Reklama
Reklama

Czaruje subtelną słodyczą, doskonale prezentuje się na stole. Ciasto miodowe rozpływa się w ustach

Ciasto miodowe to wypiek przepełniony słodyczą i lekką nutą orzechów włoskich. Będzie idealne zarówno na co dzień, jak i od święta. Jego zrobienie zajmuje trochę czasu, ale efekt na pewno jest tego wart.

Jeżeli lubisz wyjątkowo słodkie wypieki, to ciasto miodowe na pewno przypadnie ci do gustu. Miód, kajmak, śmietanka - m.in. te składniki sprawiają, że deser będzie wprost rozpływać się w ustach.

Ciasto miodowe - lista składników

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej, 
  • 180 g cukru, 
  • 180 g masła, 
  • 1 jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 6 łyżek miodu, 
  • 4 łyżki śmietanki 36%, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Krem:

Reklama
  • 400 g kajmaku, 
  • 450 g masła, 
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich, 
  • 50 g miodu. 

Syrop:

  • 2,5 łyżki cukru, 
  • 50 ml wody, 
  • 150 ml rumu. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania.

Zobacz także: Najlepszy krem pistacjowy domowej roboty. Do jedzenia łyżką, ciast i owsianki

Ciasto miodowe - przepis

Przygotuj ciasto. 

Ubij masło, cukier, jajko, miód i śmietanę w kąpieli wodnej, do momentu uzyskania kremowej i jasnej mieszanki, przez ok. 5 minut. Zdejmij całość z ognia i odstaw. 

Do osobnej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną. Dodaj ciepłą mieszankę mokrych składników i całość delikatnie wymieszaj szpatułką. 

Podziel ciasto na 6 równych części o masie ok. 150 g każdy. Przykryj je folią spożywczą i odstaw na 5 minut. 

Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkuj na placek o grubości ok. 2-3 mm i wciśnij go do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm. Ewentualne wystające brzegi odetnij ostrym nożem. 

Piecz spód w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru. 

Powtórz czynność dla pozostałych 5 części ciasta i wszystkich odciętych resztek, piekąc ciasteczka. 

Przygotuj krem. 

Puszki z kajmakiem umieść w głębokim rondlu z pokrywką, wypełnionym wodą całkowicie je przykrywającą. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj całość przez 2 godziny pod pokrywką. Następnie wyłącz palnik i pozwól wodzie całkowicie ostygnąć. 

Wyjmij puszki i odstaw je na co najmniej 4 godziny, a następnie otwórz je. 

W misce ubij masło na puch przez ok. 10 minut. 

Następnie dodaj kajmak, miód i zmielone orzechy. Mieszaj do dokładnego połączenia. Odstaw. 

Przygotuj syrop. 

Wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. 

Zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. 

Złóż ciasto. 

Blaty ciasta dobrze nasącz przygotowanym syropem. 

Krem podziel na 6 części. Przełóż nim blaty ciasta, kończąc je także na kremie. 

Wierzch posyp cukrem pudrem. 

Ciasto miodowe wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta