Reklama
Reklama

Do zupy brokułowej dodaj chrupiący boczek. Rodzina będzie się zajadać

Zupy to świetny pomysł na szybki obiad. Warto zrobić je w większej ilości, aby na drugi dzień nie musieć zastanawiać się, co zejść. Jeśli znudziła ci się klasyczna pomidorowa, ogórkowa, czy rosół, możesz przyrządzić zupę brokułową z boczkiem. Jest smaczna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Sprawdź, jak ją zrobić.

Zupa brokułowa z boczkiem jest lekka, dobrze doprawiona i pełna zdrowych warzyw. Znajdziesz w niej oczywiście brokuły, a także marchew, cebulę i czosnek. Danie ma ciekawy smak, dzięki odpowiednim przyprawom, zawiera tymianek, gałkę muszkatołową i zieloną pietruszkę. Smak zupy podkreśla dodatek parmezanu i podsmażonego, wędzonego boczku. Taka potrawa doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. 

Sprawdź także: Niezwykle wyrazista i aksamitna, moja ulubiona kremowa zupa. Przepis jest banalny

Reklama

Przepis na zupę brokułową z boczkiem 

Do przygotowania zupy brokułowej z boczkiem, będziesz potrzebować: 

  • 1 brokuł,  
  • 1 marchew,  
  • 1 cebula,  
  • 2 ząbki czosnku,  
  • 2 łyżki masła,  
  • 2 łyżki mąki pszennej,  
  • 200 g śmietanki 30 proc.,
  • 500 ml bulionu drobiowego,  
  • 50 g parmezanu,  
  • 150 g boczku wędzonego w kostce,
  • pół łyżeczki tymianku, 
  • pół łyżeczki natki pietruszki,  
  • odrobina gałki muszkatołowej starej, 
  • sól i pieprz,  
  • olej do smażenia.  

Gotową zupę możesz zjeść z kromką świeżego chleba lub bagietką. 

Jak zrobić zupę brokułową z boczkiem? 

Brokuła podziel na różyczki, łodygę obierz i pokrój w plasterki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzuć brokuła i gotuj przez 5-6 minut, aż będzie miękki, ale wciąż jędrny. Odcedź i odstaw na bok. 

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu aż się zeszli. Dodaj czosnek i marchew, smaż jeszcze 2 minuty, mieszając. 

Wsyp 2 łyżki mąki pszennej, dokładnie wymieszaj i smaż przez ok. 1 minutę, energicznie mieszając.  Stopniowo wlewaj bulion, mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie dodaj ugotowanego wcześniej brokuła.  

Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, natką pietruszki oraz szczyptą gałki muszkatołowej. 

Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, a następnie wlej śmietankę. Zagotuj. Dodaj tarty parmezan i zostaw na kolejne 5 minut. 

Osobno pokrój boczek w kostkę. Podsmaż na patelni aż zrobi się rumiany i chrupiący. Dodaj tuż przed podaniem.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Aromatyczny obiad na co dzień i od święta. Nieoczywiste połączenie, smakuje wybornie

Szukasz przepisu na sycącą sałatkę? Ta jest pyszna i zrobisz ją w kilka minut

Tak dobrej napoleonki jeszcze nie jadłaś. Znika z talerzy do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa