Reklama
Reklama

Czekolada, mascarpone i truskawki. Zrób najpyszniejsze ciasto na Dzień Matki

Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami. Za kilka dni, bo już 26 maja, zgodnie z tradycją będziemy mogli im podziękować i wyrazić wdzięczność za lata opieki i wychowania. Z tej okazji najczęściej kupujemy drogie prezenty. W tym roku nie masz żadnego pomysłu? My ci go podsuniemy.

Jednym z najbardziej szczególnych dni w ciągu roku jest Dzień Matki. Z tej okazji organizujemy często duże i drogie prezenty, a przy tym samym zapominamy o tym, co najważniejsze. A tym, co się najbardziej liczy, jest to, co damy im od serca.

Ciasto na Dzień Matki - jeden z najlepszych prezentów

Prezent dla tak bliskiej i ważnej osoby, jaką w naszym życiu jest mama, powinien być przygotowany od serca. Tego dnia odstawmy więc pieniądze i zróbmy coś samodzielnie, a później spędźmy wspólnie czas.

Z tego powodu idealnym prezentem na Dzień Matki będzie ciasto przygotowane z miłością. Słodki upominek na pewno zostanie doceniony, a do tego umili czas po pysznym obiedzie. Wybrany smakołyk nie może być natomiast taki zwyczajny.

Idealne trio smaków. To ciasto rozpływa się w ustach

Niebanalne, ale zarazem klasyczne i uwielbiane. Takie właśnie jest połączenie smaków w tym cieście na Dzień Matki. Na to trio składa się czekolada, mascarpone i truskawki. Zrób deser z tego przepisu, a się nie zawiedziesz. Mama będzie zachwycona.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 190 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml śmietany 12% lub kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g truskawek.

W misce umieść masło i dosyp cukier. Składniki ucieraj ze sobą za pomocą miksera, aż powstanie z nich jasna, puszysta masa maślana. Gdy tak się stanie, dalej ucieraj, ale stopniowo zacznij dodawać jajka. Po chwili dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.

Do masy przesiej mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj kwaśną śmietaną i całość delikatnie wymieszaj. Gdy tylko składniki się połączą i utworzą gęstą masę, skończ mieszanie. Ciasto wylej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i wystudź.

Teraz zabierzemy się za krem. Do miski wlej śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko ze sobą zmiksuj, aż składniki zamienią się w gęsty krem. Gdy ciasto będzie już chłodne, krem równomiernie wyłóż na jego górę.

Truskawki dokładnie oczyść i pozbaw szypułek. Owoce pokrój na połówki i ułóż je na kremie. Ciasto podawaj pokrojone w kwadratowe kawałki. Dodatkowo możesz je ozdobić listkami mięty. Możesz też deser wzbogacić o inne owoce jak np. borówki.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta