiera sporą dawkę błonnika. Jest idealna szczególnie w przypadku diet oczyszczających oraz odkwaszających organizm. Ułatwi nam odchudzanie, przez to, że zapewnia sytość na długo, przy nieznacznej ilości kalorii.

Ze względu na zawartość luteiny wspiera narząd wzroku oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości zmian chorobowych, jak zwyrodnienie plamki żółtej czy schorzenia siatkówki.

Zawartość witaminy K sprawia, że cukinia ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Wspomaga krzepliwość krwi, a także wzmacnia żyły oraz naczynia krwionośne. Dzięki temu wspomaga również prawidłową pracę serca.

Wiele osób wyróżnia to warzywa również ze względu na poprawę ogólnego samopoczucia. Cukinia usprawnia pracę mózgu, tym samym polepszając koncentrację oraz redukując poziom stresu czy niepokoju. Dzięki temu ma również wpływ na naszą ogólną kondycję.

Zobacz także: Prosta, sycąca sałatka do obiadu i na imprezę. Podstawą jest to zdrowe warzywo

Kotlety z cukinii są lepsze od mięsnych. Poznaj przepis

Składniki:

  • średnia cukinia,
  • marchew,
  • ziemniak,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • zioła prowansalskie,
  • czosnek granulowany,
  • słodka papryka,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • natka pietruszki,
  • dodatkowo: olej do smażenia.

Przygotowanie:

Warzywa myjemy. Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach. Solimy ją i pozostawiamy na kilka minut, aby puściła sok. Następnie odciskamy na sitku wyłożonym gazą.

Marchew i ziemniaka obieramy ze skórki, a następnie trzemy na tarce i dorzucamy do cukinii. Dodajemy dwa jajka i wszystko razem mieszamy. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub malakserze na mąkę, a następnie dodajemy do warzyw. Dodajemy przyprawy, sól oraz pieprz. Ponownie mieszamy. Siekamy natkę pietruszki, na tarce trzemy ser i dodajemy do masy. Znowu mieszamy. Jeśli masa nie jest odpowiednio gęsta, możemy dodać do niej dodatkową łyżkę mąki lub płatków owsianych. 

Na patelni rozgrzewamy olej. W głębokim talerzu umieszczamy 1-2 łyżki mąki. Mokrymi rękami formujemy płaskie kotlety, obtaczamy je w mące i kładziemy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z dwóch stron, aż kotlety będą zarumienione, a środek nie będzie surowy.

Podajemy gorące. Najlepiej smakują z dodatkiem domowego sosu tzatziki, czosnkowego lub ziołowego. Warto przyrządzić do nich również świeżą sałatkę, dzięki której będziemy mieć pewność, że posiłek jest pełnowartościowy. 

Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @Lass.uns.Kochen

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia | dania wegetariańskie