Do zupy brokułowej dodaj chrupiący boczek. Rodzina będzie się zajadać
Zupy to świetny pomysł na szybki obiad. Warto zrobić je w większej ilości, aby na drugi dzień nie musieć zastanawiać się, co zejść. Jeśli znudziła ci się klasyczna pomidorowa, ogórkowa, czy rosół, możesz przyrządzić zupę brokułową z boczkiem. Jest smaczna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Sprawdź, jak ją zrobić.
Zupa brokułowa z boczkiem jest lekka, dobrze doprawiona i pełna zdrowych warzyw. Znajdziesz w niej oczywiście brokuły, a także marchew, cebulę i czosnek. Danie ma ciekawy smak, dzięki odpowiednim przyprawom, zawiera tymianek, gałkę muszkatołową i zieloną pietruszkę. Smak zupy podkreśla dodatek parmezanu i podsmażonego, wędzonego boczku. Taka potrawa doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Sprawdź także: Niezwykle wyrazista i aksamitna, moja ulubiona kremowa zupa. Przepis jest banalny
Do przygotowania zupy brokułowej z boczkiem, będziesz potrzebować:
- 1 brokuł,
- 1 marchew,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 200 g śmietanki 30 proc.,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- 50 g parmezanu,
- 150 g boczku wędzonego w kostce,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki natki pietruszki,
- odrobina gałki muszkatołowej starej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Gotową zupę możesz zjeść z kromką świeżego chleba lub bagietką.
Brokuła podziel na różyczki, łodygę obierz i pokrój w plasterki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzuć brokuła i gotuj przez 5-6 minut, aż będzie miękki, ale wciąż jędrny. Odcedź i odstaw na bok.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu aż się zeszli. Dodaj czosnek i marchew, smaż jeszcze 2 minuty, mieszając.
Wsyp 2 łyżki mąki pszennej, dokładnie wymieszaj i smaż przez ok. 1 minutę, energicznie mieszając. Stopniowo wlewaj bulion, mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie dodaj ugotowanego wcześniej brokuła.
Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, natką pietruszki oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, a następnie wlej śmietankę. Zagotuj. Dodaj tarty parmezan i zostaw na kolejne 5 minut.
Osobno pokrój boczek w kostkę. Podsmaż na patelni aż zrobi się rumiany i chrupiący. Dodaj tuż przed podaniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny obiad na co dzień i od święta. Nieoczywiste połączenie, smakuje wybornie
Szukasz przepisu na sycącą sałatkę? Ta jest pyszna i zrobisz ją w kilka minut
Tak dobrej napoleonki jeszcze nie jadłaś. Znika z talerzy do ostatniego okruszka