Czekoladowa eksplozja smaków, rozpływa się w ustach. Słodki Rozpustnik rozkocha w sobie wszystkich
Szukasz wyjątkowego deseru, który podasz na specjalną okazję? Przygotuj ciasto Słodki Rozpustnik - ten sernik to prawdziwa czekoladowa uczta, której nie da się oprzeć.
Są takie desery, które idealnie sprawdzają się na naprawdę wyjątkowe okazje. Bez wątpienia należy do nich ten mocno czekoladowy sernik - jego przygotowywanie nie jest trudne, a efekt po prostu zachwyca. Każdy kęs Słodkiego Rozpustnika to czekoladowa uczta, idealna dla miłośników tego typu słodkości.
Do wykonania tego przepisu potrzebne są następujące składniki:
Spód:
- 200 g herbatników,
- 15 g kakao,
- 100 g masła.
Ciasto:
- 650 g serka śmietankowego,
- 85 g czekolady mlecznej,
- 120 g cukru,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 3 jajka,
- odrobina ekstraktu waniliowego.
Dekoracja:
- 330 g śmietanki 30%,
- 60 g cukru drobnego,
- 30 g kakao,
- odrobina ekstraktu waniliowego,
- 100 g czekolady mlecznej.
Herbatniki rozkrusz. Połącz z kakao. Osobno rozpuść masło. Połącz wszystkie składniki, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Wyłóż ciasteczkowy spód do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 18 cm. Wstaw do lodówki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia.
Serek śmietankowy zmiksuj na wysokich obrotach z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj. Dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując. Wlej ekstrakt waniliowy i śmietankę. Zmiksuj tylko do połączenia składników.
Ciasto wylej na przygotowany spód.
Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 60 minut. Ostudź słodkiego rozpustnika przy uchylonych drzwiach.
Kiedy ciasto ostygnie, przygotuj dekorację. Śmietankę, drobny cukier, kakao i ekstrakt waniliowy delikatnie zamieszaj w misce. Zacznij miksować na niskich obrotach, przechodząc stopniowo do najwyższych. Ubijaj aż piana zrobi się sztywna i puszysta.
Nad ciastem zetrzyj czekoladę mleczną. Następnie przełóż czekoladową bitą śmietanę do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na brzegach, aby zrobić dekorację.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość
To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami
Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach