Reklama
Reklama

Ten przepis pokazała mi moja mama. Zrobię na Dzień Dziecka

Szarlotka z bezą to pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu deser, idealny na każdą okazję. Ja planuję zrobić go na Dzień Dziecka - recepturę pokazała mi moja mama, a teraz moje dzieciaki chętnie się zajadają.

Zbliża się Dzień Dziecka, podczas którego nie może zabraknąć słodkości - najlepiej tych zrobionych samodzielnie, a może nawet rodzinnie? Szarlotka z bezą to moja propozycja na ten dzień. Klasyczne, cenione w polskiej kuchni ciasto może zmienić się w bardziej wyszukany deser. Przepis jest bardzo prosty, warto spróbować.

Szarlotka z bezą - lista składników

Spód: 

Reklama
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 75 g cukru, 
  • 200 g jogurtu greckiego, 
  • 100 g masła, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • ½ łyżeczki skórki cytrynowej, 
  • ½ łyżeczki sody, 
  • ¼ łyżeczki soli. 

Nadzienie: 

  • 300 g jabłek, 
  • 75 g cukru, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 1/8 łyżeczki cynamonu. 

Beza: 

  • 3 białka jaj, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 50 g cukru, 
  • ½ łyżeczki skórki cytrynowej. 

Szarlotka z bezą - przepis

Przygotuj spód. 

W misce wymieszaj miękkie masło z jogurtem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je do uzyskania miękkiego, nieklejącego się ciasta. 

Uformuj kulkę i owiń ją w folię spożywczą. Wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Następnie rozwałkuj ją na placek o średnicy ok. 30 cm i wylep nim formę do pieczenia o wymiarach 22 cm wyłożoną papierem silikonowym. 

Przygotuj nadzienie. 

Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój każde z nich na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki lub w kostkę. Wlej sok z cytryny i dobrze wymieszaj. 

Przenieś jabłka na patelnię i krótko podsmaż je z dodatkiem masła i miodu do momentu odparowania większości płynu. Dopraw masę cynamonem. 

Masę jabłkową wylej na przygotowany wcześniej spód. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut. 

Przygotuj bezę. 

Białka ubij z sokiem z cytryny na średniej prędkości. Dodaj wanilię, skórkę z cytryny oraz stopniowo cukier. Powinna powstać sztywna piana. 

Nałóż bezę na jabłka po 20 minutach pieczenia, pozostawiając kilka szczelin, by para mogła swobodnie uciekać. 

Kontynuuj pieczenie przez kolejne 20-25 minut, aż beza będzie złocista. 

Szarlotkę z bezą wyjmij z pieca i podawaj na ciepło lub po ostudzeniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie wiesz, co upiec na weekend? Oto truskawkowe ciasto Promyczek

Ekspresowa zapiekanka z cukinią. Najprostszy obiad, gdy nie masz pomysłu

Zamiast kawy, wypij rano herbatę z aromatycznym dodatkiem. Odchudzanie pójdzie ci o wiele łatwiej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery