Reklama
Reklama

Delikatne mięso i rozpływający się ser. Kotlety Rarytaski nigdy się nie nudzą

Znudziła ci się już większość dobrze znanych przepisów? Tego może jeszcze nie próbowałaś - kotlety Rarytaski to bardzo ciekawa propozycja na co dzień, ale śmiało możesz zrobić je także, gdy spodziewasz się gości.

Nazwa nie jest tu przypadkowa - kotlety Rarytaski to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich sekretem jest przede wszystkim solidna porcja żółtego sera, który pod wpływem wysokiej temperatury cudownie się ciągnie i sprawia, ze każdy kęs jest jak kulinarna przygoda.

Przygotowanie tego przepisu jest bardzo proste i szybkie, to kolety idealne nawet na co dzień.

Kotlety Rarytaski - lista składników

Kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
  • 150 g sera żółtego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 jajko, 
  • pół łyżeczki majeranku, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • sól i pieprz, 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Panierka: 

  • 2 jajka, 
  • 50 g parmezanu tartego, 
  • 50 g bułki tartej. 

Kotlety Rarytaski - przepis

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Na patelni podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia, a następnie odstaw do przestygnięcia. W dużej misce umieść mięso mielone, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, majeranek oraz paprykę słodką mieloną. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyrabiaj masę rękami przez kilka minut. 

Ser pokrój w kostki o wielkości około 1,5 cm. Z przygotowanej masy mięsnej uformuj niewielkie placuszki. Na środek połóż kawałek sera, a następnie dokładnie zlep brzegi, formując owalne kotlety. 

Na jednym półmisku roztrzep jajka, a do drugiego wsyp bułkę tartą i parmezan tarty, a następnie wymieszaj. 

Każdy kotlet najpierw obtocz w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej z parmezanem. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż kotlety na złoty kolor przez około 5-6 minut z każdej strony aż będą chrupiące na zewnątrz i dobrze wysmażone w środku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka

Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża

Jesz za mało warzyw? Zrób tę pyszną zapiekankę makaronową

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety