Reklama
Reklama

Czekolada, mascarpone i truskawki. Zrób najpyszniejsze ciasto na Dzień Matki

Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami. Za kilka dni, bo już 26 maja, zgodnie z tradycją będziemy mogli im podziękować i wyrazić wdzięczność za lata opieki i wychowania. Z tej okazji najczęściej kupujemy drogie prezenty. W tym roku nie masz żadnego pomysłu? My ci go podsuniemy.

Jednym z najbardziej szczególnych dni w ciągu roku jest Dzień Matki. Z tej okazji organizujemy często duże i drogie prezenty, a przy tym samym zapominamy o tym, co najważniejsze. A tym, co się najbardziej liczy, jest to, co damy im od serca.

Ciasto na Dzień Matki - jeden z najlepszych prezentów

Prezent dla tak bliskiej i ważnej osoby, jaką w naszym życiu jest mama, powinien być przygotowany od serca. Tego dnia odstawmy więc pieniądze i zróbmy coś samodzielnie, a później spędźmy wspólnie czas.

Z tego powodu idealnym prezentem na Dzień Matki będzie ciasto przygotowane z miłością. Słodki upominek na pewno zostanie doceniony, a do tego umili czas po pysznym obiedzie. Wybrany smakołyk nie może być natomiast taki zwyczajny.

Idealne trio smaków. To ciasto rozpływa się w ustach

Niebanalne, ale zarazem klasyczne i uwielbiane. Takie właśnie jest połączenie smaków w tym cieście na Dzień Matki. Na to trio składa się czekolada, mascarpone i truskawki. Zrób deser z tego przepisu, a się nie zawiedziesz. Mama będzie zachwycona.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 190 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml śmietany 12% lub kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g truskawek.

W misce umieść masło i dosyp cukier. Składniki ucieraj ze sobą za pomocą miksera, aż powstanie z nich jasna, puszysta masa maślana. Gdy tak się stanie, dalej ucieraj, ale stopniowo zacznij dodawać jajka. Po chwili dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.

Do masy przesiej mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj kwaśną śmietaną i całość delikatnie wymieszaj. Gdy tylko składniki się połączą i utworzą gęstą masę, skończ mieszanie. Ciasto wylej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i wystudź.

Teraz zabierzemy się za krem. Do miski wlej śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko ze sobą zmiksuj, aż składniki zamienią się w gęsty krem. Gdy ciasto będzie już chłodne, krem równomiernie wyłóż na jego górę.

Truskawki dokładnie oczyść i pozbaw szypułek. Owoce pokrój na połówki i ułóż je na kremie. Ciasto podawaj pokrojone w kwadratowe kawałki. Dodatkowo możesz je ozdobić listkami mięty. Możesz też deser wzbogacić o inne owoce jak np. borówki.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Koleżanka z Ukrainy dała mi tradycyjny przepis na kotlety po lwowsku. W domu już nie chcą innych

Żywieckie prażuchy podbiły serca domowników. Podaję je ze skwarkami z boczku

Rolada bankietowa na specjalne okazje. To połączenie smaków sprawdzi się zawsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta