Czaruje subtelną słodyczą, doskonale prezentuje się na stole. Ciasto miodowe rozpływa się w ustach
Ciasto miodowe to wypiek przepełniony słodyczą i lekką nutą orzechów włoskich. Będzie idealne zarówno na co dzień, jak i od święta. Jego zrobienie zajmuje trochę czasu, ale efekt na pewno jest tego wart.
Jeżeli lubisz wyjątkowo słodkie wypieki, to ciasto miodowe na pewno przypadnie ci do gustu. Miód, kajmak, śmietanka - m.in. te składniki sprawiają, że deser będzie wprost rozpływać się w ustach.
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej,
- 180 g cukru,
- 180 g masła,
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL,
- 6 łyżek miodu,
- 4 łyżki śmietanki 36%,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki soli.
Krem:
- 400 g kajmaku,
- 450 g masła,
- 70 g zmielonych orzechów włoskich,
- 50 g miodu.
Syrop:
- 2,5 łyżki cukru,
- 50 ml wody,
- 150 ml rumu.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Zobacz także: Najlepszy krem pistacjowy domowej roboty. Do jedzenia łyżką, ciast i owsianki
Przygotuj ciasto.
Ubij masło, cukier, jajko, miód i śmietanę w kąpieli wodnej, do momentu uzyskania kremowej i jasnej mieszanki, przez ok. 5 minut. Zdejmij całość z ognia i odstaw.
Do osobnej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną. Dodaj ciepłą mieszankę mokrych składników i całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
Podziel ciasto na 6 równych części o masie ok. 150 g każdy. Przykryj je folią spożywczą i odstaw na 5 minut.
Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkuj na placek o grubości ok. 2-3 mm i wciśnij go do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm. Ewentualne wystające brzegi odetnij ostrym nożem.
Piecz spód w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru.
Powtórz czynność dla pozostałych 5 części ciasta i wszystkich odciętych resztek, piekąc ciasteczka.
Przygotuj krem.
Puszki z kajmakiem umieść w głębokim rondlu z pokrywką, wypełnionym wodą całkowicie je przykrywającą. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj całość przez 2 godziny pod pokrywką. Następnie wyłącz palnik i pozwól wodzie całkowicie ostygnąć.
Wyjmij puszki i odstaw je na co najmniej 4 godziny, a następnie otwórz je.
W misce ubij masło na puch przez ok. 10 minut.
Następnie dodaj kajmak, miód i zmielone orzechy. Mieszaj do dokładnego połączenia. Odstaw.
Przygotuj syrop.
Wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru.
Zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
Złóż ciasto.
Blaty ciasta dobrze nasącz przygotowanym syropem.
Krem podziel na 6 części. Przełóż nim blaty ciasta, kończąc je także na kremie.
Wierzch posyp cukrem pudrem.
Ciasto miodowe wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Co roku na Wielkanoc robię majonez z przepisu Magdy Gessler. Gęsty, kremowy, o niepowtarzalnym smaku
Śniadanie po królewsku. Przygotuj jajka z sosem holenderskim
Gulasz, ale inaczej. Z dodatkiem tego warzywa będzie jeszcze bardziej sycący