Reklama
Reklama

Banalnie prosty i niezwykle kremowy. Przepis na sernik hiszpański

Jaki jest najlepszy sernik? Według niektórych smakoszy ten na kruchym cieście, inni wolą delikatne jak chmurka serniki nowojorskie, znajdą się również miłośnicy tradycyjnych serników z rodzynkami i skórką pomarańczową. W poniższym artykule zdradzimy ci przepis na sernik hiszpański, który zachwyca kremową konsystencją i jest banalnie prosty w przygotowaniu.

W tym serniku nie znajdziesz trzykrotnie mielonego twarogu, zamiast niego do przygotowania kremowej masy należy użyć serka śmietankowego, mascarpone i wysokoprocentowej śmietanki. Niezbędne będą również jajka, nieco cukru, oraz pszennej mąki tortowej. Warto dodać aromat waniliowy, albo ziarna wanilii, które sprawią, że ciasto wyjdzie wyjątkowo pyszne i aromatyczne. Sernik hiszpański jest niezwykle proste w przygotowaniu, dzięki czemu poradzi z nim sobie nawet początkujący cukiernik. Taki deser idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. 

Reklama

Sprawdź także: Szarlotka miodowa to doskonały pomysł na weekendowy deser. Przepis krok po kroku

Przepis na sernik hiszpański

Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Dobrze tortownica o średnicy ok. 20 cm.  

Składniki: 

  • 500 g serka śmietankowego 
  • 250 g mascarpone 
  • 150 g cukru 
  • 300 g śmietanki 30% 
  • 40 g mąki pszennej tortowej 
  • 5 jajek 
  • odrobina ekstraktu z wanilii.

Jak zrobić sernik hiszpański?

Ubij serek śmietankowy z mascarpone w dużej misce na średniej prędkości, aż nie będzie grudek. Dodawaj stopniowo cukier i dalej miksuj. Cienkim strumieniem wlewaj śmietankę do masy i dalej miksuj tylko do połączenia.  

Dodaj kilka kropel ekstraktu waniliowego. Na koniec powoli wmieszaj przesianą mąkę pszenną i połącz składniki szpatułką.  

Przygotuj teraz tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia w całości. Boki powinny wystawać około 4-5 centymetrów ponad formę. 

Wlej masę do tortownicy. Piecz 40-45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wierzch będzie przypieczony, lekko brązowy, a środek dość luźny. Pozostaw do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Następnie odstaw do całkowitego schłodzenia i włóż do lodówki na całą noc. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zamiast kawy, wypij rano herbatę z aromatycznym dodatkiem. Odchudzanie pójdzie ci o wiele łatwiej

W PRL-u babcie robiły wnukom regularnie. Na jelita działa jak balsam, najlepszy jest ze świeżych truskawek

Ten przepis pokazała mi moja mama. Zrobię na Dzień Dziecka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | serniki