Reklama
Reklama

Danie z przepiśnika babci. Pampuchy białostockie w mig znikną z talerzy

Gdy zaserwujesz taki obiad, domownicy będą zachwyceni. Pampuchy białostockie to przykład dania regionalnego, którego na długo zapada w pamięć - możesz więc przygotować je także wtedy, kiedy masz gości. Z pewnością wszyscy będą się zajadać.

Pampuchy to delikatne kluski drożdżowe, zazwyczaj przygotowywane na parze. Nie jest to jednak jedyna możliwość ich przygotowania. Pampuchy białostockie są pieczone w piekarniku, pod pierzynką z mięsa mielonego i ziemniaków, dzięki czemu przesiąkają wyjątkowym aromatem. 

Pampuchy białostockie - lista składników

Do wykonania tego przepisu potrzebne są:

Ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka, 
  • 1 jajko, 
  • 30 g świeżych drożdży, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 szczypta soli. 

Masa mięsna: 

Reklama
  • 200 g mięsa mielonego wołowego, 
  • 150 g ziemniaków, 
  • 1 cebula,
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • oliwa do wysmarowania formy. 

Pampuchy białostockie - przepis

Przygotuj ciasto. 

Drożdże rozprowadź w mleku z dodatkiem cukru. Dodaj 2 łyżki mąki i odstaw na 10 minut aż mieszanina zacznie buzować. 

Pozostałą mąkę przesiej do miski i zrób wgłębienie. Wlej do środka zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki na ciasto. Wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. 

Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. 

Przygotuj masę mięsną. 

Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. 

W misce wymieszaj warzywa z mięsem i przyprawami. 

Złóż danie. 

Ciasto przenieś na blat podsypany mąką i rozwałkuj na dość gruby placek o w miarę równomiernej grubości. 

Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Dzięki temu uzyskasz pampuchy o tej samej wielkości, dzięki czemu wszystkie ugotują się w tym samym czasie. 

Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oliwy. Placki ciasta uformuj w lekko spłaszczone kulki i umieść w naczyniu. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 8-10 minut. Wyjmij. 

Na wierzchu pampuchów rozłóż równomiernie przygotowaną masę mięsną. Posmaruj ją oliwą za pomocą silikonowego pędzelka. 

Wstaw całość ponownie do pieca i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż mięso i ziemniaki będą całkowicie upieczone. 

Pampuchy białostockie wyjmij z pieca i podawaj na ciepło, polane wytworzonym w czasie pieczenia sosem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pulchne i sycące twarogowce. Placuszki znikną z patelni w okamgnieniu

Biszkoptowe ciasto z jabłkowym musem. Przepis na Panieński Rumieniec

Smaczne kotlety możesz zrobić kiszonej kapusty i ziemniaków. Rodzina będzie się zajadać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kluski