Reklama
Reklama

Czaruje subtelną słodyczą, doskonale prezentuje się na stole. Ciasto miodowe rozpływa się w ustach

Ciasto miodowe to wypiek przepełniony słodyczą i lekką nutą orzechów włoskich. Będzie idealne zarówno na co dzień, jak i od święta. Jego zrobienie zajmuje trochę czasu, ale efekt na pewno jest tego wart.

Jeżeli lubisz wyjątkowo słodkie wypieki, to ciasto miodowe na pewno przypadnie ci do gustu. Miód, kajmak, śmietanka - m.in. te składniki sprawiają, że deser będzie wprost rozpływać się w ustach.

Ciasto miodowe - lista składników

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej, 
  • 180 g cukru, 
  • 180 g masła, 
  • 1 jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 6 łyżek miodu, 
  • 4 łyżki śmietanki 36%, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Krem:

  • 400 g kajmaku, 
  • 450 g masła, 
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich, 
  • 50 g miodu. 

Syrop:

  • 2,5 łyżki cukru, 
  • 50 ml wody, 
  • 150 ml rumu. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania.

Zobacz także: Najlepszy krem pistacjowy domowej roboty. Do jedzenia łyżką, ciast i owsianki

Ciasto miodowe - przepis

Przygotuj ciasto. 

Ubij masło, cukier, jajko, miód i śmietanę w kąpieli wodnej, do momentu uzyskania kremowej i jasnej mieszanki, przez ok. 5 minut. Zdejmij całość z ognia i odstaw. 

Do osobnej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną. Dodaj ciepłą mieszankę mokrych składników i całość delikatnie wymieszaj szpatułką. 

Podziel ciasto na 6 równych części o masie ok. 150 g każdy. Przykryj je folią spożywczą i odstaw na 5 minut. 

Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkuj na placek o grubości ok. 2-3 mm i wciśnij go do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm. Ewentualne wystające brzegi odetnij ostrym nożem. 

Piecz spód w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru. 

Powtórz czynność dla pozostałych 5 części ciasta i wszystkich odciętych resztek, piekąc ciasteczka. 

Przygotuj krem. 

Puszki z kajmakiem umieść w głębokim rondlu z pokrywką, wypełnionym wodą całkowicie je przykrywającą. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj całość przez 2 godziny pod pokrywką. Następnie wyłącz palnik i pozwól wodzie całkowicie ostygnąć. 

Wyjmij puszki i odstaw je na co najmniej 4 godziny, a następnie otwórz je. 

W misce ubij masło na puch przez ok. 10 minut. 

Następnie dodaj kajmak, miód i zmielone orzechy. Mieszaj do dokładnego połączenia. Odstaw. 

Przygotuj syrop. 

Wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. 

Zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. 

Złóż ciasto. 

Blaty ciasta dobrze nasącz przygotowanym syropem. 

Krem podziel na 6 części. Przełóż nim blaty ciasta, kończąc je także na kremie. 

Wierzch posyp cukrem pudrem. 

Ciasto miodowe wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Co roku na Wielkanoc robię majonez z przepisu Magdy Gessler. Gęsty, kremowy, o niepowtarzalnym smaku

Śniadanie po królewsku. Przygotuj jajka z sosem holenderskim

Gulasz, ale inaczej. Z dodatkiem tego warzywa będzie jeszcze bardziej sycący

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta