Reklama
Reklama

Czaruje smakiem, olśniewa wyglądem. Sałatka Ślicznotka zachwyci gości

Sałatka Ślicznotka jest jedną z tych, które są równie pyszne, co piękne. To zasługa warstwowego ułożenia składników. Jeżeli więc chcesz poczęstować swoich gości czymś pysznym, ale także aby danie pięknie się prezentowało na stole, to przepis idealny dla ciebie.

To jedna z sałatek, które świetnie sprawdzą się na przyjęcie. Nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze świetnie wygląda. Sałatka Ślicznotka musi zagościć na twoim stole - dobrą okazją będzie zbliżająca się Wielkanoc.

Sałatka Ślicznotka - składniki

  • 4 ziemniaki, 
  • 3 marchewki, 
  • 5 jajek, 
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 
  • 100 g  sera żółtego, 
  • 1 nieduża cebula, 
  • 200 g majonezu, 
  • 100 g jogurtu naturalnego, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki (do dekoracji).

Sałatka Ślicznotka - przepis

Wyszoruj ziemniaki i marchewki (nie obieraj). Ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie (gotuj przez około 30 minut od zagotowania się wody). Odcedź i odstaw do wystudzenia.  

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej, zalej w rondelku wodą i zagotuj. Gotuj 8-10 minut od chwili, gdy woda zawrze. Jeszcze ciepłe jajka obierz i odstaw do wystudzenia. 

Obierz warzywa korzeniowe i zetrzyj na dużych oczkach tarki. 

Oddziel białka jaj od żółtek. Białka zetrzyj na dużych oczkach tarki, a żółtka – na drobnych. 

Odcedź tuńczyka z zalewy. Zetrzyj ser żółty na drobnych oczkach tarki. Obierz i posiekaj drobno cebulę. 

Połącz majonez z jogurtem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. 

Przygotuj dużą, szklaną (przezroczystą) miskę. Ułóż w niej warstwami wszystkie składniki.

Możesz też rozdzielać poszczególne składniki na dwie warstwy (np. dwa razy ułożyć marchewkę) – zrób tak, by sałatka była kolorowa i efektownie prezentowała się w misce. Każdą warstwę przekładaj warstwą sosu. Możesz też dodatkowo oprószyć ją solą i pieprzem. 

Niezależnie od kolejności układania składników, na koniec zostaw najbardziej dekoracyjne żółtka. Przysyp nimi wierzch sałatki i wstaw ją na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Źródło: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Syci i rozgrzewa. Zupa meksykańska jest łatwa do zrobienia, a przepyszna

Ten przepis przywołuje wiosnę. Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką jest przepyszna

Domowy majonez z gotowanych jajek. Zawsze robię na Wielkanoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki