Ten przepis pokazała mi moja mama. Zrobię na Dzień Dziecka
Szarlotka z bezą to pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu deser, idealny na każdą okazję. Ja planuję zrobić go na Dzień Dziecka - recepturę pokazała mi moja mama, a teraz moje dzieciaki chętnie się zajadają.
Zbliża się Dzień Dziecka, podczas którego nie może zabraknąć słodkości - najlepiej tych zrobionych samodzielnie, a może nawet rodzinnie? Szarlotka z bezą to moja propozycja na ten dzień. Klasyczne, cenione w polskiej kuchni ciasto może zmienić się w bardziej wyszukany deser. Przepis jest bardzo prosty, warto spróbować.
Spód:
- 250 g mąki pszennej,
- 75 g cukru,
- 200 g jogurtu greckiego,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ½ łyżeczki skórki cytrynowej,
- ½ łyżeczki sody,
- ¼ łyżeczki soli.
Nadzienie:
- 300 g jabłek,
- 75 g cukru,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka miodu,
- 1/8 łyżeczki cynamonu.
Beza:
- 3 białka jaj,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 50 g cukru,
- ½ łyżeczki skórki cytrynowej.
Przygotuj spód.
W misce wymieszaj miękkie masło z jogurtem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je do uzyskania miękkiego, nieklejącego się ciasta.
Uformuj kulkę i owiń ją w folię spożywczą. Wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut.
Następnie rozwałkuj ją na placek o średnicy ok. 30 cm i wylep nim formę do pieczenia o wymiarach 22 cm wyłożoną papierem silikonowym.
Przygotuj nadzienie.
Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój każde z nich na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki lub w kostkę. Wlej sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
Przenieś jabłka na patelnię i krótko podsmaż je z dodatkiem masła i miodu do momentu odparowania większości płynu. Dopraw masę cynamonem.
Masę jabłkową wylej na przygotowany wcześniej spód. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Przygotuj bezę.
Białka ubij z sokiem z cytryny na średniej prędkości. Dodaj wanilię, skórkę z cytryny oraz stopniowo cukier. Powinna powstać sztywna piana.
Nałóż bezę na jabłka po 20 minutach pieczenia, pozostawiając kilka szczelin, by para mogła swobodnie uciekać.
Kontynuuj pieczenie przez kolejne 20-25 minut, aż beza będzie złocista.
Szarlotkę z bezą wyjmij z pieca i podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie wiesz, co upiec na weekend? Oto truskawkowe ciasto Promyczek
Ekspresowa zapiekanka z cukinią. Najprostszy obiad, gdy nie masz pomysłu
Zamiast kawy, wypij rano herbatę z aromatycznym dodatkiem. Odchudzanie pójdzie ci o wiele łatwiej