Reklama
Reklama

Czekoladowe ciasto Maturzystka. Słodki deser do zrobienia w maju

Masz w domu tegorocznego maturzystę lub maturzystkę? Jeśli tak, już wkrótce możesz przygotować dla nich wyjątkowy deser, dlatego koniecznie zapisz ten przepis. ​Maturzystka to ciasto inspirowane radością ukończenia szkoły i zdania egzaminów. Zaserwuj je każdemu, kto zasłużył na coś słodkiego i wyjątkowego.

Ciasto Maturzystka to bardzo czekoladowy deser, który zachwyca smakiem. Spód przygotujesz z ciasteczek oreo oraz masła. Natomiast bazą kemowej warstwy jest serek śmietankowy, śmietana, jajka i czekolada deserowa. Takim smakołykiem osłodzisz dzień, każdego maturzysty i nie tylko. 

Sprawdź także: Tak dobrej napoleonki jeszcze nie jadłaś. Znika z talerzy do ostatniego okruszka

Przepis na ciasto Maturzystka 

Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować odpowiedniej formy. Dobrym wyborem będzie tortownica o średnicy 23-24 cm.  

Reklama

Spód: 

  • 150 g ciasteczek oreo,
  • 50 g roztopionego masła.  

Kremowa warstwa: 

  • 700 g serka śmietankowego,  
  • 350 g czekolady deserowej, 
  • 250 g cukru,  
  • 120 g śmietany, 
  • 4 jajka + 1 żółtko, 
  • 40 ml mleka, 
  • 25 g kakao w proszku,  
  • 25 g skrobi ziemniaczanej,  
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Jak zrobić ciasto Maturzystka? 

Ciastka zmiksuj drobno i połącz je z roztopionym masłem. Wyłóż na spód tortownicy o średnicy 23-24 cm. Przygotuj ciasto. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę połamaną na kawałki. Odstaw na chwilę do ostygnięcia. 

Ubij serek śmietankowy na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty. Dodaj cukier i ubijaj dalej przez 2 minuty. Dodaj śmietanę i ekstrakt. Krótko zmiksuj. Następnie dodawaj stopniowo po jednym jajku.  

Wsyp sól, mąkę i kakao, połącz. Wlej roztopioną czekoladę i zmiksuj krótko.  

Teraz podgrzej mleko i wlej je do przygotowanej masy. Ponownie zmiksuj do połączenia składników.  Wlej ciasto do przygotowanej formy ze spodem. Piecz przez 50-55 minut w 170 stopniach Celsjusza.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obłędnie maślany kurczak, smak nie do podrobienia. Orientalne danie rozpływa się w ustach

Kiełbasa rzeszowska to kultowa wędlina z czasów PRL-u. Niepowtarzalny smak zawdzięcza jednej przyprawie

Sernik, a może brownie? Oto przepis na obłędne sernikobrownie z pistacjami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta