Reklama
Reklama

Danie z przepiśnika babci. Pampuchy białostockie w mig znikną z talerzy

Gdy zaserwujesz taki obiad, domownicy będą zachwyceni. Pampuchy białostockie to przykład dania regionalnego, którego na długo zapada w pamięć - możesz więc przygotować je także wtedy, kiedy masz gości. Z pewnością wszyscy będą się zajadać.

Pampuchy to delikatne kluski drożdżowe, zazwyczaj przygotowywane na parze. Nie jest to jednak jedyna możliwość ich przygotowania. Pampuchy białostockie są pieczone w piekarniku, pod pierzynką z mięsa mielonego i ziemniaków, dzięki czemu przesiąkają wyjątkowym aromatem. 

Pampuchy białostockie - lista składników

Do wykonania tego przepisu potrzebne są:

Ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka, 
  • 1 jajko, 
  • 30 g świeżych drożdży, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 szczypta soli. 

Masa mięsna: 

  • 200 g mięsa mielonego wołowego, 
  • 150 g ziemniaków, 
  • 1 cebula,
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • oliwa do wysmarowania formy. 

Pampuchy białostockie - przepis

Przygotuj ciasto. 

Drożdże rozprowadź w mleku z dodatkiem cukru. Dodaj 2 łyżki mąki i odstaw na 10 minut aż mieszanina zacznie buzować. 

Pozostałą mąkę przesiej do miski i zrób wgłębienie. Wlej do środka zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki na ciasto. Wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. 

Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. 

Przygotuj masę mięsną. 

Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. 

W misce wymieszaj warzywa z mięsem i przyprawami. 

Złóż danie. 

Ciasto przenieś na blat podsypany mąką i rozwałkuj na dość gruby placek o w miarę równomiernej grubości. 

Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Dzięki temu uzyskasz pampuchy o tej samej wielkości, dzięki czemu wszystkie ugotują się w tym samym czasie. 

Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oliwy. Placki ciasta uformuj w lekko spłaszczone kulki i umieść w naczyniu. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 8-10 minut. Wyjmij. 

Na wierzchu pampuchów rozłóż równomiernie przygotowaną masę mięsną. Posmaruj ją oliwą za pomocą silikonowego pędzelka. 

Wstaw całość ponownie do pieca i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż mięso i ziemniaki będą całkowicie upieczone. 

Pampuchy białostockie wyjmij z pieca i podawaj na ciepło, polane wytworzonym w czasie pieczenia sosem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kluski