Czekolada, mascarpone i truskawki. Zrób najpyszniejsze ciasto na Dzień Matki
Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami. Za kilka dni, bo już 26 maja, zgodnie z tradycją będziemy mogli im podziękować i wyrazić wdzięczność za lata opieki i wychowania. Z tej okazji najczęściej kupujemy drogie prezenty. W tym roku nie masz żadnego pomysłu? My ci go podsuniemy.
Jednym z najbardziej szczególnych dni w ciągu roku jest Dzień Matki. Z tej okazji organizujemy często duże i drogie prezenty, a przy tym samym zapominamy o tym, co najważniejsze. A tym, co się najbardziej liczy, jest to, co damy im od serca.
Prezent dla tak bliskiej i ważnej osoby, jaką w naszym życiu jest mama, powinien być przygotowany od serca. Tego dnia odstawmy więc pieniądze i zróbmy coś samodzielnie, a później spędźmy wspólnie czas.
Z tego powodu idealnym prezentem na Dzień Matki będzie ciasto przygotowane z miłością. Słodki upominek na pewno zostanie doceniony, a do tego umili czas po pysznym obiedzie. Wybrany smakołyk nie może być natomiast taki zwyczajny.
Niebanalne, ale zarazem klasyczne i uwielbiane. Takie właśnie jest połączenie smaków w tym cieście na Dzień Matki. Na to trio składa się czekolada, mascarpone i truskawki. Zrób deser z tego przepisu, a się nie zawiedziesz. Mama będzie zachwycona.
Składniki:
- 200 g masła
- 190 g cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 ml śmietany 12% lub kefiru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500 g truskawek.
W misce umieść masło i dosyp cukier. Składniki ucieraj ze sobą za pomocą miksera, aż powstanie z nich jasna, puszysta masa maślana. Gdy tak się stanie, dalej ucieraj, ale stopniowo zacznij dodawać jajka. Po chwili dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Do masy przesiej mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj kwaśną śmietaną i całość delikatnie wymieszaj. Gdy tylko składniki się połączą i utworzą gęstą masę, skończ mieszanie. Ciasto wylej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i wystudź.
Teraz zabierzemy się za krem. Do miski wlej śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko ze sobą zmiksuj, aż składniki zamienią się w gęsty krem. Gdy ciasto będzie już chłodne, krem równomiernie wyłóż na jego górę.
Truskawki dokładnie oczyść i pozbaw szypułek. Owoce pokrój na połówki i ułóż je na kremie. Ciasto podawaj pokrojone w kwadratowe kawałki. Dodatkowo możesz je ozdobić listkami mięty. Możesz też deser wzbogacić o inne owoce jak np. borówki.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność