Delikatna jak puch, rozpływa się w ustach. Babkę maślaną robię nie tylko na Wielkanoc
Babka maślana robi na Wielkanocnym stole prawdziwą furorę. Jest tak bardzo delikatna, że przypomina puch. Po każdym gryzie przyjemnie rozpływa się w ustach, wypełniając je słodko maślanym smakiem. Ja już nie mogę się doczekać i robię nie tylko na święta. To ciasto to prawdziwy fenomen.
Święta Wielkanocne wyróżniają się różnorodnością ciast. To wtedy podaje się takie przysmaki jak mazurki, pascha czekoladowa czy babki. Są to tradycyjne desery i raczej nie zajada się ich przez resztę roku. Warto zerwać z tymi przekonaniami i pyszną babką zajadać się cały rok.
Babka maślana to klasyczne ciasto, które kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi, jednak jej delikatny, maślany smak sprawia, że doskonale sprawdza się o każdej porze roku. Jest puszysta, wilgotna i aromatyczna. Jej przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników. Świetnie smakuje podana solo, oprószona cukrem pudrem, polana lukrem lub czekoladą. W takich kompozycjach będzie nadawać się zarówno na świąteczny stół, jak i do popołudniowej kawy.
Co więcej, babka maślana jest niezwykle uniwersalna. W deserze można eksperymentować z dodatkami takimi jak skórka cytrynowa, wanilia, bakalie czy kawałki czekolady. Jeśli chcemy ją w jeszcze wilgotniejszej wersji, dobrze będzie smakować z dodatkiem twarogu lub śmietany. To naprawdę wyjątkowy domowy wypiek, na który nie da się czekać cały rok.
Ten przepis na babkę maślaną jest perfekcyjny. Ciasto zawsze wychodzi mięciutkie jak chmurka i bardzo wilgotne. Dzięki swojej delikatności rozpływa się w ustach i niemalże wcale nie wymaga gryzienia. Bardzo dobrze będzie pasować do herbat czarnych, owocowych oraz do kaw.
Składniki:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cukier puder,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Składniki powinny utworzyć puszystą masę. Gdy osiągną pożądaną konsystencję, cały czas ucierając, dodawaj stopniowo jajka. Do ubitych składników dodaj przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj, ale zrób to delikatnie i krótko.
Formę na babkę wysmaruj tłuszczem, a następnie wylej do niej ciasto. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 35 minut lub do suchego patyczka.
Babkę po upieczeniu pozostaw do wystudzenia. Gotową babkę maślaną oprósz cukrem pudrem. Podawaj najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Wilgotna babka marmurkowa. Na Wielkanoc to najlepszy wybór
W PRL-u były przysmakiem. Znów wróciły na nasze stoły, ale w ulepszonej wersji
Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa