Reklama
Reklama

Czeskie mielone są wybitne. Całą robotę robi nieoczywista panierka

Kuchnia czeska posiada wielu fanów. Zwykle kojarzona jest ze smażonym serem, mięsnymi potrawami oraz surówką z kapusty. W rzeczywistości kryje w sobie sporo niespodzianek, które mamy szansę odkryć. Jeśli jesteś ciekawy jednej z nich, poznaj przepis, na danie, które Polacy znają bardzo dobrze. Jego czeska wersja jest równie prosta, ale zaskakuje użyciem niektórych składników. Sprawdź, czy przypadnie ci do gustu.

Kotlety mielone po czesku. Czego będziesz potrzebować?

Czeskie kotlety mielone znane są jako karbanátky. Podobnie, jak w Polsce są to jedne z ulubionych przysmaków naszych sąsiadów. Są niezwykle soczyste i kruche, a ich smak wyróżnia się przez użycie przypraw. Jest to wersja kotletów mielonych, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu.

Kotlety mielone po czesku sprawdzą się jako tradycyjny obiad albo przekąska. Śmiało można podawać je w formie burgerów czy kanapek. Są uniwersalne, a ze względu na swoją delikatną strukturę, nadają się do jedzenia nawet na zimno.

Do przygotowania kotletów będziemy potrzebować standardowych składników, takich jak bułka tarta, mleko, jajko, cebula czy czosnek. To, co je wyróżnia to użycie przypraw, które zwykle nie znajdują się w polskiej wersji kotletów — słodka papryka i majeranek nadają kotletom unikalnego aromatu. Nie możemy również zapomnieć o panierce, jaką jest zwykła mąka. Dzięki niej kotlety stają się rozkosznie chrupiące, zachowując soczysty i delikatny środek. 

Zobacz także: Zawsze robię je na obiad, gdy nie mam czasu na gotowanie. Poznaj przepis na liderki

Jak zrobić mielone po czesku w chrupiącej panierce? Wystarczy 20 minut

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 50 ml mleka,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz,
  • mąka do panierowania,
  • olej do smażenia.

Zacznij od zmiękczenia bułki tartej. Wsyp ją do niewielkiej miseczki i zalej mlekiem. Pozostaw na kilka minut. Cebulę obierz ze skórki oraz drobno posiekaj.

W większej misce umieść mięso, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą z mlekiem oraz przyprawy — majeranek, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj składniki za pomocą rąk, do momentu, aż masa na kotlety będzie jednolita.

W płaskim talerzu przygotuj mąkę pszenną do panierowania. Formuj płaskie kotlety i obtaczaj je w mące. Na patelni rozgrzej tłuszcz i umieść na nim tak przygotowane kotlety. Smaż je z dwóch stron przez ok. 4-5 minut do momentu, aż będą rumiane. Podawaj gorące z ziemniakami i surówką.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety